10 redenen die mogelijk je haaruitval verklaren

Het haar doorloopt verschillende fasen: het groeit, neemt voedingsstoffen op en valt na verloop van tijd uit om ruimte te maken voor nieuw haar. In dit artikel willen we echter 10 redenen met je delen die mogelijk overtollig haaruitval verklaren kunnen.

Tijdens de verschillende fasen van haargroei is het normaal om tot wel 100 haren per dag te verliezen. Wat echter niet normaal is, is overmatig haarverlies dat het haarvolume aanzienlijk vermindert.


Personen die last hebben van haaruitval kunnen de effecten echt merken tijdens het borstelen, kammen of drogen van hun haar met een handdoek, maar ook tijdens andere situaties waarbij ze hun haar aanraken.

Wanneer haaruitval ernstig wordt, kunnen er opvallende kale plekken ontstaan. Naast het feit dat het een esthetisch probleem is, kan haaruitval invloed hebben op ons zelfbeeld.

Momenteel zijn er veel cosmetische behandelingen die de situatie kunnen terugdraaien. De oorzaak van de haaruitval weten is echter cruciaal voor een effectieve bestrijding ervan.

Haaruitval verklaren: redenen waarom je haar uit kan vallen

Overmatig haaruitval treedt op wanneer haarzakjes een verandering ondergaan. Er zijn echter ook andere factoren die een rol kunnen spelen.

1. Langdurige blootstelling aan stress

Langdurige blootstelling aan stress is een van de mogelijk oorzaken die haaruitval verklaren kan. Het haarverlies ontstaat door een verhoogde productie van cortisol. Dit is een hormoon dat de gezondheid van het haar negatief beïnvloedt.

2. Het innemen van bepaalde medicijnen

Er zijn veel medicijnen die onder andere overmatig haaruitval als één van hun bijwerkingen hebben. Het innemen van deze medicijnen gedurende een lange periode kan de haarzakjes verzwakken en zodoende het haar verdunnen:


  • Chemotherapiemedicatie
  • Bloeddrukmedicatie
  • Medicatie voor de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten

3. IJzertekort

Een belangrijke reden voor haaruitval is bloedarmoede als gevolg van ijzertekort. Een laag ijzergehalte in de bloedstroom voorkomt dat capillaire cellen de zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Dit kan vervolgens leiden tot zwakkere haren.

4. Overmatige olie

Voor sterk en gezond haar is het onder andere belangrijk dat de natuurlijke oliën in balans zijn. Als talgklieren te veel olie produceren, kan dit tot allerlei problemen leiden. De talgafscheiding in de haarzakjes blokkeert zodoende hun zuurstof- en voedingsstoffenstroom. Daarnaast kan het ook leiden tot roos.

5. Hoofdhuidinfecties

De hoofdhuid is één van de meest kwetsbare delen van het lichaam. Als we er niet goed voor zorgen, is het risico op bacteriële of schimmelinfecties groter. Deze aandoeningen beschadigen niet alleen de haarzakjes, maar kunnen ook leiden tot allergieën en andere symptomen.

6. Alcohol en tabak consumeren

 

De giftige stoffen in alcohol en sigaretten leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de haarzakjes. Het gebruik van deze producten schaadt vaak geleidelijk aan de cellen en verhoogt zodoende het risico op overmatig haarverlies.

7. Bepaalde ziekten

Er zijn veel chronische ziekten die haaruitval met zich mee kunnen brengen. Deze ziekten kunnen onder andere ontstaan als gevolg van een verzwakt immuunsysteem of van complicaties bij het opnemen van voedingsstoffen. Dergelijke ziekten kunnen zodoende je haar verzwakken. De meest voorkomende gevallen zijn onder andere:

  • Schildklieraandoeningen
  • Lupus
  • Syfilis
  • Kanker
  • Auto-immuunziekten

8. Alopecia areata

Er is geen exacte oorzaak die alopecia areata kan verklaren. Het komt echter vaak voor wanneer patiënten te maken hebben gehad met een soort auto-immuunziekte. Met deze aandoening verliezen patiënten haar op bepaalde gebieden van hun lichaam. Dit zijn bijna altijd kleine, ronde plekken.

9. Alopecia androgenetica

Je haaruitval kan ook voortkomen uit erfelijke oorzaken. Bij alopecia androgenetica zijn de haarzakjes dunner door een hoger niveau van mannelijke hormonen en genetische aanleg.

10. Hormonale veranderingen

Haaruitval als gevolg van hormonale veranderingen komt vaker voor bij vrouwen. Het treedt vaak op na een zwangerschap of voor en na de menopauze.

Het is een tijdelijke vorm van haaruitval die normaal gesproken van nature stopt wanneer de hormonale activiteit weer normaliseert. Haaruitval kan ook ontstaan bij gebruikers van anticonceptiva of patiënten die een hormoontherapie ondergaan.

Kan één van deze redenen je haaruitval verklaren? Als je merkt dat je haar dunner wordt en blijft uitvallen, maak dan een afspraak met je huisarts.