Japans pannenkoekje Okonomiyaki

Japans pannenkoekje Okonomiyaki

Vandaag een recept voor een Japans pannenkoekje met een werkelijk onuitspreekbare naam! Okonomiyaki. Wanneer je het vaak genoeg intikt, opschrijft of zegt dan komt het er uiteindelijk wel een keer vloeiend uit. Tot die tijd kun je het gerust een Japans pannenkoekje noemen. Het is nu enorm populair en omdat het beslag uit meer dan gewoon bloem en eieren bestaat kun je het ook als maaltijd eten. Wat ze in Japan dus ook gewoon doen.

Wat is het nou eigenlijk?

Het is een hartige pannenkoek gemaakt van bloem, ei en fijngesneden of geraspte kool. Hiervoor kun je witte kool of spitskool gebruiken. En daarop zijn allerlei variaties bedacht. Een vulling met varkensvlees, garnalen, groenten etc. En waar komt die moeilijk uitspreekbare naam vandaan? Het is een samenstelling van ‘okonomi’ en ‘yaki’, wat zoiets als ‘gebakken/gegrild zoals je wilt’ betekent. De pannenkoek wordt aan beide kanten gebakken op een hete bakplaat (maar in een pan lukt natuurlijk ook prima) en blijft vrij dik. Daarmee bedoel ik 1,5 tot 2cm.

Tot slot garneer je de pannenkoek met een speciale okonomiyakisaus en mayonaise. Traditioneel in streepjes over de pannenkoek. Daar ben ik dan weer niet zo goed in, in die streepjes. Opeens was ook mijn knijpflesje zoek (je kent het wel een la met iets te veel kookgereedschap). Geen mooie streepjes dus. In Japan gebruiken ze overigens de zogenaamde kewpie mayonaise. Maar je kunt ook gewone mayonaise gebruiken of de mayonaise weglaten wanneer je een iets gezondere variant voor ogen had! De okonomiyakisaus maak je zelf met ingrediënten die je waarschijnlijk wel in je keukenkastje hebt staan.

Nog meer toppings..

Wanneer je het recept een beetje onder de knie hebt en je bent net als ik fan, dan kun je naast de vulling (voeg dus eens garnalen toe!) ook wat extra’s als topping toevoegen. Zoals bonitovlokken. Dat zijn vlokken van tonijnvlees. Gedroogd en heel dun geschaafd. Wanneer de zak eenmaal open is geweest ruikt de hele keuken naar vismarkt. Dus bedenk voordat je hier aan begint een goede opbergmanier (luchtdichtbakje speciaal voor de tonijnvlokken). Ik vind het heel lekker. Overigens worden ze ook wel katsuobushi genoemd (voor wanneer je toe bent aan nog meer Japanse woorden.) Je kunt natuurlijk ook variëren met rauwe groenten, bosui of zeewier. De vlokken kun je kopen bij een toko, Japanse speciaalzaak en ook heel vaak bij gezondheidswinkels (waar je overigens ook zeewier kunt kopen).

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr bloem
  • 400 ml groenten bouillon (afgekoeld )
  • 8 eieren
  • 0,5 tl zout
  • 4 el panko (broodkruim)
  • 5 bosui
  • 600 gr spitskool (ca 2 kolen)
  • 1 winterpeen
  • 4 el olie (plantaardige)
  • 12 plakjes ontbijtspek

Ingrediënten voor okonomiyaki saus

  • 6 el tomatenpassata
  • 1/2 tl mosterd
  • 4 el mirin
  • 2 el honing
  • 1 el worcestershiresaus
  • 3 tl sojasaus

Ingrediënten voor de topping

  • 4 el Bonito vlokken
  • 4 el mayonaise
  • 2-3 bosuitjes

Zo maak je het

  1. Je maakt met deze hoeveelheid 4 pannekoeken. Die bak je ook apart in een pan. De hoeveelheid is voor 4 volwassen eters, omdat de pannenkoeken vrij dik zijn.  Voor kinderen is waarschijnlijk een halve pannenkoek voldoende. Wanneer je een andere hoeveelheid wilt maken, deel de ingrediënten voor de pannenkoek dan door 4. Zelf vind ik het ook gemakkelijker om vier beslagjes te maken. Je kunt ook 1 pannenkoek maken voor 2 volwassen personen en er dan een salade bij serveren. Want ze vullen wel goed.

  2. Doe alle saus ingrediënten in een pannetje, roer door elkaar en breng dit zachtjes aan de kook. Laat 2 minuten op laag vuur pruttelen. Zet apart.  

  3. Klop de eieren los en voeg de bloem en bouillon toe. Snijd 5 bosuitjes in dunne ringetjes en de kool in zo dun mogelijke reepjes. Rasp de  winterpeen grof. Je kunt ook julienne peen gebruiken. Roer de kool, bosui en wortel door het beslag. Voeg het zout toe. Voeg de panko toe zodat je een mooi dik beslag krijgt. 

  4. Verhit een kleine koekenpan (ca 20cm doorsnede) op middelhoog vuur en voeg wat olie toe. Giet 1/4 van het beslag in de pan. Leg 3 plakjes ontbijtspek erbovenop en dek de pan af met een deksel. Laat ongeveer drie minuten bakken, tot de pannenkoek aan de onderkant goudbruin begint te worden.

    Keer de okonomiyaki om in de pan. Laat nog 2-3 minuten bakken aan de andere zijde, of tot die kant ook goudbruin en knapperig is.

  5. Leg op een bord. Houd onder een stuk aluminiumfolie warm terwijl je de andere pannenkoeken maakt. Verdeel de okonomiyaki saus eroverheen. Spuit de mayonaise er in streepjes overheen (het is nu handig als je een knijpfles hebt! en anders kun je het met een lepel doen).

    Snijd de 3 bosuitjes in dunne ringetjes en garneer de okonomiyaki er mee. Bestrooi eventueel met Bonitovlokken.