We drinken het elke dag. Het troost ons. Bovendien is het een excuus om met vrienden of familie samen te komen. Zelfs de geur geeft ons op koude avonden een goed gevoel. Maak hier kennis met enkele boeiende feiten over koffie.
Feiten over koffie die je zullen verbazen
Sommige mensen kunnen niet leven zonder een stomende kop koffie. Want het is de beste wekker die er bestaat. Koffie maakt ons wakker na de lunch wanneer we liever een dutje willen doen in plaats van te werken.
Als je een fan van dit drankje bent, dan moet je de volgende interessante feiten over koffie weten.
1. Koffie komt oorspronkelijk uit Ethiopië
Koffiebonen komen van de koffieplant. Het komt oorspronkelijk uit de provincie Kaffa in Abessinië in Ethiopië. Op deze hoogvlakten groeit deze planten in het wild.
De kwaliteiten van deze drank die overal ter wereld verspreid raakte, waren in de elfde eeuw bij de Galla-stam bekend. Om het te drinken vermengden zij het met dierlijk vet. Later deed het zijn intrede in Arabië en van daaruit verspreidde het gebruik zich over de rest van de planeet.
2. Het wordt geproduceerd in tropische landen
Eén derde van de wereldproductie van koffiebonen bevindt zich in Brazilië. Maar er zijn ook nog andere landen verantwoordelijk voor onze krachtige koffie bij het ontbijt. Dat zijn onder andere Colombia, Vietnam en Indonesië.
3. Er bestaan twee belangrijke soorten koffie
‘Arabische’ koffie (coffea arabica) komt meer voor. Maar er is ook nog een andere soort genaamd kanephoros (coffea canephora). Deze soort is sterker en heeft een zuurdere smaak.
De eerste soort vertegenwoordigt 75% van de wereldproductie. De teelt van deze koffiesoort is delicater. De tweede koffiesoort gebruikt men om instantkoffie en gemengde soorten te maken. Het is resistenter dan Arabische koffiebonen.
4. Koffie was bekend als de ‘Arabische wijn’
Dit is nog één van de boeiende feiten over koffie. Toen de Europeanen met de Arabische cultuur in contact kwamen, trok één ding hun aandacht. De mensen dronken dagelijks dit donkere drankje.
In het oosten noemden ze het in die tijd ‘Qahwat-al-bun’. Grof vertaald betekent dit ‘wijn van de boon’. Wat voorheen bekend was als Qahwat (cajua), werd in het Turks bekend als Kahveh (kajve). Van hieruit kwam het woord op dezelfde manier in andere talen terecht: coffee in het Engels, caffe in het Italiaans en café in het Spaans, het Portugees en het Frans.
In de Japanse taal spreekt men het uit als Koji en in het Chinees werd het kafei guan.
5. De eerste koffiehuizen waren Brits
Koffie doorkruiste dus het Europese continent. De Britten dronken al thee uit Azië en adopteerden de koffie onmiddellijk. In 1652 opende in Londen het eerste koffiehuis. De plaatsen waren niet alleen bedoeld om koffie te drinken. Het waren ook plekken voor samenkomsten tussen politici, kunstenaars, denkers, filosofen en advocaten. Om die reden wilde de aanklager van koning Charles II ze in 1676 sluiten, maar zonder succes.
Tegen het jaar 1700 waren er in de Britse hoofdstad niet minder dan 2000 koffiehuizen. In Berlijn werd het eerste koffiehuis in 1670 geopend en in Parijs in 1686. In dit handelshuis hebben ze ook een nieuwe techniek uitgevonden om koffie klaar te maken. Je maalt de bonen, doet dit in een filter en giet er heet water op.
Over koffie bestaat er een bizar feit uit Rusland (waar het verboden was op straf van marteling en verminking). Als de politie van de tsaar iemand in een zenuwcrisis oppakte, dan beweerde men dat hij dit drankje ingenomen had.
6. ‘Pay it forward’
Dit is nog een interessant feitje over koffie. Het is recenter en heeft te maken met een daad van solidariteit met je naasten. De traditie begon in de Italiaanse stad Napels en bleef tientallen jaren duren. Maar onlangs heeft men het ook op andere plaatsen vastgesteld.
Het idee is dat jij voor een volgende klant een kopje koffie betaalt. De mensen die zich geen kopje koffie kunnen veroorloven, kunnen dan naar de plaatsen gaan waar deze traditie toegelaten is. Zij kunnen dan van een kopje koffie genieten dat door een anoniem persoon betaald is.
7. Duivelsdrank
We weten niet of deze legende waar is of niet. Maar het is een leuk verhaal dat de moeite waard is om te vertellen. De katholieken vroegen Paus Clemens VII om het drinken van koffie te verbieden. Het was een drankje dat de duivel gemaakt had, zo redeneerden zij. Dat komt omdat de Arabieren koffie produceren. De gelovigen van de Kerk beschouwden het dus als ‘de drank van de ketters’.
Maar toen de Heilige Vader een slokje koffie geproefd had, kon hij de verleiding (geen beter woord hier) niet weerstaan. Men geloofde dat dit de woorden van de Paus waren: “Het is zo’n lekkere drank dat het een zonde zou zijn om alleen ketters ervan te laten van genieten. We zullen Satan verslaan met zijn zegen. Het bevat niets dat voor een goed christen bezwarend is.”
8. De valse geur van koffieshops
Wat zouden de eigenaars van de eerste koffiehuizen in Engeland zeggen als ze een plaatselijke Starbucks zouden zijn? Ze zouden met zekerheid door vele dingen beledigd zijn. Maar één ding zou hen vooral raken. Want men beweert dat in de koffiehuizen en andere handelszaken van Starbucks luchtverfrissers gebruikt wordt.
Op die manier kan de geur ons op straat lokken. Zonder aarzeling gaan we dan binnen en kopen we hun producten. Als je hier over nadenkt, dan is het jou misschien ook al eens overkomen. Je liep gewoon langs een ‘modern’ koffiehuis en wou echt een koffie drinken.
Hoe zou dit komen? Omdat ze weten hoe ze van onze instincten kunnen profiteren!
9. Koffie heeft voedende eigenschappen
En dan de laatste van de feiten over koffie die we vandaag met je willen delen. Koffieresten kan je gebruiken om tuinen en boomgaarden te bemesten. Het bevat namelijk een grote hoeveelheid stikstof. Gemalen koffie verschaft de aarde ook mineralen en sporenelementen zoals bijvoorbeeld fosfor en kalium.
We bevelen dus aan dat je na het zetten van een kopje koffie de resten niet weggooit… Je kan ze beter voor je planten gebruiken!