Hoe laat ik mijn kind de hele nacht doorslapen?

Wil jij je kind leren slapen? Het is niet realistisch om te verwachten dat een baby de hele nacht doorslaapt. Een baby die meerdere keren per nacht wakker wordt is volstrekt normaal. Veel ouders zouden graag willen dat hun kinderen de hele nacht doorslapen, maar zelfs volwassenen doen dit niet.

De slaapcyclus van volwassenen heeft ook momenten waarop ze wakker worden, om vervolgens wel weer meteen in slaap te vallen. Een baby kan wel 17 uur per dag slapen, inclusief de perioden dat ze wakker worden. Er is niet zoveel wat je ze kunt leren over slapen. Ze zijn er al experts in!


Wat moeten we weten over hoe kinderen slapen?

Dit is een natuurlijk proces bij alle mensen. In de hersenen van pasgeboren baby’s duren de slaapcycli twee tot drie uur. Dit betekent dat als ze wakker zijn, het moeilijk is om weer in slaap te vallen en dat ze vaak huilen.

Tijdens de 9 maanden in de baarmoeder hebben ze een groot deel van de tijd geslapen. Dit wisselden ze af met het krijgen van voeding via de navelstreng. Als ze wakker werden, hoorden ze de hartslag en de stem van hun moeder en vielen ze weer in slaap. Bij de geboorte werden ze letterlijk wakker.

Pasgeboren baby’s worden wakker, huilen, eten en vallen dan weer in slaap. Dit is hoe ze hun dag doorbrengen. Als baby’s borstvoeding krijgen is de melk na zo’n 20 minuten verteerd. Bij flesvoeding duurt dit zo’n twee uur. Hierna worden ze wakker en begint de cyclus opnieuw.

Mijn baby sliep eerst goed, maar nu niet meer

In de eerste twee maanden slaapt de baby meestal diep, maar na de derde of vierde maand wordt de slaap lichter. De baby wordt dan vaker ’s nachts wakker. Veel moeders geven zichzelf de schuld en denken dat ze de baby niet goed hebben geleerd door te slapen. Dit slaappatroon is echter normaal bij alle baby’s bij wie de slaapfases nog moeten ontwikkelen. 

Rond de 8 maanden bestaat de slaap van een baby uit alle fases (de vier fases van langzame slaap en één fase van snelle slaap). Rond de drie jaar oud slapen kinderen net als volwassenen, behalve dan dat ze nog steeds korter slapen. Pas bij het vijfde of zesde levensjaar zal het kind vaker de hele nacht doorslapen.

Hoe zorg je ervoor dat ze de hele nacht doorslapen?

Het is normaal dat ouders zich afvragen of ze het wel goed doen, zeker als er zich iets abnormaals voordoet, zoals een slapeloze en huilende baby. Een sfeer van rusteloosheid, zorgen en spanning helpt niet de baby aan te moedigen de hele nacht door te slapen.


De zogenaamde Feber en Estivill methodes raden aan het kind te laten huilen totdat het kalmeert. De baby wordt zo moe van het huilen en wachten totdat iemand voor hem of haar komt zorgen dat het vanzelf weer in slaap valt. Je kunt zelf beslissen of deze methode bij jou en je kind past.

Volgens Dr. Rosa Jove, schrijver van het boek Huilen zonder tranen, zorgt het laten huilen van een kind voor een emotionele shock. Het veranderd de hormonen die emoties reguleren en leert de baby dat het geen zin heeft om herrie te maken omdat zijn moeder toch niet zal antwoorden.

De kinderarts Carlos González is de auteur van boeken als Kus me veel en Hoe je kinderen met liefde op te voedenHij legt uit dat als een baby wakker wordt en huilt, hij hoopt dat zijn moeder hem komt halen. Als de moeder dit doet, leert het kind dat ze zal voldoen aan zijn verzoeken.

Toch raadt hij ouders aan het contact met de kinderen te beperken en zich niet gedwongen te voelen ze gerust te stellen. Dit zou ervoor zorgen dat de kinderen verwend worden. Het is normaal voor kinderen om ’s nachts wakker te worden en te huilen om aandacht totdat ze weer in slaap vallen.

Hoe jij je kind kunt helpen

Het is de zoveelste onderbreking van je nachtrust en je wilt niets liever dan een keer een hele nacht doorslapen. Je wilt daarom iets wat jou en je kleine helpt. We weten dat het niet makkelijk is om kalm te blijven. Maar als je je kind op ethische wijze op wilt voeden moet je weten dat het geen optie is om je kind te laten huilen.

Het advies is om geduld te hebben totdat je baby ouder wordt en de slaapcyclus regelmatig wordt. Misschien werkt een bepaald methode voor een bepaalde baby, maar niet alle kinderen zijn hetzelfde. Het dagelijks leven van jou en je kind zal moeten uitwijzen wat het beste is voor jullie allebei.

Er zijn echter een aantal routines die de rust creëren die je kind nodig heeft voor het slapen gaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Doe je kleine in bad voor het slapen gaan.
  • Vermijd speelgoed en felle mobiles in het babybedje. Deze houden je kindje wakker.
  • Als het kind ouder dan twee jaar is en televisie kijkt of met een tablet speelt, beperk dit gebruik dan tot een uur per dag.
  • Als een baby erg moe is kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Een dutje overdag kan hier een oplossing voor zijn.
  • Als het kind bang is in het donker, laat dan een nachtlampje aan.
  • Raak niet van slag, en gebruik bedtijd al helemaal niet als straf. De associatie maken tussen slaap en straf is een slecht idee.
  • Doe een ritueel voor het slapengaan. Je kunt een slaapliedje  zingen, een verhaaltje voorlezen of een beetje praten.

Ten slotte

De methodes en stijl van opvoeding die een ouder kiest is zijn of haar eigen keuze. Desondanks vinden we het belangrijk te benadrukken dat we de eigenaardigheden en cycli van ieder kind moeten respecteren. Tegelijkertijd is het belangrijk te begrijpen dat de formule die effectief is voor één kind niet per se werkt voor een ander.

Je baby zal niet altijd een baby blijven. De nachten van vermoeidheid voor ouders horen bij het zien opgroeien van je kind. Heb geduld, snel genoeg zal je kleine geen baby meer zijn en de hele nacht doorslapen. Wat vandaag een probleem is zal morgen achter je liggen. In de toekomst zul je genoeg tijd hebben om uit te rusten.