De verborgen gevaren in keukensponsjes

Keukensponsjes zijn een van de meest gebruikte voorwerpen in de keuken. Ze worden gebruikt om de afwas mee te doen en om oppervlaktes schoon te maken.

Dit handige en ideale voorwerp is in eerste instantie misschien een van de beste middelen om je keuken mee schoon te houden. Dit kan echter snel veranderen in een van de ergste vijanden voor je gezondheid wanneer je het verkeerd gebruikt.

Keukensponsjes worden gebruikt om na het eten etensresten te verwijderen van borden. Tijdens dit schoonmaakproces wordt een groot deel van deze etensresten door de spons geabsorbeerd. Wanneer deze etensresten gecombineerd worden met de vochtige omgeving in de sponsjes, vormt de spons een ideale omgeving voor de groei van bacteriën.

Dit geldt vooral als de spons voortdurend nat blijft.

Bacteriën als E. coli, Staphylococcus aureus en salmonella kunnen in keukensponsjes uren tot wel dagen overleven. Daarom raadt men al langere tijd aan om deze voorwerpen regelmatig te desinfecteren. Gebruik hiervoor niet het afwasmiddel dat je al gebruikt, maar iets anders, zoals ethanol of kokend water.

Keukensponsjes: de vieste voorwerpen in je huis

Volgens dr. Phillip Tierno, klinisch hoogleraar microbiologie en pathologie aan de Universiteit van New York “is de kleine spons die je gebruikt om je afwas te doen het vieste ding dat er in je huis aanwezig is, nog viezer dan de wc-bril of de vuilnisbak.”

Dit voorwerp bestaat namelijk uit allemaal kleine gaatjes die helpen om resten te verwijderen. Het neemt ook allerlei viezigheid en micro-organismen op die aanwezig zijn tijdens het schoonmaakproces.

Het residu van voedsel dat de spons absorbeert kan een hele lange tijd in de spons aanwezig blijven als deze niet op de juiste manier gedesinfecteerd wordt. Afhankelijke van de aanwezige bacteriën, kunnen deze zich per seconde bijzonder snel vermenigvuldigen.

Misschien denk je dat het afwasmiddel ervoor zorgt dat de spons die je gebruikt schoon en veilig blijft. Een beetje afwasmiddel is echter lang niet voldoende om alle pathogenen en etensresten volledig te elimineren.

De beste manier om te voorkomen dat je ziek wordt van de bacteriën die in je spons zitten, is door je spons regelmatig te desinfecteren. Het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig dat je een voorwerp dat je gebruikt om schoon te maken zelf ook moet schoonmaken. Dit is echter noodzakelijk en de meest effectieve manier om micro-organismen te elimineren.

Het achterliggende onderzoek

De Agricultural Research Service van de Verenigde Staten voerde in 2007 een studie uit waarin verschillende experimenten zijn uitgevoerd. Deze waren opgezet om erachter te komen wat de meest effectieve manier is om de pathogenen die zich in sponsjes verzamelen te elimineren.

Allereerst lieten de onderzoekers een paar sponsjes op kamertemperatuur weken in een mengsel van water en gehakt. Zo kwam de spons vol te zitten met de microben die ze nodig hadden voor hun onderzoek. Vervolgens voerden ze de volgende procedures uit om vast te stellen wat de beste manier was om de spons te desinfecteren:

  • Ze lieten een spons drie minuten laten weken in een mengsel van 90% water en tien procent bleekmiddel.
  • Ook lieten ze een spons een minuut laten weken in puur citroensap.
  • Ze plaatsten weer een andere spons een minuut lang in de magnetron.
  • De laatste spons werd tijdens de droogcyclus in de vaatwasser gedaan.

Hoe kan ik mijn sponsjes schoonmaken en desinfecteren?

De sponsjes laten weken in bleek of citroensap zorgde ervoor dat de hoeveelheid bacteriën tussen de 37 en 87 procent was afgenomen.

De sponsjes verwarmen in de magnetron zorgde ervoor dat tot wel 99,9% van alle micro-organismen vernietigd werden. Deze resultaten waren soortgelijk aan de resultaten van de vaatwassermethode.

Om je spons voortaan dus regelmatig te desinfecteren in de magnetron spoel je de spons eerst schoon met water en leg je hem vervolgens twee minuten in de magnetron op de hoogste stand. Daarnaast is het ook belangrijk om de volgende tips te onthouden:

  • Maak de spons elke keer dat je hem hebt gebruikt goed schoon.
  • Wissel meerdere sponsjes met elkaar af, zodat je altijd een schone kunt gebruiken.
  • Bekijk de spons en probeer etensresten die nog in de spons zitten nadat je klaar bent met de afwas te verwijderen.
  • Zorg ervoor dat de spons goed kan opdrogen na gebruik. Zo minimaliseer je de groei van bacteriën.
  • Als de borden en het keukengerei dat je wilt afwassen vettig zijn van dierlijke vetten, veeg ze dan eerst even schoon met een papieren doekje voordat je ze wast met de spons.