Aangezien de symptomen van appendicitis lijken op die van andere spijsverteringsproblemen, is het belangrijk om een specialist te raadplegen. Een gespecialiseerde arts zal zo vlug mogelijk de correcte diagnose stellen, om de ontwikkeling van buikvliesontsteking te vermijden. De appendix is een klein buisvormig orgaan dat vastzit aan het begin van de dikke darm. Het bevindt zich in het lager gelegen rechterdeel van de buik. Welke functie de appendix heeft, is nog steeds onbekend.
Appendicitis ontstaat wanneer iets dit zakje blokkeert. Daardoor wordt de druk verhoogd en wordt bovendien de doorstroming van het bloed gehinderd. Als gevolg ontwikkelt zich een ontsteking.
Wanneer appendicitis niet tijdig wordt behandeld, kan het levensbedreigend zijn, want de appendix kan barsten. Dit leidt tot een verspreiding van de infectie in de buik.
Voordat het zover komt, kunnen artsen echter tussenkomen met een chirurgische ingreep en zo het risico op complicaties verminderen.
Appendicitis treedt gewoonlijk op bij personen tussen de leeftijd van tien en dertig jaar, maar het kan eigenlijk op bijna elke leeftijd voorkomen. Het is echter heel zeldzaam bij kinderen jonger dan twee jaar.
Het meest opvallende symptoom van appendicitis is buikpijn, maar tijdens de ontwikkeling van deze ontsteking zullen andere symptomen optreden, die een indicatie zijn dat er inderdaad sprake is van appendicitis. Onthoud vooral dat een vroege diagnose zeer belangrijk is om ernstigere problemen te voorkomen.
Laten we nu eens kijken naar de zeven symptomen waaraan je aandacht moet schenken.
1. Scherpe pijn in de buik kan wijzen op appendicitis
Deze scherpe pijn treedt gewoonlijk op in het lager gelegen rechterdeel van de buik. Vaak wisselt de intensiteit van de pijn voortdurend. In vele gevallen voelt men eerst pijn dichtbij de navel en zelfs in de onderrug.
Dit symptoom is vaak erger als men de benen of de buik beweegt (bijvoorbeeld bij het niezen of bij het hoesten).
2. Koorts en rillingen
De symptomen van appendicitis kunnen lijken op die van een maagvirus, want tegelijk met de pijn kan je ook koorts, rillingen en beven ervaren.
Artsen waarschuwen dat extreme veranderingen in lichaamstemperatuur in combinatie met felle buikpijn altijd met spoed moeten worden behandeld. Deze spoedaanpak zal zorgen dat complicaties zoals buikvliesontsteking, een ontsteking van de binnenste laag van de buikwand, worden vermeden.
3. Misselijkheid, braken en verlies van eetlust
Misselijkheid, braken en verlies van eetlust zijn drie symptomen die meestal tegelijkertijd optreden wanneer appendicitis zich ontwikkelt. Gewoonlijk komen ze in minstens negentig procent van de gevallen voor, bijna altijd na het verschijnen van pijn in de lagere zone van de buik.
Het probleem is dat veel mensen deze ziekte vaak negeren. De reden is dat de symptomen eerder gebruikelijk zijn voor andere medische problemen.
Als je deze symptomen hebt en als ze blijven terugkeren of blijven optreden gedurende de dag, is het essentieel om de dokter te bellen om een vlugge en correcte diagnose te krijgen.
4. Constipatie en diarree
Zowel constipatie als diarree zijn typisch voor patiënten met appendicitis.
Zoals bij de andere symptomen, kunnen deze problemen heel normaal zijn. Ze hoeven niet noodzakelijk een signaal te zijn dat er iets ernstigs aan de hand is. Het is echter het beste om je te laten onderzoeken door een deskundige, vooral als de symptomen vergezeld gaan van andere klachten.
5. Gasvorming en ontsteking
Vele soorten voedingsmiddelen kunnen een ophoping van darmgas en ontsteking veroorzaken. Maar als beide klachten verschijnen zonder aanwijsbare reden, dan moet men opletten.
Problemen in de appendix kunnen een aanhoudende ontsteking veroorzaken, met gasvorming en buikpijn.
6. Verlies van eetlust
Mensen die normaal gezien goed eten, maar dan heel plots hun eetlust verliezen, moeten met hun arts praten om te checken waarom ze geen honger voelen.
Vele chronische aandoeningen kunnen leiden tot een verminderde eetlust, met inbegrip van appendicitis en darmkanker. Hoewel het niet altijd betekent dat je een ernstig probleem hebt, is het verstandig om hieraan aandacht aan te schenken en je arts te raadplegen.
7. Loslaatpijn
Loslaatpijn is een symptoom dat ontstaat als het lagere rechterdeel van de buik wordt ingedrukt en daarna losgelaten precies op de plaats waar de pijn zich concentreert. Men ervaart dan pijn bij het loslaten.
Het is erg belangrijk om niet te veel op die zone te drukken, omdat dit complicaties kan veroorzaken in de appendix.
Je moet een arts raadplegen als je pijn voelt nadat je de getroffen zone hebt losgelaten.
Wanneer je denkt appendicitis te hebben, moet je onmiddellijk een specialist consulteren. Die zal de noodzakelijke onderzoeken uitvoeren om de juiste diagnose te stellen.
Zodra is vastgesteld dat de appendix ontstoken is, zal een chirurgische ingreep volgen. Deze procedure bestaat eruit dat men een kleine insnijding maakt om de appendix te verwijderen. Eventueel zal men ook intraveneuze antibiotica toedienen om ernstige infectie te voorkomen.