Het beginnen van een nieuwe relatie kan een uitdaging zijn, zeker wanneer je een patroon van gefaalde relaties in je achteruitkijkspiegel ziet.
Als je je verslagen voelt en geen zin hebt in het opnieuw beginnen met een nieuw persoon, moet je misschien reflecteren op je gewoontes wanneer het aankomt op eerste dates.
Hier zijn 8 vragen die je aan jezelf moet stellen als je er zeker van wilt zijn dat je volgende relatie gezonder en gelukkiger is, en voor langere termijn.
1. Ben ik er echt klaar voor om in een nieuwe relatie te komen?
Relaties vereisen tijd en energie om te kunnen werken. Zorg ervoor dat je huidige levensstijl je de mogelijkheid geeft om 100% te geven voor een nieuwe relatie.
Als je net met een nieuwe baan begonnen bent, maak dan de beslissing om je droom na te jagen. Als je midden in een familiecrisis zit, is het misschien niet het beste idee om hals over de kop een relatie met een nieuwe persoon te beginnen.
Wacht totdat de storm in je leven opklaart voordat je een ander schip uitnodigt om je wateren te bevaren.
2. Ben ik echt over mijn ex heen?
Stel deze vraag eerst aan jezelf. Als je antwoord ‘nee’ is, ben je zeker nog niet klaar om met een nieuwe relatie te beginnen.
Reboundrelaties zijn niet alleen voorbestemd om te falen, ze zijn ook een uitstekende manier om zelfbeeld van je nieuwe partner te beschadigen en om zijn/haar gevoelens te kwetsen. Niemand wil zich voelen alsof hij/zij op de twee plaats staat en dat verdient diegene ook niet.
De beste manier om over je ex heen te komen, is door aan jezelf te werken. Kom erachter wat er niet werkte in de relatie. Op die manier zal je ontdekken wat je moet veranderen in je eigen leven om een nieuwe, succesvolle relatie aan te gaan.
3. Wat werkte en wat werkte niet in mijn voorgaande relaties?
Er zijn misschien veel redenen dat een relatie heeft gefaald. Het is belangrijk om een lijst te maken van dingen die niet werkten, zoals afstand, vertrouwen of eerlijkheid.
Dit helpt je ook om objectief naar oplossingen te zoeken. Aan de andere kant kunnen de positieve aspecten van een gezonde functionele relatie ook belangrijk zijn om over na te denken.
Als het moeilijk is om te identificeren wat er goed ging in je voorgaande relaties, kijk dan om je heen en leer van de relaties van anderen. Besluit dan naar welke aspecten je op zoek bent in een nieuwe relatie.
4. Naar wat voor soort relatie ben ik op zoek?
Met andere woorden: hoe serieus wil ik dat de volgende relatie is? Dit is een essentiële vraag voor je eigen welzijn en dat van je toekomstige partner.
Of je nu een leuke flirt wilt of iemand om mee te settelen, je moet er duidelijk in zijn. Wat ook het geval is, je moet over het antwoord praten met je mogelijke partner alvorens de relatie te beginnen. Dit voorkomt dat je tijd verspilt en brengt jullie op dezelfde lijn.
5. Deelt hij of zij mijn normen en waarden?
Alleen omdat iemand dezelfde smaak heeft in films, boeken, eten of activiteiten, betekent dat niet dat hij/zij ook perfect voor je is. Je zult verder moeten graven.
Deelt hij/zij ook jouw overtuigingen? We hebben het hier niet alleen over religie of politiek. We hebben het over hoe iemand met mensen omgaat en hoe diegene de wereld ziet.
Is diegene gepassioneerd over datgene wat hij/zij doet? Als je op zoek bent naar een persoon om je leven mee op te bouwen, wat wil je dat hij/zij jullie kinderen bijbrengt? Is dit hetzelfde als wat jij voor jouw kinderen wilt?
Het is belangrijk om deze zaken in je achterhoofd te houden.
6. Wat wil ik uit deze relatie halen?
Misschien ben je op zoek naar steun of wil je gezelschap. Of je verlangt naar echte liefde. Je bent misschien op zoek naar een beste vriend of gewoon een ‘leuke tijd’.
Weer geldt: je moet achter deze dingen zien te komen alvorens je begint aan een nieuwe relatie. Dat is de enige manier om te vertellen of je ervoor gaat om de juiste redenen en of je nieuwe partner in staat zal zijn om jou datgene te geven wat je echt wilt, of niet.
7. Houd ik van mezelf?
Het klinkt misschien cliché, maar je kunt niet van iemand anders houden als je niet van jezelf houdt.
Als je jezelf niet genoeg waard vindt voor de liefde, wijs je misschien de liefde af die zij je proberen te geven. Dit kan een flater zijn die, naast dat het pijnlijk is, ook heel frustrerend is voor je partner.
8. Wil ik echt opnieuw een relatie?
Heb je je gerealiseerd dat je veel relaties hebt gehad of dat je het punt hebt bereikt dat je even moet bijkomen van alle gebroken relaties? Wil je een tijdje alleen zijn? Als dit het geval is, moet je misschien je instinct volgen en dat gewoon doen.
Werk door deze vraagstukken heen om erachter te komen of je echt klaar bent. Als dat wel zo is, ga ervoor! Het gaat er allemaal om dat je je goed voelt met datgene wat je doet.
Haast niet met het weggeven van je hart als je eigenlijk tijd nodig hebt om te herstellen en tijd door te brengen met je zelf, om te reflecteren en om jezelf beter te leren kennen.