Groentetuintjes zijn een geweldige keuze voor als je geld wilt besparen en gezonder wilt eten. Sterker nog, als je thuis groenten verbouwt, dan zul je minder mest en bestrijdingsmiddelen gebruiken. Hierdoor kweek je gezondere groenten en bladgroenten.
Je kunt op verschillende manieren thuis een groentetuintje maken. Denk, voor je jouw keuze maakt, eerst goed na over:
- het klimaat
- de hoeveelheid zonlicht
- het bodemtype dat je hebt
Deze factoren kunnen van invloed zijn op hoe goed je groenten zullen groeien. Ook kunnen ze bepalen welke gewassen je kan kweken en welke niet.
1. Een groentestrook in de tuin
Je kunt een moestuintje maken in de tuin, in een vensterbank, op je balkon of zelfs binnenshuis. Onthoud echter dat je locatie goedgekozen moet zijn. Zo moet je makkelijk bij de grond kunnen. Denk er ook over na hoe het eruit zal komen te zien.
Een strook aarde in je tuin, groot genoeg om een aantal groenten en bladgroenten te verbouwen, is natuurlijk perfect. Niet iedereen heeft echter deze luxe. Niet getreurd! Er is altijd wel een klein plekje in huis waar je gebruik van kunt maken.
Heb je wel genoeg ruimte voor een groentestrook in je tuin? Dan zal de grootte en diepte van de aarde zeker goed van pas komen. Helemaal in vergelijking met het kweken van groenten in een veel kleinere ruimte. Zo kun je aromatische kruiden, groenten en knolgewassen verbouwen.
- Kies eerst een vierkant of rechthoekig gedeelte van je tuin uit.
- Maak vervolgens de aarde wortel- en onkruidvrij. Graaf nu geulen om zaadjes in te zaaien.
- Zorg dat je in iedere geul één soort groente of bladgroente aanlegt. Zaai de zaadjes minstens 15 centimeter uit elkaar.
- Zoek eerst uit welke groenten je kunt kweken in het klimaat van je tuin en hoeveel schaduw of zonlicht er valt.
Onthoud dat veel groenten het grootste gedeelte van de dag zonlicht nodig hebben om te overleven. Andere groenten, zoals spinazie, bladsla en peterselie, hebben aan minder dan 4 uur zonlicht per dag genoeg.
2. Groentetuintje met potplanten
Heb je niet genoeg ruimte in je tuin of helemaal geen tuin? Kweek je planten dan in plantenpotten. Zo kunnen je groenten zowel binnens- als buitenshuis staan.
Kweek je ze binnenshuis? Zorg er dan voor dat ze dicht genoeg bij het raam staan om voldoende zonlicht te krijgen. Het voordeel van op deze manier groenten kweken is dat je ze gemakkelijker kunt oogsten! Dit maakt het een best veelzijdige en gemakkelijke optie.
De grootte van je plantenpot hangt af van welke groenten je wilt verbouwen en hoeveel ruimte je ervoor hebt. Kleinere plantenpotten zijn perfect geschikt voor aromatische kruiden zoals basilicum, munt en peterselie.
Plantenpotten van gemiddelde grootte zijn perfect voor bladsla en kool. Wat grotere plantenpotten kunnen gebruikt worden om paprika’s en tomaten in te kweken. Eén van de nadelen van het kweken van planten op deze manier is dat je geen knolgewassen kunt verbouwen zoals:
- ui
- prei
- aardappels
- wortels
- rode biet
Deze groenten hebben namelijk meer ruimte nodig voor hun wortels en om goed te kunnen groeien. Een plantenpot is daar gewoon niet groot genoeg voor. Zelfs als ze ontkiemen in een pot, dan nog zullen ze nooit erg groot worden.
3. Hangende groentetuintjes
Groentetuintjes in hangende plantenpotten zijn een goede oplossing voor als je weinig ruimte hebt thuis. Deze plantenpotten kun je dicht bij het raam hangen, binnens- of buitenshuis. Zorg ervoor dat je gewassen voldoende zonlicht krijgen.
Hangende plantenpotten kun je krijgen bij een tuincentrum. Je kunt ze ook zelf maken. Dit doe je door gewone plantenpotten te nemen en een metalen ketting of wat draad te gebruiken.
Ze zijn niet alleen erg functioneel maar ook een erg originele decoratie. Je kunt bijvoorbeeld aan elke ketting of in iedere pot een ander soort groente of kruidenplantje doen. Zo ziet het er veel mooier en interessanter uit.
Wil je jouw creativiteit en vindingrijkheid laten zien? Hang dan je plantenpotten op wisselende hoogtes. Pas wel op met water geven. Geef je teveel water, dan stroomt dit er aan de onderkant weer uit.
Dit water kan dan op de gewassen eronder of op de vloer terechtkomen. Dit geeft niet alleen rommel, maar zo kunnen je planten ook nog eens lijden doordat ze teveel water krijgen. Gebruik daarom een plantenspuit. Zo kun je jouw hangplanten veel gemakkelijker water geven.
4. Modulaire groentetuintjes
Met houten planken kun je ook een groentetuintje maken. Zeker als je thuis maar weinig ruimte hebt. Je kunt deze aan een muur buitenshuis hangen, op een plaats waar je groenten veel zonlicht zullen krijgen. Je kunt er zelfs voor kiezen 3 of 4 niveaus te bouwen, afhankelijk van wat je wilt verbouwen.
Op elk niveau kun je vervolgens kleine plantenpotten zetten. Met dit ontwerp kun je gemakkelijk aromatische en geneeskrachtige planten verbouwen, zoals bijvoorbeeld:
- peterselie
- munt
- rozemarijn
- tijm
- basilicum
- pepermunt
Over het algemeen hebben deze planten slechts 4 uur direct zonlicht per dag nodig. Doordat je planken gebruikt zullen je planten in ieder geval wat schaduw krijgen. Hierdoor zijn de bovenstaande gewassen perfect geschikt voor dit soort groentetuintjes.
Zoals je ziet is een gebrek aan ruimte geen reden om thuis géén verse en gezonde groenten te verbouwen. Er zijn veel manieren om groentetuintjes te maken. Je hebt alleen wat creativiteit en verbeelding nodig en je kunt aan de slag!