In vele oude tradities, zoals de Chinese traditionele geneeskunde, wordt de toestand van de tong bekeken om diagnoses te stellen en therapieën aan te wenden om het lichaam opnieuw in balans te krijgen. Verschillende delen van de tong verwijzen naar verschillende organen en regio’s in het lichaam. Als je naar je tong kijkt in vooraanzicht:
- Het middelste gedeelte verwijst naar de maag en milt.
- De zijkanten van de tong vertegenwoordigen de lever en galblaas.
- De binnenkant brengt onevenwicht in de nieren aan het licht.
- De punt van de tong verwijst naar het hart.
Leer de taal van de tong
De kleur van je tong
Naarmate de kleur van de tong verandert, kan er sprake zijn van een veranderde en verzwakte toestand van een bepaald orgaan in het lichaam. Een vaalgele kleur verwijst naar een verminderde conditie of gezondheidsproblemen van de lever, galblaas en maag. Een groenige kleur wijst ook op veranderingen in de lever en grijsachtig beslag naar de ingewanden.
Wist je trouwens ook dat de gewone huisarts zal kijken naar verandering van kleur van de tong als hij je vraagt de tong uit te steken?
Als de tong of het slijmvlies wit is, dan wijst dit op mogelijke bloedarmoede. Verder kan een wit beslag ook de aanwezigheid van parasieten of lever- of hormonale problemen aanduiden en verwijzen naar een ongezond voedingspatroon.
Nadat de verandering in kleur geconstateerd is, kan een arts ook kijken naar wijzigingen in de oppervlakte van de tong. Zo kan hij nog meer informatie verkrijgen over bestaande aandoeningen in de organen.
Geel-witte laag op je tong
Als er over de hele tong, en heel uitgesproken in het midden, een geel-wit laagje ligt, dan toont dit aan dat er problemen zijn met de galblaas. Dit blijkt een van de vaakst voorkomende oorzaken te zijn van vele spijsverteringsstoornissen. Onverwerkte voedselresten gaan gisten en produceren vervolgens gifstoffen die de spijsvertering verstoren of helemaal kunnen blokkeren.
Onregelmatige uitstulpingen aan de zijkanten van je tong
Oneffenheden die lijken op tandafdrukken aan de zijkanten van de tong duiden op een stagnerende werking van de dunne darm. Dit kan gepaard gaan met het regelmatig ophoesten van wit slijm. De dunne darm absorbeert niet voldoende essentiële voedingsstoffen. Daardoor ontstaat een tekort aan mineralen in het lichaam.
Rode puntjes op je tong
Rode puntjes zijn kleine, geïnfecteerde deeltjes van de tong en tonen een verminderde werking aan van zowel de dunne als de dikke darm. Door een slechte spijsvertering blijven onverwerkte voedselresten achter in de darm. Die gaan vervolgens gisten en gifstoffen produceren.
Groeven in je tong
Groeven in de tong worden heel vaak waargenomen. Ze lijken op oppervlakkige sneetjes in de tong en komen vooral voor in het middelste gebied van de tong. Ze wijzen op een reeds lang bestaand onevenwicht in de werking van de dikke darm door de agressieve inwerking van toxines, waardoor een algemeen gebrek aan vitamines in het lichaam ontstaat.
Slijm in de mond en keelholte
Constante aanwezigheid van slijm in de mond en keel, wat keelontstekingen en sinusitis kan veroorzaken, wijst ook op een algemeen slechte conditie van het spijsverteringsstelsel. Afvalstoffen als bijproduct van de spijsvertering worden niet voldoende afgescheiden.
Is er eveneens een bittere smaak in de mond, dan gaat dit probleem eveneens samen met een overproductie van gal. Slechte spijsvertering veroorzaakt ook de vervelende en pijnlijke aandoening maagzuur, waardoor de productie van slijm nog verder gestimuleerd wordt. Het lichaam maakt dan overtollig slijm aan als verdediging om de maagwanden tegen irritatie van zuur te beschermen.
Zweertjes in de mond
De aanwezigheid van zweertjes in de mond verwijst naar ontstekingen of zweren op een bepaalde plaats in het gastro-intestinale stelsel. Deze zweertjes kunnen ook in de mondhoeken voorkomen, wat duidt op de aanwezigheid van zweertjes in de twaalfvingerige darm, die ontstaan door stoornissen in de spijsvertering.
Merk je één van deze veranderingen of verkleuringen van de tong op, dan wordt in eerste instantie aangeraden veranderingen in het voedingspatroon aan te brengen en te kiezen voor een gezond en evenwichtig dieet. Indien gewenst kun je het dieet ook aanvullen met bepaalde voedingssupplementen.
Ook ‘oil pulling’ wordt in de traditionele geneeskunde voorgeschreven om de mond en tong in goede conditie te houden en het spijsverteringsstelsel te reinigen.
Oil pulling is een oude methode om gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Je neemt een eetlepel koudgeperste olie in de mond en spoelt daarmee gedurende 15 tot 20 minuten. De olie activeert het metabolisme, waardoor gifstoffen sneller het lichaam verlaten.