De meeste mensen hebben het wel eens ervaren in hun leven: je hart begint sneller te kloppen. Je wordt alerter of je hebt het gevoel alsof je in gevaar bent. Misschien heb je moeite met ademhalen, en voelt het alsof je een gigantische brok in je keel hebt… Deze verschijnselen worden samen ook wel angsten genoemd.
Deze spontane reactie waar je soms door wordt overweldigd, wordt echter omringd door allerlei mythes die ervoor zorgen dat we niet echt in staat zijn te begrijpen wat angsten nu werkelijk inhouden.
De meeste mensen weten welke symptomen met angsten gepaard gaan. Maar weten ze ook wat de achterliggende reden ervan kan zijn?
1. Angsten zijn geen ziekte
Vaak zijn we geneigd om angst te beschouwen als ziekte. Dat komt omdat het degenen die er last van hebben soms volledig kan uitschakelen. Soms kan het vrij ernstig lijken en begrijpen de mensen die er buiten staan niet precies wat er aan de hand is.
Dit betekent echter nog niet dat het ook werkelijk een ziekte is.
- Hoewel sommige mensen er vaak en ongecontroleerd last van kunnen hebben, is het belangrijk om te onthouden dat angst geen aanwijzing is dat iets in je lichaam of geest niet naar behoren functioneert.
- Het is simpelweg belangrijk om verschillende copingstrategieën te leren om ermee om te leren gaan en te voorkomen dat het je leven gaat controleren.
2. Kan ik er dood aan gaan?
Wanneer angstige gevoelens zich alsmaar op blijven stapelen, kan het haast voelen alsof je op het punt staat te overlijden. Plotseling knijpt je keel dicht en kun je niet meer goed ademhalen.
Dit soort gedachtes zullen er echter alleen maar voor zorgen dat de symptomen erger worden. De angst wordt intenser en je voelt je een stuk slechter.
Je lichaam reageert tenslotte op gevaar, maar waar is dit gevaar? Je bent veilig; alles is in orde. Dit zijn slechts de lichamelijke verschijnselen van angst.
Je kunt niet doodgaan van angst, omdat het niet dodelijk is en de symptomen die het veroorzaakt ook niet. Onthoud: de dingen die je voelt in je lichaam, zullen niet leiden tot hetgeen je bang voor bent.
Je zal niet buiten adem raken. Je keel zal niet geheel dichtklappen. De angst die je ervaart is niets meer dan een idee waar je lichaam op moet leren te reageren.
3. Angsten zijn een normale reactie op gevaar
Angst is een normale reactie om jezelf voor te bereiden op dreigend gevaar, of je nu zelf in gevaar bent of een van je geliefden. Daarom heeft iedereen weleens angst gevoeld.
In sommige situaties reageert het lichaam echter niet precies zoals het zou moeten.
Wanneer angst zich voordoet in situaties die helemaal niet bedreigend zijn, en er ook geen reden is om te denken dat er gevaar zou kunnen dreigen, is de reactie geheel misplaatst. En in dit soort gevallen is het dan ook belangrijk om er goed mee om te leren gaan en de angst onder controle te krijgen.
Wanneer het niet behulpzaam is en het je alleen maar een slecht gevoel bezorgt, is het belangrijk om na te gaan wat het precies is waar je zo bang voor bent, waar je nog niet overheen bent of wat voor problemen je kunt hebben.
Zodoende kun je deze problemen aan beginnen te pakken en ze op een gezonde manier onder ogen komen.
4. Angst veroorzaakt significante veranderingen in iemand
In eerste instantie lijkt het misschien niet zo, maar angst veroorzaakt wel degelijk veranderingen in iemand. Ze zorgen ervoor dat zijn lichaam reageert zoals het geprogrammeerd is te reageren om bedreigende situaties onder ogen te komen.
In relatie tot het cognitieve aspect van angst, beginnen er beelden en gedachten door je hoofd te gaan die niet alleen deze reactie opwekken, maar er ook voor zorgen dat je na begint te denken over mogelijke manieren om te ontsnappen.
Wat betreft het motorische aspect raken je spieren en lichaam gespannen, zodat ze de taken uit kunnen voeren die jouw geest hen door heeft gegeven (of het nu wegrennen, vluchten, verstoppen of vechten is).
Dit kan weer invloed hebben op enkele andere processen die zich voor kunnen doen. Dit is het fysiologische aspect, waarbij je hart begint te razen. Het kan ook gebeuren dat je plotseling in zweet uitbreekt en dat je last krijgt van hoofdpijn of bepaalde buikklachten.
Onthoud: je lichaam reageert op een bedreiging zodat het deze bedreiging zo goed mogelijk kan confronteren. Als er echter geen sprake is van werkelijk gevaar, moet het lichaam aangeleerd worden om op de juiste manier op de situatie te reageren.
5. Na verloop van tijd kunnen angsten ook je gezondheid beïnvloeden
Angst is inderdaad normaal, en het hoeft het nog geen negatieve ervaring te zijn. Zelfs als het zich voordoet wanneer dit eigenlijk niet nodig is. Deze reactie kan ook een manier zijn waarop je lichaam je aangeeft dat het tijd is om het wat rustiger aan te doen, om gezonder te gaan eten, meer aan lichaamsbeweging te doen en meer tijd voor jezelf vrij te maken.
Wanneer je echter lange tijd met angst blijft rondlopen, kan het op een gegeven moment wel een negatieve invloed op je gezondheid beginnen te krijgen. Helaas kan het er op de lange termijn voor zorgen dat je immuunsysteem zwakker wordt. Je kan ook last krijgen van depressie, slapeloosheid en verlies van het kortetermijngeheugen.
Weten waar je angst precies vandaan komt, zal het makkelijker maken. Je kan het dan bij de wortel aanpakken en weer leren om normaal te functioneren.
De symptomen negeren, niets doen of de symptomen gewoon verdoezelen door medicijnen te slikken, het zal er niet voor zorgen dat het probleem vanzelf weggaat.
Je moet het probleem bij de kern aanpakken.