HIV en aids vaccin binnenkort getest

HIV/aids is nog steeds een van de belangrijkste volksgezondheidsproblemen in de wereld. Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze aandoening alleen al de levens van minstens 35 miljoen mensen geëist.


Momenteel is het een van de ziekten die nog steeds een uitdaging vormt voor de wetenschappelijke gemeenschap. De behandeling is in de loop van de tijd enorm geëvolueerd. Er wordt echter nog steeds onderzoek gedaan om een ​​remedie te vinden.

Sommigen beweren dat het ergste voorbij is. Behandeling met antiretrovirale middelen heeft miljoenen patiënten geholpen om een ​​relatief normale levensstijl te leiden.

We kunnen echter niet ontkennen dat het virus voor veel mensen een doodvonnis blijft.

Het goede nieuws is dat zowel medicijnen als farmaceutische producten aanzienlijke vooruitgang blijven boeken tegen de ziekte. Dus bij elke stap kunnen we dichter bij een remedie komen.

Afrika is een continent waar hiv en aids een van de belangrijkste doodsoorzaken zijn. Daar zijn nu twee nieuwe onderzoeken gelanceerd om de veel gezochte doorbraak te vinden.

Een vaccin dat nieuwe hoop biedt in de strijd tegen HIV

Het bedrijf Johnson & Johnson (J & J), in samenwerking met het Amerikaanse National Institute of Health (NIH) en de Bill en Melinda Gates Foundation, heeft een nieuwe behandeling ontwikkeld. Die behandeling is erop gericht om de prognose van patiënten met HIV te verbeteren.

Het is namelijk een combinatie van twee vaccins die zullen worden getest op 2600 vrouwen. De vrouwen komen uit Zuid-Afrika. En de studie duurt drie jaar.

De eerste dosis is bedoeld om het immuunsysteem voor te bereiden, terwijl de tweede dosis er vervolgens op gericht is  om de reactie van het lichaam op de aanval van HIV te versterken.

Dit is de zogenaamde “mozaïek”-technologie. Hierbij worden de immunostimulerende eiwitten van verschillende stammen van HIV gecombineerd. Hopelijk kunnen deze eiwitten infecties voorkomen.

Belangrijke vorderingen…

Paul Stoffels, wetenschappelijk directeur van J & J, zei dat het vaccin tegen HIV naar verwachting een effectiviteit van meer dan 50% zal bereiken.


“Dat is het doel,” zegt Stoffels. “Hopelijk kunnen we nog veel hoger komen.”

Het testen van een ander HIV-vaccin in Zuid-Afrika werd ook gelanceerd in november 2016. Dit is de eerste keer in meer dan een decennium dat twee grote vaccins (gelijktijdig) zijn getest tegen deze ziekte.

Bovendien lanceerde het ViiV Healthcare initiatief, waarvan het meerderheidsbelang toebehoort aan de farmaceutische gigant GlaxoSmithKline, naast de veelbelovende J & J-studie ook nog een andere proef waarbij 3200 vrouwen uit Afrika ten zuiden van de Sahara zullen worden betrokken.

Het onderzoek wordt ook ondersteund door fondsen van de NIH en de Gates Foundation. In feite zullen patiënten een injectie ontvangen. Het is van een experimenteel medicijn genaamd Cabotegravir. Ze zullen het elke twee maanden krijgen om de weerstand tegen hiv te beoordelen.

Vrouwen zijn een belangrijk aandachtspunt geworden in de strijd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit komt omdat ze in Afrika verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle nieuwe gediagnosticeerde HIV-infecties.

Veelbelovende tools voor preventie

Nieuwe behandelingen tegen HIV zijn de belangrijkste vooruitgang tegen de ziekte geworden.

Kristen Lanphear is de manager van initiatieven van de gezondheid gemeenschap  in Trillium Health. Zij uitte in “Futurisme” namelijk dat deze twee nieuwe Afrikaanse studies van groot belang zijn. Dit komt omdat “voorkomen beter is dan genezen.”

Ze voegde eraan toe dat beide ontwikkelingen “super spannende potentiële nieuwe hulpmiddelen in de preventie-gereedschapskist” zijn.  En “terwijl genezing nog steeds mogelijk is, is preventie een haalbare manier om de hiv-epidemie daadwerkelijk te beëindigen. Hoe meer gereedschappen we moeten gebruiken, hoe sneller we dat doel kunnen bereiken.”

Aangezien de tests nog maar net zijn begonnen, moeten we niet te snel zijn om het succes ervan te claimen. Het virus beïnvloedt ieder mens anders en kan bovendien resistent worden tegen eerder effectieve medicatie.

Desondanks zijn er veel goede verwachtingen met deze nieuwe onderzoeken. Het zal nog enkele jaren duren om te bepalen hoe effectief ze zijn. Maar ze kunnen de vooruitgang zijn waar we allemaal op hebben gewacht.