Het hebben van een echtgenoot zorgt voor 7 uur meer werk per dag

We hebben het slechts over de ongelijkheden in veel huishoudens. Dit is iets waar de Universiteit van Michigan een onderzoek naar heeft gedaan. Het resultaat was duidelijk en doorslaggevend: vandaag de dag zijn vrouwen nog steeds verantwoordelijk voor een groter gedeelte van de huishoudelijke taken dan hun echtgenoot.

Natuurlijk, en we moeten dit heel duidelijk maken, kunnen we niet generaliseren. We kennen allemaal wel een gezin waarbij dit precies het tegenovergestelde is en waarbij de man de meeste huishoudelijke taken doet. Er zijn ook stellen waarbij de huishoudelijke taken precies evenredig worden verdeeld.


Laten we eens kijken naar de informatie uit deze interessante studie.

De ongelijkheid tussen een vrouw en haar echtgenoot

Dit nieuws is niet echt nieuw. De Universiteit van Michigan gebruikte zelfs een 1968 database van familieverhoudingen van het Institute for Social Research. Het idee was om een nieuw onderzoek uit te voeren om te zien hoe de verdeling van huishoudelijke taken sindsdien is veranderd.

De resultaten zijn gepubliceerd door Reuter en kunnen op de volgende manier worden samengevat.

Ongelijkheid tijdens het verdelen van de taken

Hoewel de tijden zijn veranderd en er een nieuw bewustzijn en ook wettelijke veranderingen die werk en familie met elkaar verenigen zijn ontstaan, brengen mannen nog steeds het meeste geld in het laadje.


  • Vrouwen zijn degenen die er in het algemeen voor kiezen om hun werk en professionele verantwoordelijkheden op te geven, tijdelijk of voor altijd, om zichzelf te wijden aan de opvoeding en de zorg van de kinderen.
  • Als de omstandigheden gelijk zijn, dat wil zeggen dat beide partners werken, besteden vrouwen nog steeds meer uren per week aan huishoudelijke taken en de kinderen dan hun echtgenoot.
  • Er zijn per generatie verschillen. Vrouwen die ouder zijn dan zestig besteden 28 uur per week aan huishoudelijk werk.
  • Vrouwen met drie kinderen besteden meer tijd aan de kinderen en het huishouden, veel meer dan hun echtgenoten.
  • De anderen vrouwen spenderen gemiddeld 7 uur per week meer dan hun echtgenoot of partners aan de dagelijkse huishoudelijke taken.

En het is ook geen verrassing om te leren dat in het verleden de verschillen nog groter waren. In 1976 bijvoorbeeld waren vrouwen 26 uur per week met het huishouden bezig en mannen maar 6 uur.


Ongelijkheid in de zorg voor afhankelijken

Dit is een van de meeste relevante feiten. Een stel kan de zorg en opvoeding van kleine kinderen prima eerlijk verdelen. Maar als het gaat om het zorgen voor afhankelijken, zowel ouderen als andere familieleden met lichamelijke beperkingen, rust de verantwoordelijkheid vaak op de vrouw.

Hier zien we dus dat traditie en het systeem waarin vrouwen de rol spelen die ze altijd hebben gespeeld, privé binnenshuis, er ook voor zorgt dat zij zorgen en aandacht hebben voor de familieledentegelijk met de huishoudelijke taken.

Laten we nogmaals duidelijk maken dat iedere familie zijn eigen dynamiek heeft. Er zijn duizenden mannen die wel de verantwoordelijkheid hebben voor deze taken, maar volgens dit onderzoek van de Universiteit van Michigan zijn de verschillen nog steeds groot.

Het bewustzijn veranderen en onderwijzen over gelijkheid

We zijn vooruit gekomen sinds onze grootmoeders en moeders begrepen dat het hun verantwoordelijkheid was om het huishouden te doen. Maar er zijn andere dingen die we in gedachte moeten houden: ieder stel bereikt zijn eigen overeenkomsten passend bij hun persoonlijke situatie en wensen.

  • Huishoudelijke taken zijn de verantwoordelijkheden van beide partijen als beiden werken. Gelijke omstandigheden, gelijke investering.
  • Als een overeenkomst wordt bereikt waarbij een partij besluit om thuis te blijven en voor de kinderen te zorgen, waarbij de partner de kans krijgt om het geld te verdienen als die een goede baan heeft, is dat een goede optie.
  • Authentieke ongelijkheid ontstaat als beide partners gelijke persoonlijke omstandigheden hebben, maar slechts één iemand zijn of haar tijd investeert, terwijl de ander “voor lief neemt” dat dit is hoe de rollen verdeeld zijn en dat dat is hoe het zou moeten zijn.
  • Dit is niet goed. Je moet je bewustzijn aanpassen en investeren in gendergelijkheid, in gelijkheid tussen verantwoordelijkheden en kansen.

Dit wordt alleen bereikt door kinderen vanaf jonge leeftijd te leren dat we allemaal deel uitmaken van het team. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten en we zijn allemaal mensen met wensen en verplichtingen.