Onderlinge afhankelijkheid is een vorm van liefde die erg veel pijn doet. Ironisch, of niet? Dat zoiets moois als van een ander houden ineens iets verschrikkelijks kan worden.
Dit gebeurt wanneer je jezelf op een ongezonde manier aan iemand anders bindt. Misschien ben je je nog niet bewust van het gegeven dat niemand echt van jou kan zijn, omdat je van kleins af aan een gevoel van ‘bezit’ aanleert. Hierdoor denk je nu dat je bij iemand hoort en hij/zij bij jou.
Dit is een overtuiging die je zou moeten veranderen.
Onderling onafhankelijke relatie: wanneer liefde pijn doet
Tussen alle stelletjes, in elke relatie, zal er sprake zijn van conflicten. Dit is volkomen normaal en vormt een deel van hoe je met elkaar groeit.
Wanneer je partner echter het middelpunt van jouw wereld begint te worden, wanneer je een vorm van afhankelijkheid ontwikkelt die je ervan weerhoudt om een normaal leven te leiden, kun je erachter komen dat je een serieus probleem hebt.
Twee mensen moeten beiden beslissen om hun leven en hun liefde met elkaar te delen, om elkaar te respecteren en begrijpen dat een gezamenlijk leven niet betekent dat je afhankelijk wordt van elkaar. Natuurlijk zouden beide partners elkaars persoonlijke ruimte moeten blijven respecteren en als blijkt dat de relatie niet meer werkt, zich moeten realiseren dat ook dit dan wel weer goed zal komen!
Houd je geluk in eigen hand
Je kunt in je leven niet afhankelijk worden van iemand anders – het enige wat je hebt, ben jij zelf. Jouw leven, jouw zijn en jouw geluk in de handen van een ander plaatsen is bijna hetzelfde als het plegen van zelfmoord. Daarom is het belangrijk dat je even de tijd neemt om aandacht te schenken aan de karakteristieken van afhankelijke mensen:
- Hun gevoel van eigenwaarde hangt af van wat hun partner wel of niet over hen zegt.
- Ze nemen verantwoordelijkheden op zich die veel verder gaan dan wat hun normale taken zouden moeten zijn om aan de behoeftes van hun partner te voldoen.
- De grenzen tussen hen en hun partner zijn vervaagd.
- Ze spreken hun partner nooit tegen vanuit de angst om afgewezen te worden.
- Wanneer hun relatie stuk gaat, duiken ze meteen in een nieuwe relatie.
Als je ooit het idee hebt gehad deze eigenschappen in jezelf te herkennen, dan heb je waarschijnlijk in meer of mindere mate last gehad van emotionele afhankelijkheid.
Bevrijd jezelf van de banden die jou vastbinden
Ken je dat gevoel wanneer je een touw wilt vastpakken zodat het niet uit je handen kan ontglippen? Wanneer dat losse touw dan uiteindelijk wel weet vrij te komen, is de pijn en schade die je voelt soortgelijk aan dat wat je jezelf nu aandoet!
Hetzelfde gebeurt namelijk in je hoofd. Je hebt jezelf in een relatie aan iemand vastgebonden die eigenlijk helemaal niet goed voor je is. Het is helemaal niet makkelijk om die band te verbreken.
Soms hebben we als mensen masochistische neigingen en kiezen we er liever voor om de verblindende pijn die veroorzaakt wordt door aan deze relatie vast te blijven houden gewoonweg te verdragen.
Als je niet zeker weet of je deze persoon wel of niet moet loslaten of als je stiekem wel weet dat je dit moet doen, maar denkt dat je hier nog niet klaar voor bent of dat je het niet kunt, dan is dit een goed moment om die Gordiaanse knoop voor eens en voor altijd door te hakken.
De vrijheid die je hierdoor zult voelen is onbeschrijfelijk. Je zult gevuld worden met een innerlijke rust. Je zult zien dat je angsten, onzekerheden en lage gevoel van eigenwaarde verdwenen zijn, omdat je jouw zelfrespect niet langer volledig in de handen van die ander laat liggen.
Maar… zal je hier gelukkig van worden? Vrij zijn is een geweldig gevoel, maar het zal je in eerste instantie misschien niet meteen gelukkig maken – het doet pijn. Toch kun je jezelf niet langer toestaan om langzaam aan weg te kwijnen in de handen van een ander.
Bevrijd jezelf van afhankelijkheid
Je moet jezelf bevrijden. Je kiest er zelf voor om aan die pijn vast te blijven houden – niemand dwingt jou hier toe.
Natuurlijk is het moeilijk om die definitieve stap te zetten. Als je dus denkt dat je dit niet alleen kunt, ga dan op zoek naar hulp. Zonder hulp van buitenaf ben je misschien niet in staat om de moed bij elkaar te rapen om deze situatie aan te kunnen.
Hoe ben je in deze situatie terecht gekomen? Is er misschien iets in je verleden dat verantwoordelijk is voor de angst die je voelt om iemand te verliezen? Wordt je overweldigd door liefde?
Soms kan liefde net een drug zijn. Het is normaal om aan je partner te denken en om zo veel mogelijk bij hem te willen zijn… maar emotionele afhankelijkheid is schadelijk en vernederend als je hierdoor niet in staat bent jezelf te blijven.
En wat als je weggaat? Misschien ga je meteen op zoek naar een vervanger. Als dit zo is, dan heb je een ernstig probleem. Dit laat namelijk zien dat je niet alleen kunt zijn!
Je hebt deze drug nodig om jou een goed gevoel te geven, zelfs wanneer je hiervoor door het zand moet.
Probeer hulp te zoeken, praat erover en open je ogen voor de realiteit. Het zal pijn doen, je zal lijden (hoewel, deed je dit niet al de hele tijd?) en je zal jezelf niet als jezelf voelen. Leer om alleen te zijn, maak vrede met de eenzaamheid.
Je hoeft je niet onzeker en alleen te voelen in deze wereld. Jij bent je eigen beste maatje.