Angstaanvallen kunnen op ieder moment toeslaan. Het feit dat ze nog niet voldoende begrepen worden door de meeste mensen kan ervoor zorgen dat de wanhoop nog groter wordt voor degenen die eraan lijden.
Angstaanvallen worden genoemd in het Diagnostic Manual of Mental Disorders (DSM-V). Deze stoornissen kunnen los voorkomen, maar ook chronisch worden. Stressvolle situaties, emotioneel trauma of onder druk staan kan een angstaanval uitlokken.
Als je er één ervaart, dan voelt dat alsof je doodgaat of dat je hart ontploft. Het is extreem traumatisch, zeker als de mensen om je heen niet weten wat er aan de hand is.
Ze reageren misschien op een niet zo fijne manier door dingen te zeggen als “Er is niets aan de hand”, “Je maakt je druk om niks” of “Doe eens rustig, er is niks om je zorgen over te maken.”
Vandaag willen we een artikel met je delen over dit veel voorkomende probleem en je een aantal basisstrategieën geven om met angstaanvallen om te gaan als ze voorkomen.
Angstaanvallen: als het lijkt alsof je hart ontploft
Als eerste moeten we één ding duidelijk maken: angst is geen zinloze emotie.
- Angst waarschuwt ons voor gevaar om ons te helpen eraan te ontsnappen of ermee om te gaan.
- Een beetje angst kan, als we het onder controle houden, zorgen voor motivatie en effectiviteit in ons dagelijks leven.
- Het probleem ontstaat als de angst niet meer te controleren is.
- De hersenen interpreteren de verhoogde angst als een reële en onmiddellijke dreiging waar je aan moet ontsnappen, waardoor er in het lichaam een aantal processen ontstaan: verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, verhoogd adrenalineniveau…
Hoewel onze hersenen en lichaam ons vertellen dat we moeten ontsnappen, begint onze geest negatieve dingen tegen ons te zeggen en aan rampen te denken die de situatie nog erger maken.
Symptomen van een angstaanval
Angststoornissen zijn er in verschillende soorten, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Sommige mensen durven niet te vliegen, anderen zijn bang voor spinnen of kleine ruimtes etc. Dit zijn allemaal veel voorkomende factoren voor angstaanvallen. Anderen ervaren deze verschrikkelijke aanvallen als resultaat van een emotioneel trauma.
Hoewel er veel dingen zijn die een angstaanval kunnen uitlokken, zijn de symptomen allemaal veel voorkomend en gemakkelijk te herkennen.
Emotionele symptomen
- Intense en oncontroleerbare angst
- Moeite met concentreren
- Gespannen en erg nerveus gevoel
- Fatalistisch denken: je verwacht altijd het ergste
- Focussen op de negatieve kant, in paniek raken
- Tunnelvisie: alles is donker en zal fout gaan
Lichamelijke symptomen
- Versnelde hartslag
- Verhoogde bloeddruk
- Hyperventileren
- Zweten
- Maagpijn en misselijkheid
- Frequent urineren of diarree
- Zware ademhaling en het gevoel alsof je een hartaanval hebt
- Trillen en tics
- Spierspanning
- Hoofdpijn
- Extreme vermoeidheid en zwakte
Angstaanvallen worden gelinkt aan depressie
Als de angstaanvallen vaak voorkomen, is het mogelijk dat de persoon aan verborgen depressie lijdt.
- Angstaanvallen en depressie ontstaan vaak vanuit dezelfde kwetsbaarheid: hulpeloosheid. Dit gebeurt als we de controle kwijtraken over wat er met ons gebeurt in extreem stressvolle situaties.
- Iets dat we duidelijk moeten maken: angst en depressie zijn twee verschillende stoornissen. Maar zoals we al eerder hebben gezegd, kan het één soms een symptoom zijn van het ander. Om zeker te zijn kun je het beste contact opnemen met je huisarts om een doorverwijzing te krijgen naar een specialist.
Omgaan met angstaanvallen
Om om te gaan met een angstaanval, is het belangrijk eerst te kijken naar de emotionele symptomen en de dreiging, angst of stressvolle situatie vanuit een logisch oogpunt. Probeer alles waar je van streek door raakt stuk voor stuk te bekijken en te rationaliseren.
Hoe help je iemand die een angstaanval heeft?
Toon begrip voor de situatie. Ze worden niet gek, ze hebben je hulp nodig en vooral je kalmte en begrip.
- Vraag hoe ze zich voelen en neem ze mee naar een rustige plek waar ze vrij kunnen ademen.
- Als ze hyperventileren, kun je ze een zakje aanbieden om in te ademen of probeer ze te laten ademen alsof ze een kaars uitblazen.
- Blijf ze vertellen dat ze geen hartaanval hebben, dat je er bent om ze te helpen en dat alles goed komt. Verhef je stem niet en blijf zelf kalm.
- Laat ze één hand op hun buik leggen en de andere op hun hart. Ze moeten hun ademhaling onder controle krijgen.
Als de symptomen niet weg gaan en hun hartslag heel hoog is, bel dan een arts, vooral als de persoon last heeft van hartkloppingen, diabetes of obesitas.