Volgens een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift PsycNet zijn tranen een aanwijzing dat er iets belangrijks gaande is in je leven. In staat zijn om te huilen geeft hoe dan ook blijk van moed en opluchting, maar ook van openbaring.
Deskundigen op het gebied van emotionele psychologie raden aan dat mensen de kans om te huilen tijdens momenten waarin ze verbittering of moeilijkheden ervaren met beide handen aangrijpen. Veel mensen begrijpen echter niet hoe belangrijk het is om soms te huilen.
Deze emotionele ontlading is een noodzakelijke handeling die het absoluut niet waard is om binnen te houden, te verbergen of om je tanden voor op elkaar te bijten en tegen te houden.
Het is een ontlading die zowel therapeutisch als bevrijdend is, waardoor je in staat bent om de dingen die je geest vol maken en jou pijn in je hart bezorgen los te laten.
In dit artikel nodigen we je uit om wat dieper in te gaan op enkele van de aspecten van tranen en huilen, waar mensen zich vaak niet bewust van zijn. Bovendien raden wij aan dat je omwille van je gezondheid deze natuurlijke ontlading nooit probeert te onderdrukken. Dit is iets dat we hebben meegekregen van onze voorouders.
Alle keren heb ik op de foute manier gehuild
Het is echt zo. Geloof het of niet, maar er zijn namelijk foute manieren om te huilen. Maak je echter geen zorgen als deze informatie op jou van toepassing is of verrassend voor je is. Vaak wordt ons namelijk niet veel geleerd over emotionele zaken. Het is een belangrijke vorm van kennis die eigenlijk dagelijks behulpzaam kan zijn.
Om te begrijpen hoe belangrijk het is voor mensen om te huilen, kan het misschien helpen om even te kijken naar de volgende interessante feitjes.
De huilhotels van Japan
In Japan bestaan er hotels, zoals de Mitsui Garden of de Yotsuya in Tokyo. Hier kunnen mensen een kamer reserveren om simpelweg in te huilen of rouwen.
- We leven in een cultuur waarin emoties over het algemeen erg beperkt worden, waarin het niet gepast is om extreme blijdschap of verdriet te tonen.
- Japanners staan bekend om hun strenge eisen op het gebied van werkethiek en de strenge sociale normen en familienormen die ze erop na houden.
- Dit kan allemaal ernstige mate van angst of stress veroorzaken waar deze mensen niet mee om kunnen gaan en die ze niet in staat zijn te ontladen.
- Dankzij deze huilhotels kan iedereen die hier behoefte aan heeft gewoon een kamer boeken en hier gebruik van maken om lekker uit te huilen.
- In de hotelkamers hebben de gasten toegang tot comfortabele bedden, zakdoekjes, ontspannende baden, muziek en films die de gasten wat opluchting kunnen bieden. Hierdoor hebben ze de kans om net zo lang te rouwen als nodig is. Ze kunnen snikken en schreeuwen als ze hier behoefte aan hebben.
De kamers zijn geluiddicht en er is sprake van volledige discretie.
Nadat de gasten hun verdriet eruit hebben gegooid, kunnen ze genieten van een goede nachtrust in een heerlijk bed. Ze zullen de volgende ochtend weer met meer energie wakker worden.
Hierdoor zullen ze zich veel aangenamer voelen. Zelfs in zoverre dat ze er klaar voor zijn om de nodige veranderingen te maken of hun leven op een betere manier in te delen.
Hoe je op de juiste manier kunt huilen
Deze interessante techniek uit Japan kan zeker wel zuiverend zijn, maar is toch niet altijd geheel geschikt. Als mensen vertonen we vaak instinctief gedrag dat ons dankzij onze evolutie verbindt met de mensen om ons heen. Het is daarom altijd beter om je verdriet eruit te gooien in het gezelschap van iemand anders.
Veelvoorkomende sociale daden, zoals ‘huilen’ of zelfs ‘gapen’, zijn zeer empathisch. We geven even een voorbeeld: Je bent op stap met je vrienden en een van hen begint plotseling te gapen. Al snel daarna zal de rest, ook jij, ook staan te gapen, zonder überhaupt te weten waarom.
Door te gapen wordt er zuurstof naar de hersenen gestuurd. Het is echter ook een empathische handeling die gedeeld wordt tussen mensen die een hechte band met elkaar hebben.
- Huilen op zichzelf is een handeling die ervoor zorgt dat mensen bij elkaar komen. Ze ervan bewust maakt dat er iets aan de hand is.
- Hoewel de meeste mensen het liefst huilen wanneer ze alleen zijn, omdat ze zich schamen of omdat ze geen aandacht naar zichzelf toe willen trekken, kun je het beste huilen in het bijzijn van iemand anders.
- Alleen dan kun je profiteren van de lichamelijke gevoelens van opluchting. Daarnaast profiteer je van de steun en troost die de persoon waar je een hechte band mee hebt kan bieden, door je een knuffel of goed advies te geven.
Hou je tranen niet tegen
Desalniettemin is dit natuurlijk niet altijd makkelijk. Soms zijn mensen bang of hebben ze niet de juiste mensen om zich heen die hen kunnen troosten zonder over hen te oordelen.
Hoe dan ook is huilen van tijd tot tijd absoluut noodzakelijk en kenmerkend voor mensen. Elke lichamelijke functie die we hebben, hebben we met een reden. Je tranen inhouden is dus alles behalve normaal.
Als je altijd probeert om je tranen binnen te houden, dan zullen de negatieve emoties die aan deze tranen verbonden zijn zich alleen maar op blijven stapelen.
Maak gebruik van je tranen en de opluchting die ze kunnen bieden.
- Kom je pijn onder ogen.
- Snik er lekker op los.
- Laat je stem overslaan met elke krampachtige beweging.
- Sla vervolgens een lange en diepe zucht uit.
Daarna zal je leven een andere kleur krijgen. Je hersenen zullen rustiger zijn en je zal beter in staat zijn om duidelijke beslissingen te nemen.