In dit artikel gaan we het hebben over enkele mythes en waarheden omtrent de verschillende anticonceptiemethoden die er bestaan. Dit is erg belangrijk, omdat er meerdere overtuigingen over anticonceptiemethoden rond circuleren die niet helemaal waar zijn.
Deze mythes rondom verschillende anticonceptiemethoden veroorzaken twijfel en kunnen er soms voor zorgen dat er fouten worden gemaakt. Daarom gaan we vandaag proberen om de waarheid achter deze mythes te achterhalen.
De mythes over verschillende anticonceptiemethoden
We zullen beginnen met de mythes omtrent anticonceptiemethoden die de meesten van ons wel zullen herkennen. Het zijn die overtuigingen die sociaal geaccepteerd zijn als waarheden terwijl ze dit eigenlijk niet zijn.
1. Van de pil word je dik
Je moet heel voorzichtig zijn met deze eerste mythe over een van de meest gebruikelijke anticonceptiemethoden. De reden hiervoor is dat elke pil anders is. Er zijn soorten die weinig hormonen bevatten, en soorten die veel oestrogeen bevatten… Alles hangt af van de behoeften van elke vrouw en hoe haar lichaam op de pil reageert.
Tenzij een vrouw last heeft van problemen met de bloedsomloop of haar gewicht, of schadelijke gewoonten heeft, zoals het drinken van alcohol of roken, bevatten de huidige pillen een hoeveelheid hormonen die de gebruiker ervan niet zou moeten beïnvloeden.
Daarom zal de pil ook niet zorgen voor gewichtstoename, tenzij de vrouw lijdt aan een van de bovengenoemde problemen.
2. Het condoom beschermt tegen alles
Het is een ernstige fout om te denken dat als we een condoom gebruiken, we beschermd zijn tegen alles. Dat is namelijk niet de manier waarop het werkt. Niet omdat het condoom kan scheuren of een effectiviteit van 90% heeft, maar om andere redenen.
Naast het voorkomen van zwangerschap, voorkomen condooms het overdragen van SOA’s. We zeggen voorkomen, omdat ze soms nu eenmaal niet helemaal vermeden kunnen worden.
Zelfs als we een condoom gebruiken, kun je nog een seksueel overdraagbare aandoening oplopen. In welke gevallen?
- Zelfs bij minimaal huid-op-huid contact, bijvoorbeeld als het condoom de penis niet volledig bedekt.
- Als het condoom alleen wordt gebruikt voor vaginale seks, maar niet voor anale seks.
- Er zijn gevallen waarin SOA’s worden overgedragen van de geslachtsorganen naar de mond, dus ook bij orale seks moet je bescherming gebruiken.
3. Het spiraaltje werkt niet
Nog een mythe over anticonceptiemethoden is de gedachte dat het spiraaltje niet werkt. Zoals we allemaal weten, is geen enkele methode 100% effectief. Er kan dus altijd iets misgaan.
En dit geldt ook in het geval van een spiraaltje. Toch wordt het beschouwd als een zeer effectieve methode, die de pil of de vaginale ring overtreft.
Daarom is het spiraaltje een zeer comfortabele anticonceptiemethode waarmee je veilig seksuele geslachtsgemeenschap kunt hebben.
Meestal wordt het niet aanbevolen voor vrouwen die geen kinderen hebben gekregen vanwege de smalheid van hun baarmoederhals. In deze gevallen kan het spiraaltje namelijk pijn veroorzaken.
De waarheden over anticonceptiemethoden
Nu we enkele van de populaire mythes over anticonceptiemethoden uit de weg hebben geruimd, kunnen we het hebben over enkele van de waarheden over deze anticonceptiemethoden. De waarheden die we misschien weleens te horen hebben gekregen, maar die we niet erg geloofwaardig vonden.
1. De noodpil verhindert het innestelen van een bevruchte eicel
De noodpil is een dure pil die binnen 72 uur na geslachtsgemeenschap kan worden gebruikt. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe minder effectief het zal zijn.
Deze pil dient alleen ter noodanticonceptie en mag niet regelmatig worden gebruikt.
De noodpil bevat een grote hoeveelheid hormonen die een reeks bijwerkingen veroorzaken: buikpijn, lichte bloeding… Dit is normaal, omdat het bedoeld is om de innesteling van de ‘bevruchte’ eicel te voorkomen.
Als deze pil vaak als anticonceptiemethode wordt gebruikt, kan het onvruchtbaarheid veroorzaken.
2. Zodra je stopt met de pil, kan je gelijk zwanger worden
Dit is belangrijk om te onthouden. Er zijn namelijk mensen die denken dat als je stopt met de pil, je de eerste één à twee maanden nog niet zwanger kunt worden.
Niets is minder waar, zodra je stopt met het slikken van de pil, kun je zwanger worden.
Als dit niet je wens is, maar je om andere redenen toch wilt stoppen met de pil, is het daarom belangrijk om een andere anticonceptiemethode te gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Het condoom kan een zeer goede optie zijn.
3. Pleisters en injecties zijn ook zeer effectief
Hoewel het condoom en de pil de bekendste anticonceptiemethoden zijn, bestaan er nog veel meer methoden die net zo effectief zijn in het voorkomen van zwangerschap. Bovendien helpen ze ook het premenstrueel syndroom te verminderen.
Pleisters en injecties beschermen echter niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Hiervoor zou het nodig zijn om nog een methode te gebruiken, zoals het condoom.
Welke mythes en waarheden over anticonceptiemethoden had jij al eens gehoord? Welke heb je net ontdekt? We moedigen je aan om andere mythes en waarheden over anticonceptiemethoden die je misschien kent met ons te delen.
Vandaag hebben we alleen de belangrijkste besproken, maar er zijn er nog veel meer!