Oliebollen met banketbakkersroom
De laatste jaren heb ik de oliebollen met banketbakkersroom weer helemaal herontdekt. Zodra de kraam bij ons op de hoek weer staat, duurt het maar even, totdat ik mijn eerste bol scoor. Daar worden ze verkocht als Berliner bollen, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Een Berliner bol lijkt iets meer op een donut en is vaak ook gevuld met jam. Dit zijn echt naturel oliebollen met banketbakkersroom. Anyway, ze zijn superlekker! Dus ik moest dat thuis natuurlijk namaken.
Nu moet je weten dat wij een echte oliebollen familie zijn. Bij ons is het al jaren traditie dat wij op Oudejaarsdag de hele dag door oliebollen eten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Vroeger maakte mijn vader die zelf. En dat ging met emmers beslag tegelijk. Hoe meer hoe beter! Later haalden we ook vaak oliebollen. Toen Maurits in onze familie kwam vond hij dat maar gek. En Chris was er helemaal niet bekend mee. Natuurlijk wel met de oliebol, maar dan nam je er gewoon 1 of 2. En niet 8 tot 10 zoals wij met gemak doen.
Dit recept van oliebollen met banketbakkersroom maakte ik vorig jaar al, samen met nog een andere variatie, maar die bewaar ik voor volgend jaar. Ik vind het zelf fantastisch leuk om oliebollen te bakken. En wil dit vanaf nu ook echt ieder jaar gaan doen. Ik denk dat de kleine dat ook leuk vindt. En dan zie ik het helemaal voor me, dat alle kindjes uit de buurt langskomen om oliebollen te eten bij ons. Dit jaar zal het er waarschijnlijk niet van komen. Maar gelukkig staat de kraam bij ons in de buurt weer en kan ik met een gerust hart mijn bollen eten. Want tradities, die moet je in ere houden.
Ingrediënten voor ongeveer 20 – 25. st
500 gr speltbloem
500 ml lauwwarme melk
10 gr gedroogde gist (of 30 gr verse gist)
1 el suiker
1 ei
Snuf zout
Zonnebloemolie om in te bakken
1 x recept banketbakkersroom
Zo maak je het
Maak de banketbakkersroom volgens het recept. Doe dit in een spuitzak met spuitmondje en laat het opstijven in de koelkast.
Voor de oliebollen; verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauwwarm wordt. Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken. Ik heb dit jaar gekozen voor verse gist en vond dit heel fijn werken. Je kunt het in deze periode in sommige supermarkten kopen.
Doe de speltbloem met een snuf zout in een grote kom.
Voeg al kloppend met een garde of mixer het ei en het melk gistmengsel bij de bloem. Mix niet te lang, zodra het een egaal beslag is geworden, is het klaar.
Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is.
Roer het beslag een keer of 15 door met een spatel zodat de ergste lucht eruit gaat. Doe dit wel met beleid want overall gezien moet je mengsel natuurlijk luchtig blijven.
Verhit de zonnebloemolie in de (frituur)pan tot 180 graden.
Schep met een natte ijsboltang bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang opnieuw nat. Zo glijdt het beslag makkelijk van de tang en krijg je mooie ronde bollen. Keer ze na een paar minuten om.
Na een minuut of 5-6 zijn je oliebollen. De bollen zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Laat ze uitlekken en afkoelen op een keukenpapiertje.
Maak een inkeping over de lengte van de oliebol. Spuit hier met zigzaggende bewegingen de banketbakkersroom op.
Garneer de oliebollen met banketbakkersroom met wat poedersuiker.
Serveer meteen of bewaar de bollen tot gebruik in de koelkast. Je kunt beter de room en de oliebollen apart bewaren. En ze vlak voor het serveren opspuiten. Dan blijven ze het lekkerste.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!
Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.