Aangezien tomaten een essentieel onderdeel van ons dieet uitmaken is er veel belangstelling voor zelf tomaten kweken.Omdat tomaten niet alleen een heerlijke smaak hebben, maar ook veel voedingsstoffen bevatten die ons lichaam en onze gezondheid nodig hebben.
Je kunt ze overal in de winkels en op de markt vinden, maar soms zijn de tomaten van een slechte kwaliteit of erg duur. Gelukkig is het, net zoals bij vele andere soorten voedsel, makkelijk om thuis tomaten te kweken. Je kunt er veel planten, zodat je een eindeloze voorraad hebt, en ze zijn altijd van de beste kwaliteit.
Tomaten kweken
Als je je eigen tomaten kweekt, kun je er zeker van zijn dat ze vrij zijn van pesticiden en andere chemicaliën die gebruikt worden in kassen om ze langer vers te houden. Het is ook goedkoop en uiteindelijk heb je heerlijke verse tomaten die 100% biologisch zijn.
In het artikel van vandaag zullen we je een aantal simpele tips geven voor het kweken van je eigen biologische tomaten in potten die je misschien thuis al hebt staan. Let op ieder detail om er zeker van te zijn dat de oogst succesvol is.
Gebruik de juiste soort pot
De pot die je kiest is een van de belangrijkste factoren voor het succes van je tomatenplanten. Hoe groter de pot is, hoe meer kans je hebt op een goede oogst.
Natuurlijk zijn er voordelen aan het planten in de tuin, op het terras of de patio, waar je meer ruimte hebt. Maar ook zonder deze voordelen kun je grote potten gebruiken.
- In het algemeen raden we aan om een pot te gebruiken die tenminste vijftig centimeter diep is en ook vrij wijd. Zo krijgen de wortels voldoende ruimte om te groeien.
- Plastic bakken zijn makkelijk te verplaatsen.
- Zet een kom of een schaaltje onder de pot om het water op te vangen dat eruit loopt.
Zorg dat je pot voldoende draineert
De drainering van een pot is een ander belangrijk detail waar je op moet letten. Er moeten gaatjes in de bodem zitten, zodat het overtollige water eruit kan stromen en de grond niet te vochtig kan worden.
Om te zorgen dat de grond niet uit die gaatjes valt, kun je een rooster op de bodem van de pot leggen.
De juiste soort potgrond
Het is geen goed idee om grond uit je tuin te gebruiken, want dat kan ongedierte en ziektes bevatten die je planten zullen schaden. Het is beter om 60% kokosvezel met 40% compost te mengen.
Hoe plant je tomaten?
Als je de tomatenzaadjes of stekjes hebt gekocht bij een tuincentrum kun je ze planten in de voorbereide potten.
- Eerst vul je een derde van de pot met het mengsel dat we hierboven hebben aangeraden.
- Stop het stekje in de aarde en voeg dan meer aarde toe totdat het de stengel bereikt.
- Druk de aarde voorzichtig aan, zodat de plant stabiel staat.
Bewateren
De eerste keer dat je de planten water geeft, moet je erg goed opletten dat de grond goed vochtig wordt. Let er tegelijkertijd op dat de plant zelf, ook de blaadjes en de takjes, niet nat worden.
Hierna voeg je alleen de hoeveelheid water toe die de grond kan vasthouden. Het is misschien niet nodig om iedere dag water te geven.
- Houd de potgrond goed in de gaten en let erop dat hij een beetje vochtig blijft.
- Kijk goed uit dat je de planten niet teveel water geeft, want dat kan problemen veroorzaken.
Plantenstokjes
Om ervoor te zorgen dat je tomaten thuis goed groeien, is het belangrijk dat ze ondersteuning krijgen als ze groot worden. Een stok kan helpen ze rechtop te houden en hoog te laten worden.
Meststof
Na twee maanden kun je beginnen met het gebruik van (kunst)mest om een grote oogst te verzekeren. Je kunt biologische mest kopen bij ieder tuincentrum, en op de verpakking kun je lezen hoe je het precies moet gebruiken.
Oogsten
Tomaten worden maar langzaam rijp en pas dan kun je ze plukken. Het komt voor dat sommige tomaten nooit rijp worden en dan is het het beste om ze te plukken en op een koele plaats te bewaren totdat ze rijp zijn.