Welke invloed hebben kleuren op onze gevoelens?

Bepaalde kleuren kunnen een sterke invloed hebben op onze gemoedstoestand. Daarom is het altijd handig om wat meer te weten over hoe de psychologie van kleuren werkt.

Dit kan er namelijk voor zorgen dat we een werk- en leefomgeving kunnen creëren die beter bij ons past en waar we dus beter in kunnen werken en leven.

We weten ook dat iedereen zo zijn lievelingskleur heeft. Daarnaast kunnen sommige kleuren, hoewel we nog niet precies weten waarom, ons aarden en definiëren als persoon.

In dit artikel delen we daarom een samengevatte versie van een zeer interessante studie die werd uitgevoerd door psychologe en sociologe Eva Heller en gepubliceerd werd in het boek genaamd The Psychology of Color. 

Dit boek bestaat uit verschillende referenties binnen dit belangrijke studieveld, die ingaan op het innige verband tussen kleuren en de gevoelens die ze bij ons opwekken.

We nodigen je dan ook uit om hier in dit artikel wat meer over te leren. Misschien zul je ook wel het een en ander te weten komen over je eigen persoonlijkheid.

De psychologie van kleuren

Het is heel goed mogelijk dat veel mensen het moeilijk vinden om te geloven dat kleuren kenmerkend kunnen zijn voor persoonlijkheidspatronen of dat ze invloed kunnen hebben op onze gemoedstoestand.

Daarom voerde psychologe Eva Heller, werkzaam aan de Vrije Universiteit van Berlijn, een onderzoek uit waarin zij de antwoorden en het gedrag van 2000 mensen analyseerde in relatie tot bepaalde kleuren en de gevoelens die deze kleuren bij hen opriepen.

Dankzij dit onderzoek was Heller in staat aan te tonen dat we als mensen sommige associaties niet willekeurig maken, maar dat deze associaties juist gebaseerd zijn op universele ervaringen die veel te maken hebben met onze voorouders, onze jeugd, ons taalgebruik en onze gedachten.

Hierdoor zou je bijna kunnen zeggen dat de invloed die bepaalde kleuren op ons hebben aangeboren is.

We geven even een voorbeeld… Niemand zou graag willen werken of ontspannen in een kamer met pikzwarte of donkerrode muren. Als de muren daarentegen groen, wit of blauw zouden zijn, dan zou deze kamer een heel andere invloed op ons hebben, een veel positievere invloed.

We zullen hieronder uitleggen waarom dit zo is. Daarnaast geven we wat meer informatie over elke kleur.

Blauw

De studie die dr. Heller gedurende meerdere jaren uitvoerde, toont aan dat de meeste mensen blauw de meest aantrekkelijke kleur vinden, gevolgd door groen.

Als het goed is bestaan er 111 verschillende tinten blauw. De algemene eigenschappen die deze kleur op ons overbrengt:

  • Blauw staat voor sympathie, harmonie en spirituele en goddelijke deugden.
  • Het biedt een gevoel van afstandelijkheid, maar ook fantasie.
  • Het symboliseert intelligentie en is net zo vrouwelijk als het mannelijk is.

Groen

  • Groen is ongetwijfeld een van de meest geliefde en interessante kleuren die er bestaan. De kleur is verbonden aan hoop, vruchtbaarheid, leven en gezondheid. Daarom is groen de kleur van hoge macht.
  • Ook wordt groen in verband gebracht met de jongere fases van ons leven. De kleur heeft namelijk een zeer opwekkende tint die gevoelens van vrijheid en innerlijke kracht in ons oproept.

Rood

Waarschijnlijk heb je al een vermoeden waar deze kleur voor zou kunnen staan. Deze kleur symboliseert inderdaad passie, maar daarnaast ook haat.

  • Er bestaan 105 tinten rood. Al sinds de oudheid wordt deze kleur in verband gebracht met de elite. Daarom is rood ook verbonden aan rijkdom.
  • Daarnaast is rood een zeer dynamische kleur die de meest intense vormen van activiteit stimuleert.
  • Een interessant weetje over de kleur rood: volgens de studies die dr. Heller uitvoerde, is dit de kleur waar dieren doorgaans het minst van houden.

Geel

Na meerdere jaren onderzoek kon worden vastgesteld dat geel een van de meest tegenstrijdige kleuren is.

  • Mensen zien geel doorgaans als een vermakelijke kleur, maar brengen het ook in verband met bedrog en verraad.
  • De kleur symboliseert volwassenheid en sensuele liefde.
  • Gezegd wordt dat geel een zeer optimistische kleur is die mensen over het algemeen aanmoedigt om te werken, lezen, schrijven en creëren.

Paars

Paars is zonder twijfel een van de meest interessante kleuren die er bestaan. Het wordt vaak in verband gebracht met magie en vrouwelijkheid. Daarnaast is paars een kleur die macht vertegenwoordigt, maar tegelijkertijd ook solidariteit en respect.

Oranje

Hoewel de kleur oranje nauw verbonden is aan de boeddhistische cultuur, geven deskundigen op het gebied van kleurenpsychologie aan dat deze kleur eigenlijk vrij ondergewaardeerd is. Dit komt doordat oranje de perfecte kleur is om contact en sociaal begrip tussen mensen te bevorderen.

Daarnaast trekt oranje licht aan en is de kleur vermakelijk, vrolijk en opwekkend.

Roze

Waarschijnlijk kun je je wel bedenken waar deze kleur doorgaans mee in verband wordt gebracht: gevoelige dingen, aantrekkelijke dingen, beleefdheid en erotische tederheid.

Daarnaast moeten we echter niet vergeten dat roze een zeer passende kleur is voor in huis, aangezien het een ontspannende kleur is en hoop en creativiteit uitstraalt. Door roze te combineren met andere kleuren brengt dit sowieso originaliteit in ons naar boven.

Wit

Wit is de kleur van goedheid, geesten, nieuwe beginnen, puurheid en onschuld.

Zwart

  • Modeontwerpers houden van de kleur zwart. Daarom dragen we vaak zwart als we een elegante uitstraling willen creëren.
  • Ondanks het gegeven dat we nog altijd niet zeker weten of zwart wel als echte kleur zou moeten worden gezien (aangezien het geen licht bevat, iets dat alle andere kleuren wel hebben), blijven onze instincten zwart opvatten als een kleur met een zeer negatieve eigenschap.
  • Naast mode word zwart namelijk ook in verband gebracht met het einde, dood en wreedheid.

Zoals je kunt zien is dit een super interessant onderwerp.

Het is sowieso waar dat we bijna allemaal een lievelingskleur hebben. Vaak hebben we er zelfs tussen de twee en drie. Aarzel niet om deze kleuren zo vaak mogelijk te gebruiken als ze je een goed gevoel geven.