Rabarber Meringuetaartjes
Yes de rabarber is back in town! Een van mijn lievelingsgroentes. Maar je kunt er ook hele lekkere taartjes mee maken, zoals deze rabarber meringuetaartjes. Zijn het geen schatjes? Ik ben opgegroeid met rabarber, wij hadden het altijd in de tuin. En in het seizoen (van april tot juni) werd ik er thuis mee doodgegooid. Meestal in de vorm van compote, dat blijft gewoon lekker. Maar nu ik zelf rabarber in mijn moestuin heb, probeer ik ook vaak andere dingen uit. Je kunt rabarber op heel veel verschillende manieren bereiden. Je kunt het stoven, maar ook roosteren, je kunt er siroop van maken en het is lekker in zoete taart-recepten. Rabarber is van zichzelf vrij zuur, dus het heeft wel wat suiker (of honing) nodig. Je begrijpt dat het zoete eiwitschuim (de meringue) hier dus perfect bij past.
In plaats van 1 grote taart heb ik nu tartelettes gemaakt, kleine eenpersoonstaartjes. Leuk zijn ze he? Meringue maken kan je op verschillende manieren doen. Je hebt de koude (en meest makkelijke) methode, waarbij je eiwitten en suiker (per eiwit 50 gr suiker) opklopt. Dit noemen ze de Franse methode. Nu is er ook nog een, iets moeilijkere, Italiaanse methode. Een warme methode waarbij je van de suiker en het water eerst een suikerstroop kookt. Dit laatste meringue schuim is misschien wat bewerkelijker, maar wel veel steviger. De Italiaanse heeft dan ook mijn voorkeur. Zo blijven je taartjes het langste mooi.
Het lijkt misschien een heleboel werk, maar eigenlijk valt dat reuze mee. En als je van rabarber houdt, moet je deze meringuetaartjes echt eens uitproberen. Het is het zeker waard. En je kunt er altijd nog 1 grote rabarbertaart van maken, verleng dan alleen de baktijd met 10 minuten.
Ingrediënten voor 8 st.
Deeg
250 gr bloem
150 gr koude roomboter
1 ei
50 gr suiker
Snuf zout
Rabarbervulling
8 tl amandelmeel
4 rabarberstengels
8 tl honing
Kaneel
Meringue schuim
100 gr suiker
25 gr water
2 eiwitten
Materialen
Tartelette vormpjes van +/- 8 cm
Crème brûlée brander
Zo maak je het
Begin met het maken van het deeg voor de bodem. Snij de koude roomboter in kleine stukjes. Doe dit samen met de rest van de ingrediënten in de kom van je keukenmachine en kneed er een soepel deeg van. Dit kan uiteraard ook met de hand. Pak het deeg in vershoudfolie in en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol ieder stukje uit tot een mooi rondje. Vet de tartelette-vormpjes in met wat boter en verdeel het deeg over de vorm. Druk het iets aan en snijd het overtollige deeg er vanaf. Prik gaatjes in de deegbodem met een vork. Verdeel over ieder taartje een klein lepeltje amandelmeel, dit is om te voorkomen dat het deeg te nat wordt.
Was de rabarber en verwijder eventueel oneffenheden. Dep ze goed droog. Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 3 cm. Verdeel de rabarber over de tartelettes. Bestrooi ieder taartje met wat kaneel een tl honing. Bak de rabarbertaartjes in ongeveer 20 – 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Worden ze te donker aan de bovenkant, dek ze dan af met wat aluminiumfolie. Haal de taartjes uit de oven en laat ze goed afkoelen op een taartrooster.
Tenslotte ga je de meringue maken. Verhit de suiker met het water in een pannetje tot het 120 graden heeft bereikt. Je hebt hiervoor een thermometer nodig. Deze kun je o.a. bij IKEA kopen. Het moet de consistentie van een doorzichtige siroop hebben.
Klop in de tussentijd de eiwitten stijf in een schone en vetvrije kom (is belangrijk, maak hem evt. schoon met citroensap). Voeg nu beetje bij beetje de suikersiroop toe. Blijf kloppen totdat er een dik en stevig schuim ontstaat. Het moet glanzen en je moet de kom op zijn kop kunnen houden.
Verdeel het schuim over de rabarbertaartjes. En brandt dit goudbruin met een crème brûlée brander.
Serveer de rabarber meringuetaartjes met een lekker kopje thee ernaast. Of bewaar ze tot gebruik in de koelkast.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier.