Gezegd wordt dat een zucht het antwoord kan zijn op dingen die nog niet zijn opgelost, waartoe ook een hoop zuchten behoren die meer liefde omvatten dan een zoen.
Zit er een kern van waarheid in deze oude uitspraken? Het is best raar om te zien hoe de wereld van emoties, waaronder ook literatuur en populaire psychologie, een zeer romantisch beeld hebben gevormd van onze menselijke gewoonte om te zuchten.
Hoe dan ook is het zo dat zuchten meer is dan een purgerende gewoonte die we uitvoeren om stress los te laten. Er zit namelijk verdriet in verborgen van een herinnering die nog altijd vrij pijnlijk is. Als mensen om een bepaalde reden zuchten, dan is dit meestal om te kunnen overleven.
In dit artikel willen we daarom uitleggen welke functie zuchten kan hebben in ons dagelijks leven. We zijn er zeker van dat deze informatie erg nuttig voor je zal zijn.
Zuchten maakt deel uit van onze levenscyclus
Soms zuchten we zonder ons hier bewust van te zijn. Het is heel goed mogelijk dat je het helemaal nooit doorhebt wanneer je zucht. Maar eigenlijk zuchten we als mensen gemiddeld maar liefst twaalf keer per uur. Dit is echt ongelooflijk, aangezien je hersenen tijdens die twaalf keer zuchten elke keer zonder dat jij het weet je leven redden.
We leggen dit even uit.
De ‘zuchtknoppen’ van onze hersenen
Volgens een studie die gepubliceerd werd in Nature Magazine bepalen onze hersenen voor ons wat voor soort ademhaling we nodig hebben.
Tijdens deze studie werd achterhaald dat er in deze ‘geweldige computer’ twee groepen neuronen verborgen zitten. De wetenschappers die deze studie uitvoerden, besloten toentertijd om deze merkwaardige groep neuronen ‘sigh buttons’, oftewel ‘zuchtknoppen’, te noemen.
Deze uitdagende naam staat voor iets dat eigenlijk een perfect mechanisme is. We kunnen dit mechanisme op de volgende manier omschrijven:
- Soms kunnen de luchtzakjes in de longen in elkaar zakken.
- Wanneer dit gebeurt, zijn onze longen niet meer in staat om op een effectieve manier zuurstof in te wisselen voor koolstofdioxide.
- Deze twee groepen zenuwcellen die ook wel ‘zenuwknoppen’ genoemd worden pikken dit probleem gelijk op en schieten meteen te hulp. Deze knoppen vormen twee kleine structuren die gevonden kunnen worden in de hersenstam.
- Eén voor één geven deze zenuwknoppen ons het bevel om te zuchten. Hierdoor zijn we in staat om de in elkaar gezakte luchtzakjes weer te openen. Daardoor komt er dubbel zoveel zuurstof in de longen terecht dan bij een normale ademhaling.
- Dit is iets dat we geheel onbewust doen. Desalniettemin doen we dit, zoals we eerder ook al aangaven, ongeveer twaalf keer per uur. Dit is de manier waarop we als mensen de cyclus van het leven herstarten.
Emotioneel zuchten
Inmiddels weten we dat we zuchten om in leven te kunnen blijven. Deze essentiële handeling die ervoor zorgt dat we kunnen overleven verklaart waarom we zo vaak onbewust zuchten.
Er zijn echter ook momenten waarop we op emotionele of bewuste manier zuchten. Deze manier van zuchten kunnen we op de volgende manier verklaren:
- Zuchten is een manier om ons op emotionele wijze te bevrijden wanneer we geconfronteerd worden met een stressvolle of frustrerende situatie.
- Veel mensen slaken een diepe zucht wanneer dingen niet zo gaan als zij zouden willen. Wanneer we bijvoorbeeld iets ingewikkelds proberen te doen, of dit nu op lichamelijke of mentale wijze is, en dit niet zo uitpakt als wij hadden gehoopt.
- In dit geval fungeert zuchten op dezelfde manier als een schoorsteen, alleen dan om verdriet en zorgen vrij te laten in plaats van rook. Die adem die bewaard wordt voor de persoon die gemist wordt.
- Deze informatie is niet alleen vreemd, maar eigenlijk ook heel interessant. Karl Teigen is een bekende wetenschapper die werkzaam is aan de Universiteit van Psychologie in Oslo, Noorwegen, en een expert op het gebied van emotioneel zuchten.
- Volgens hem zuchten we om mee te leven met een ander menselijk wezen. Wanneer we een vriend of familielid een zucht horen slaken, interpreteren we dit gebaar op emotioneel vlak als negatief. Het is alsof dit gebaar betekent dat diegene emotionele steun nodig heeft.
Daarom denkt dr. Teigen ook dat emotioneel zuchten gehoor geeft aan een instinct om ons bij onze sociale groep te voegen.
Haal diep adem en ontspan
Zoals we weten, hebben onze hersenen zelf de taak om ons in leven te houden. Hier kunnen we echter uit afleiden dat mensen op verschillende manieren kunnen ademhalen, afhankelijk van het moment en het belang.
Probeer daarom eens ‘mindfulness’ of yoga te beoefenen, bezigheden die ons ook kunnen leren om op verschillende bewuste en gecontroleerde manieren adem te halen om betere resultaten te krijgen:
- Om ons te helpen meer aanwezig te zijn in het huidige moment.
- Om stress tegen te gaan en gezond te zijn.
- En ten slotte: om te mediteren en ons bewust van onszelf en onze belangen te maken.
Wij raden het volgende aan: leer te zuchten. Met elke adem laat je spanningen en zorgen los en dit herstelt die ‘innerlijke levenscyclus’.
Probeer daarom dagelijks twintig minuutjes vrij te maken voor de volgende oefening:
- Ga op zoek naar een rustige plek waar je mentaal uit kunt rusten.
- Ga zitten met je rug recht.
- Steek je borst vooruit en leg je handen op je schoot.
- Adem vier seconden lang en diep in door je neus en houd je adem dan vier seconden in. Slaak daarna een luide en lange zucht die zeven seconden duurt.
Nadat je deze oefening een poosje dagelijks hebt gedaan, zul je opmerkelijk verschil merken in zowel je lichaam als je geest.