Heb jij ook die vervelende gewoonte om in the bioscoop altijd de dichtstbijzijnde stoel bij de uitgang uit te kiezen, omdat je weet dat je toch minimaal een keer tijdens de film naar het toilet zal moeten lopen om te plassen?
En dan zwijgen we nog maar over het maken van lange autoreizen waarbij je niet regelmatig een stop kan maken. Herken je deze ongemakkelijke situaties? Ja? Maar je weet niet echt wat er aan de hand is met je blaas?
Lees dan zeker verder, want in dit artikel bekijken we hoe het komt dat je zo vaak naar het toilet moet.
Het is misschien niet zo vaak als je denkt
Heb je het gevoel dat je heel vaak naar het toilet moet? Dat je alsmaar op weg bent naar de wc? De normale frequentie van toiletbezoek ligt op acht keer per dag als je de aanbevolen hoeveelheid water van acht glazen per dag drinkt (of twee liter per dag).
Drink je minder water, dan zal je ook minder vaak naar de wc moeten, maar dat kan helaas ook leiden tot de vorming van nierstenen, blaasontstekingen en veel andere ongemakken aan de blaas.
Mijn blaas is te klein
Een uitspraak die je wel vaker hoort en die misschien vreemd klinkt, maar toch een tikkeltje van de waarheid met zich kan meedragen. Want net zoals er grote mensen en kleine mensen zijn, kan een blaas ook verschillen in grootte en heeft elke blaas zijn unieke formaat. Over het algemeen genomen kan een doorsnee blaas ongeveer twee kopjes vocht vasthouden.
Je kan dit makkelijk thuis zelf onderzoeken door je plas op te vangen en te kijken naar de hoeveelheid urine. Heb je meer dan twee kopjes verzameld, dan kan dit een aanwijzing zijn dat verder onderzoek nodig is. Doe je dit liever niet zelf thuis, dan kan je hiervoor ook bij je huisarts terecht en een laboratoriumtest aanvragen.
Je blaas kun je trainen
Heb je echter al eens gehoord dat je ook je blaas kan trainen om meer vocht vast te houden? Dat kan inderdaad, omdat de blaas een rekbaar orgaan is. Denk er echter aan je plas niet te lang op te houden, want dan loop je een grotere kans op vervelende infecties.
Je drinkt niet genoeg water
Als je het vervelend vindt om voortdurend naar de wc te lopen, dan heb je waarschijnlijk al de gewoonte om de hoeveelheid water die je drinkt te verminderen. Het is een logische reactie van veel mensen als ze er genoeg van hebben om steeds naar het toilet te gaan. Je bent op reis of op het werk en je wil niet om de haverklap naar de wc.
Wees hier echter voorzichtig mee, want je zult zo je lichaam niet alleen uitdrogen, maar ook schade toebrengen aan je blaas.
Je kan opmerken dat je urine donkerder wordt en sterker gaat ruiken. Als je je plas ophoudt, wordt de urine immers geconcentreerder en kan het de blaaswand gaan irriteren.
Teveel is ook niet goed
Anderzijds kan te veel water drinken ook schadelijk zijn voor het lichaam. Het verstandigst is altijd voor de gulden middenweg te kiezen.
Onthoud alvast dat je lichaam niet in staat zal zijn gifstoffen te verwijderen als je nieren verzadigd raken met toxines en je niet voldoende water drinkt.
Je hebt een infectie of nierstenen
Als je een nier- of blaasontsteking hebt of te kampen hebt met nierstenen, dan wordt je blaas hierdoor ook beïnvloed. Nierstenen zijn kleine ophopingen van kristallen, waardoor de blaas sterk geïritteerd raakt. Je zal merken dat je vaker naar het toilet moet en ook last hebben van de andere symptomen die met ontstekingen of stenen gepaard gaan.
Nierstenen zullen je een hevige en scherpe pijn in de zij geven. Een blaasontsteking zorgt voor een branderig gevoel en een constante, vervelende plasdrang. Heb je last van deze symptomen, raadpleeg dan altijd je huisarts om een behandeling te starten.
Waarschuwing
Onbehandelde nierstenen kunnen leiden tot een ziekenhuisopname en operatie.
Je kunt starten met sporten
Zoals vele vrouwen heb je er misschien geen idee van hoe je de spieren van de bekkenbodem kan aanspannen en ontspannen. Ook dit kan er de oorzaak van zijn dat je niet genoeg controle over je blaas uitoefent. Je loopt dan misschien vaker naar de wc dan eigenlijk nodig is.
Een eenvoudige remedie is het leren om controle uit te oefenen op de bekkenbodemspier, zodat je niet elke keer naar het toilet hoeft te lopen zodra er een beetje urine in de blaas zit. Hierboven schreven we echter dat het beter is je plas niet te lang op te houden. Dat is waar, maar een kwartiertje wachten alvorens naar het toilet te lopen kan de blaas en de bekkenbodemspieren aanzienlijk sterker maken.
Kegel-methode
De Kegel-methode is een uitstekende manier om je bekkenbodemspieren te trainen. Je kan dit makkelijk aanleren terwijl je aan het plassen bent. Stop de urinestroom een aantal keer door je bekkenbodemspieren aan te spannen en nadien te ontspannen zonder een andere spier in je lichaam te gebruiken.
Deze oefeningen worden ook steeds aangeraden als je zwanger bent of net je baby gekregen hebt. En weet je, zelfs je seksleven wordt er beter door als je deze oefeningen regelmatig doet!
Je neemt medicatie waarvan je meer moet plassen
Het is ook mogelijk dat je dagelijks medicatie moet nemen waardoor je lichaam meer urine produceert. Het komt heel vaak voor bij diuretica die voorgeschreven worden bij hoge bloeddruk. Bovendien bestaat er ook voeding die eenzelfde diuretisch effect heeft, zoals bijvoorbeeld papaja’s.
Het lichaam gaat sneller vocht en afvalstoffen uitscheiden, waardoor je natuurlijk vaker naar de wc zult moeten.
Ook anticholinergica zijn medicijnen waardoor je vaker gaat plassen. Ze worden voorgeschreven om angsten en depressie te behandelen.
Vraag je arts om een alternatief
Ben je net met deze medicatie gestart en merk je dat je te vaak moet plassen? Aarzel niet om je arts hierover te raadplegen. Er zijn namelijk voldoende alternatieven beschikbaar die niet dezelfde vervelende bijwerkingen geven.
Je kunt diabetes hebben
Hoe ziet je dieet er uit? Zit je op je ideale gewicht? Sport je regelmatig? Vaak plassen is een symptoom dat ook kan wijzen op diabetes en het is belangrijk dit snel te laten controleren.
Als het bloed te veel suiker bevat, dan zal je lichaam op een bepaald moment niet meer in staat zijn om de suikers om te zetten in andere stoffen. Dit zorgt ervoor dat suiker in de blaas belandt, waardoor je ook vaker moet plassen.