Wat doe je normaal gesproken met gebruikte bakolie? Sommige personen bewaren het in een bak om het later weg te gooien in een recyclingbak. Als in je woonplaats deze optie niet geboden wordt, dan gooi je het mogelijk weg in de tuin, in de prullenbak of giet je het simpelweg door de gootsteen.
Gebruikte bakolie in de gootsteen gieten is zeker niet de beste optie, een feit waar je je waarschijnlijk al van bewust bent.
Deze olie mengt met achtergebleven afwasmiddel en naast dat het als een thuis voor verschillende soorten bacteriën fungeert, verstopt dit mengsel ook langzaam je afvoer.
Deze combinatie van afwasmiddel en olie is ook erg gevaarlijk voor het milieu, dus je zou dit zeker moeten onthouden en deze interessante opties uit moeten proberen om gebruikte bakolie te recyclen.
Ben je er klaar voor om te beginnen?
Negatieve effecten van gebruikte bakolie op het milieu
Vaak zijn we ons niet bewust van het feit dat onze dagelijkse acties een impact op de omgeving hebben. Een stukje papier dat we weg laten waaien, een plastic flesje dat we op het strand achterlaten en die gebruikte bakolie die we in de gootsteen gieten…
Al deze acties hebben gevolgen die we zouden moeten onthouden.
Laten we eens kijken wat er precies gebeurt met gebruikte bakolie:
- Gebruikte bakolie verstopt afvoeren. Wanneer het mengt met chemicaliën zoals ontharders en afwasmiddelen, wordt er een harde laag gecreëerd die voedingsresten en bacteriën vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat afvoeren slecht gaan ruiken en vergroot het risico dat kakkerlakken en knaagdieren in je keuken komen.
- Je zou ook moeten onthouden dat het repareren van je verstopte afvoeren erg prijzig is.
- Weet je wat er gebeurt wanneer gebruikte bakolie in rivieren en oceanen terechtkomt? Olie drijft het op het water en creëert een soort barrière, die voorkomt dat het water voldoende zuurstoftoevoer krijgt.
- Een deel van deze olie blijft ook vastzitten aan de kieuwen en schubben van vissen.
- Als je je gebruikte bakolie in de tuin gooit, wordt die aarde op de lange termijn onvruchtbaar land.
Ideeën om gebruikte bakolie te hergebruiken
1. Zelfgemaakt wasmiddel
Je hebt de volgende producten nodig:
- 1 liter gebruikte bakolie
- 200 gram soda
- 10 liter water
- 100 gram lavendelolie
Volg de onderstaande stappen om dit zelfgemaakte wasmiddel te maken:
- Zoek een goed geventileerde ruimte op die ver van kinderen en huisdieren vandaan is. Doe rubberen handschoenen aan en gebruik een beschermende bril voor je ogen.
- Begin met vijf liter koud water in een emmer te gieten.
- Giet vervolgens langzaam de soda erin, waarbij je goed oppast dat je het niet over jezelf laat spetteren. Gebruik een houten stok om dit mengsel te roeren en probeer de dampen die er vanaf komen niet in te ademen. Het is een gevaarlijk mengsel en als het op begint te warmen en te spetteren, dan kan het je verbranden.
- Voeg nu al roerend de gebruikte bakolie toe. Zodra je een gelijkmatig mengsel hebt, kan je de lavendelolie ook toevoegen.
- Je moet constant het mengsel roeren. Wees vooral geduldig. Dit is een lang proces dat meer dan 30 minuten kan duren en gedurende die tijd kan je nooit stoppen met roeren. Stukje bij beetje zal je zien dat het mengsel een nieuwe, vastere dichtheid krijgt.
- Laat nu dit zelfgemaakte wasmiddel nog een dag staan. Voeg na 24 uur nog een keer vijf liter water toe en roer het goed. Laat het mengsel weer trekken.
- Je moet dit proces vijf dagen lang herhalen. Roer het elke ochtend (je hoeft niet meer water toe te voegen). Je zal zien dat het dikker begint te worden, totdat het er uit komt te zien als een wasmiddel dat je in de supermarkt koopt.
- Na vijf dagen kan je het mengsel opbergen in een bak en het gebruiken. Het is geweldig!
2. Zelfgemaakte kaarsen met gebruikte bakolie
Je hebt de volgende producten nodig:
- een mooie pot of glas waar je de kaars in doet
- draad dat de basis zal zijn voor de lont
- een katoenen lont (deze zou ongeveer 4 centimeter langer moeten zijn dan de hoogte van de pot)
- gebruikte bakolie (genoeg om de gekozen pot te vullen)
- 2 druppels sandelhoutolie
Hoe maak je het?
- Het is erg makkelijk. Ten eerste moet je de gebruikte bakolie die je gaat gebruiken voor de kaars een nacht laten staan.
- Filter het de volgende dag met een doek, zodat je etensresten kan verwijderen en de olie schoner kan maken.
- Nu is het tijd om de lont te maken. Gebruik een beetje draad om het voetstuk te maken. De katoenen lont zou in het midden van de kaars moeten kunnen staan en de kaars laten branden. Om dat te doen creëer je een klein voetstuk door een spiraal met het draad te maken en daar de lont in te steken.
- Plaats het draad met de lont in het midden van de pot en giet vervolgens de gebruikte olie erin, waarbij je ervoor zorgt dat je de pot niet tot de rand vult. Voeg tot slot een paar druppels sandelhoutolie toe.
Dat was makkelijk nietwaar? Nu kan je je zelfgemaakte kaars aansteken.