Ons geheugen en onze emoties zijn nauw met elkaar verbonden. Ze zijn zo verweven met elkaar, dat factoren zoals stress een groot effect kunnen hebben op de functie van onze hersenstructuur, zoals op de hippocampus. De hippocampus is een gebied in onze hersenen dat onze emotionele geheugen kan beïnvloeden.
Of je het nou gelooft of niet, de balans tussen angst en motivatie, kalmte en positieve emoties heeft een geweldige impact op ons geheugen. Daarnaast kunnen we gedurende de dag verschillende taken uitvoeren die de kwaliteit van ons geheugen kunnen verbeteren. Hieronder zullen we meer uitleggen over de connectie tussen ons geheugen en onze emoties.
Zorgen voor je emoties om gezond te blijven
Een feit dat we moeten onthouden, is dat onze hersenen extreem emotionele levensgebeurtenissen vaak goed onthouden. Deze kunnen een positieve of negatieve lading hebben.
Het is echter belangrijk om te benoemen dat het menselijke geheugen niet hetzelfde functioneert als een machine, zoals een computer. Onze herinneringen zijn nooit helemaal accuraat.
Bijvoorbeeld: we vergeten of voegen zelf details toe aan onze herinneringen. Deze zijn dus geen ware reflectie van wat er daadwerkelijk is gebeurd.
Helaas weten we allemaal dat ons geheugen slechter wordt naarmate we ouder worden. Ondanks dat dit onvermijdelijk is, kunnen we verschillende technieken toepassen die de geheugensveroudering mogelijk kunnen vertragen. Een manier om dit te doen, is door het hebben van positieve emoties.
Hieronder zullen we meer uitleggen over hoe je een interessante oefening kan uitvoeren die gebaseerd is op positieve emoties. Deze oefening zal je geheugen en kwaliteit van leven mogelijk kunnen verbeteren.
Ons geheugen wordt ‘roestig’ door routines en schakelt de emoties uit
Er zijn verschillende routines die de kwaliteit van ons geheugen kunnen beïnvloeden. Denk aan elke dag op hetzelfde tijdstip wakker worden, het nemen van dezelfde bocht onderweg naar je werk en het doen van dezelfde taken in huis.
Dit zijn allemaal verschillende voorbeelden die ons geheugen kunnen aantasten. Een ander voorbeeld is onze vrije tijd besteden aan activiteiten die onze hersenen niet stimuleren en ook geen plezier bieden.
- Als je een aantal van de bovenstaande activiteiten doet en realiseert dat je een slaaf bent van je routine, maar geen plan hebt om hier uit te stappen, dan zullen je hersenen hier aan komen te lijden.
- Hersenen die constant worden blootgesteld aan routines, gaan in vliegtuigmodus. Dit is omdat het brein geen stimulans meer ontvangt die aandacht vraagt. Met andere woorden: de hersenen zijn in deze situatie zo gewend aan dezelfde taken, dat ze compleet de verbinding verbreken.
- Wanneer de hersenen op vliegtuigmodus staan, beginnen onze neuronen hun kwaliteit te verliezen. Met andere woorden: we vervallen in een bepaalde traagheid en dit tast direct ons geheugen aan.
Routines zijn onze vijand
Dit veroorzaakt dat onze hersenen hun behendigheid en snelheid kunnen verliezen. Voordat we het weten, vergeten we erg veel dingen. Routines, zoals je wel eens hebt meegemaakt, zijn de vijand van onze emoties.
Het lijkt daardoor alsof we ‘uit’ staan. Een manier om onszelf weer ‘aan’ te zetten en te ontsnappen aan de routine die in ons leven zit, is om iets nieuws te ondernemen. Zelfs het kleinste ding kan al helpen. We weten dat we niet volledig kunnen ontsnappen aan onze routines, want we moeten werken en we moeten ons huis schoon houden.
Het is echter erg belangrijk om één tot drie uur per dag aan jezelf te besteden. In deze tijd kun je verschillende dingen doen. Je kan:
- een kop koffie drinken op een plek waar je nooit eerder bent geweest
- een nieuw boek kopen
- afspreken met een vriend(in)
Leer om te leven in het nu
Bovenal moet ons geheugen zich focussen op het ‘hier en nu’. Wanneer onze emoties zich focussen op verdriet van gisteren of de angst van morgen, wordt het heden erg wazig en dit tast de kwaliteit van onze herinneringen aan.
We kunnen bijvoorbeeld bepaalde feiten, woorden, taken en gesprekken compleet vergeten. We zullen je een voorbeeld geven, zodat je het beter begrijpt.
Laten we zeggen dat je denkt aan iemand waar je veel om geeft. Vervolgens denk je aan wat je tegen hem of haar moet zeggen. Je denkt aan de dingen die deze persoon heeft gedaan of de woorden die hij/zij tegen jou heeft gezegd. Dit veroorzaakt dat je zo ondergedompeld bent in je gedachten, dat je de autosleutels vergeet.
Je hersenen zijn gezond en werken goed. Het probleem is je emotionele wereld. Leer om je te focussen op het heden om van de emotionele last af te komen. Bevrijd jezelf van wat het ook is dat je vasthoudt en maak het heden altijd zo plezierig mogelijk. Dit is wanneer je geheugen zal beginnen te werken zoals het hoort.
Het recht en de verplichting om te zorgen voor je innerlijke rust
Soms beleven we een gevoel dat we geen controle hebben over onze eigen levens. Of we voelen dat onze verplichtingen, routines of de controle van onze familie zo sterk zijn, dat we niet meer kunnen ademen.
Deze persoonlijke stress kan je innerlijke rust beïnvloeden. Iemand die niet gefocust is op zijn zelfvertrouwen, eigen persoonlijkheid en controle over zijn leven, heeft ook problemen om zich dingen te herinneren.
Daarom is het erg belangrijk om je te focussen op jezelf. Het is daarnaast ook erg belangrijk om het perfecte punt te vinden waarop jij compleet gelukkig bent met alles om je heen.
Je moet echter ook gelukkig kunnen zijn met jezelf in eigen persoonlijke ruimte, met de mensen waarvan je houdt. Een gelukkige ziel geeft de kracht voor een sterk geheugen.