Ken jij de verschillen tussen verdriet en depressie? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Verdriet staat één trede onder depressie
We gebruiken de zin “Ik ben depressief” in allerlei situaties. Bijvoorbeeld:
- na een verschrikkelijke werkdag
- als onze kleren doorweekt zijn door een heftige storm
- als ons team de finale van het kampioenschap heeft verloren.
Toch kunnen we het gevoel dat we bij dergelijke gebeurtenissen ervaren slechts omschrijven als verdrietig of angstig.
Wat is verdriet
Verdriet is een natuurlijke reactie op een ongelukkige gebeurtenis, een negatieve situatie, een frustratie. Het is dus eerder normaal dat we ons verdrietig voelen dan depressief.
Je verwoest voelen na een breuk, een financieel probleem of de onmogelijkheid om een doel te bereiken, is normaal. We zijn immers geen robotten of machines. Verdriet is verre van lijden aan een ernstige pathologie als depressie.
Het gevoel van verdriet verdwijnt volledig met het voorbijgaan van de tijd of als we het probleem kunnen oplossen. Het heeft niets te maken met de ernst of het belang van dat wat het verdriet heeft veroorzaakt. We gaan door een periode van rouw en beseffen dan dat het leven verdergaat.
Zelfs als een geliefde sterft, of wanneer we naar de andere kant van de wereld verhuizen of bij een scheiding, gaan we verder.
We spreken in deze gevallen zelfs niet eens van een depressie, maar van een normale reactie op moeilijke situaties. We lijden omdat we gevoelens hebben en omdat die situatie een diepe indruk bij ons achterlaat.
Misschien verschijnen met het verdriet ook andere symptomen zoals apathie, slapeloosheid en hoofdpijn. Maar ook die staan ver van een depressie.
Wat is verdriet dan? We stellen hier duidelijk: verdriet is een natuurlijke emotionele toestand, een reactie verbonden aan een specifieke periode of situatie. Voorbeelden van dergelijke situaties en periodes zijn: ontgoochelingen wanneer het leven ons in erg pijnlijke situaties brengt of als mensen om ons heen lijden.
Wat is depressie?
Laten we nu de kenmerken van een depressie bekijken. We starten met de medische definitie. Die stelt dat het een psychische ziekte is en een stemmingsaandoening. Depressie wordt op verschillende manieren geclassificeerd afhankelijk van de symptomen die de patiënt vertoont.
De duur van elke depressieve periode kan variëren van weken tot jaren. Wie er last van heeft, heeft professionele hulp nodig. Het is essentieel om een psychiater of psycholoog te raadplegen. Alleen zo kan de persoon opnieuw volledig genieten van het leven.
Om gediagnosticeerd te worden als depressief, moet iemand minstens vijf van de volgende symptomen vertonen. De lijst is enkel een leidraad. Raadpleeg in elk geval een therapeut.
- Zich bijna altijd geïrriteerd voelen.
- Zich de hele dag triestig voelen zonder aanwijsbare reden.
- Verlies of vermindering van plezier en interesse in dagelijkse activiteiten ervaren (vooral in de dingen waarin hij/zij vroeger wel geïnteresseerd was)
- Veranderingen in gewicht en eetlust.
- Problemen om in te slapen of de behoefte om heel veel te slapen.
- Zich elke dag rusteloos voelen.
- Traag bewegen. Vermoeidheid en weinig energie.
- Niet in staat zijn om beslissingen te nemen.
- Gevoelens van schuld en waardeloosheid.
- Gedachten aan de dood of aan zelfmoord.
- Gefocust op problemen. Constante vermindering concentratie.
Die symptomen zijn er misschien ook als we verdrietig zijn, maar het grote verschil tussen verdriet en depressie is dat als we depressief zijn, we niet weten wat de reden is. We weten niet waarom we ons zo gedragen en het is ook moeilijk om de reden te achterhalen.
Anderzijds voelen we verdriet na een specifieke situatie en herkennen we bovendien de signalen.
Hoe kunnen we verdriet en depressie van elkaar onderscheiden?
Het is daarom heel belangrijk om de kenmerken van beide gevoelens duidelijk te omschrijven. Zelfs al lijken ze op elkaar of slagen we er soms niet in om het onderscheid te maken, duidelijkheid is nodig.
- Als we de oorzaak van de symptomen kunnen vaststellen, dan weten we dat we verdrietig zijn. Door na te denken over het probleem en een oplossing te zoeken, is het vervolgens mogelijk om die emoties te overwinnen.
- Bij depressie worden we geconfronteerd met een chronische en algemene droefheid. Er is geen duidelijke aanleiding voor deze gevoelens. Zelfs met therapie slagen we er soms niet in om de oorzaak te ontdekken.
- Depressie raakt ons op alle mogelijke manieren en heeft gevolgen voor onze relaties (koppel, familie, vrienden, werk enzovoort).
Depressie maakt het leven minder boeiend, minder plezierig en minder opwindend. We verliezen de betekenis van de dingen. Depressie verwoest onze vitale energie. Het neemt de motivatie en het plezier weg bij om het even welke activiteit. De depressieve persoon wordt een gefrustreerd, geïsoleerd, ongeduldig en kwaad individu.
Veel mensen vragen zich af: “Hoe weet ik dat ik depressief ben?”
Er is eigenlijk pas sprake van deze pathologie als de symptomen al een lange tijd duren. Dat betekent ook dat het individu niet onmiddellijk beseft dat hij lijdt aan een emotionele aandoening.
Er bestaat een test, de Goldberg Anxiety and Depression Scale. Psychologen gebruiken de test om de toestand van de patiënten te bepalen. Men komt tot een diagnose op basis van een reeks vragen.
Tijdens de therapie kan men ook een meer uitgebreide test gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Self-applied Zung Depression Scale. Die test verduidelijkt het spectrum iets meer. Zo kan je dieper ingaan op bepaalde onderwerpen.
Depressie raakt vijf procent van de wereldbevolking (vooral vrouwen). Negeer depressie dus niet. Het kan leiden tot zelfmoordpogingen. Het wordt ook een nachtmerrie voor de depressieve persoon en de mensen om hem of haar heen, ook al heeft die persoon geen neiging daartoe of geen een zelfmoordpoging ondernomen.