Gordelroos: wat is het en hoe ziet het eruit?

Wanneer je de waterpokken hebt gehad blijft het virus achter in het zenuwweefsel van het lichaam. Het gaat nooit meer weg, maar blijft alleen inactief. Het probleem is dat het later weer actief kan worden en het is precies tijdens deze herhaling dat gordelroos ontstaat.

Men denkt dat de reden dat het herpes zostervirus weer tot leven wordt gewekt in het immuunsysteem ligt. Na een tijdje wordt het zwakker na de waterpokken gehad te hebben in de jeugd.

Wat gebeurt er wanneer het virus weer actief wordt?

Wanneer het virus weer actief wordt, begint het zich te verspreiden door de zenuwen, wat precies de reden is waarom het over het algemeen een oncomfortabel jeukend en brandend gevoel geeft in de besmette gebieden. Op dat moment circuleert het virus door het gehele zenuwstelsel, maar het arriveert pas bij de huid na twee of drie dagen.

Zodra het de opperhuid bereikt, ontstaan er groepen blaren over het gehele oppervlakte van de besmette zenuw. De huid kan erg gevoelig worden, wat veel pijn veroorzaakt.

Kan ik gordelroos krijgen?

Als je ooit de waterpokken hebt gehad, dan heb je kans om gordelroos te krijgen als het virus weer actief wordt. Het virus wordt over het algemeen weer actief bij personen met een verzwakt immuunsysteem of die ouder dan 50 jaar zijn. Het risico groeit met de ouderdom.

Als iemand behandeling tegen kanker krijgt of als hij of zij HIV heeft, dan is de kans groot dat degene gordelroos krijgt. Bij de laatste groep ontstaat het waarschijnlijk bij de eerste symptomen dat er iets niet goed is met het immuunsysteem.

Wat zijn de symptomen?

1. Het eerste teken is over het algemeen een sterke pijn aan maar één kant van het lichaam, wat gepaard gaat met jeuk of een branderig gevoel. Het branderige gevoel of de pijn kan erg intens zijn en in de meeste gevallen ontstaat het voor een uitbraak, als voorbode van de opkomst van gordelroos.

2. Een ander symptoom dat er gordelroos aan zit te komen is een formatie van plekjes op de huid, die vervangen worden door blaren.

Andere mogelijke symptomen:

  • Koorts en rillingen
  • Genitale zweren
  • Gewrichtspijn
  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Ontsteking van de ganglia

Als het virus een aangezichtszenuw besmet:

  • Problemen met het gezichtsvermogen
  • Verlies van de mogelijkheid om de ogen te bewegen
  • Problemen met of vermindering van de smaakzin
  • Hangende oogleden
  • Moeite om sommige gezichtspieren te bewegen

Daarnaast kan het ook vermoeidheid, lage koorts en lichte spierpijnen veroorzaken.

Is het geneesbaar?

Gordelroos kun je zeker behandelen. Op dit punt moet je contact opnemen met de dokter, zodat die een diagnose kan vaststellen of een mogelijke behandeling voor kan schrijven of medicatie kan geven om het virus te bestrijden.

Over het algemeen schrijven artsen antivirale medicijnen voor. Die kunnen de pijn kunnen en complicaties voorkomen. Ze verminderen daarmee ook de tijdsduur van de ziekte.

Deze medicijnen kunnen 24 uur na de eerste signalen van pijn of een branderig gevoel gebruikt worden. Om te genezen is het beter om de medicijnen in te nemen voordat de blaren ontstaan.

Daarnaast bevelen we voor een snel herstel aan om in bed te rusten totdat de koorts over is. Was spullen die je niet weg kan gooien in kokend water. Zorg bovendien dat je je huid altijd schoon houdt en hergebruik besmette spullen niet.

Opmerking

Dit virus kan twee tot drie weken aanhouden en verrassend genoeg weer terugkeren. Het is belangrijk dat je voor jezelf zorgt en een diagnose laat vaststellen.

In extreme gevallen of wanneer het virus motorische zenuwen aanvalt, kan dit niet alleen zwakte veroorzaken, maar ook tijdelijke of permanente verlamdheid. Deze pijn is over het algemeen erg zwak, maar het kan ook erg intens en ondraagbaar worden. Onthoud om voor jezelf te zorgen en te rusten.