Easy: Lasagne met linzenragu
Voor iedereen die denkt dat dit een vegetarisch recept is, ik moet je teleurstellen. Ik maak deze linzenragu wel degelijk met vlees. Worstvlees om precies te zijn. En het is echt ontzettend lekker. Beetje herfsterig, maar je kunt dit recept bij mij elk moment van het jaar en elk moment van de dag voorschotelen (ja ook als ontbijt!). Je kunt deze linzenragu natuurlijk ook gewoon gebruiken voor de spaghetti of om van die grote mooie pastaschelpen mee te vullen. Maar ik heb iets met lasagne.
Ik heb er zelfs zoiets mee dat ik er altijd best wat werk aan heb. Er is namelijk iets met die pastabladen aan de hand. Er staat op de verpakking dat je de pastabladen niet hoeft voor te koken, maar geloof mij er gaat een wereld voor je open wanneer je dat dus wel doet! Je lasagne wordt zoveel lekkerder. Waarom? De lol is dat je meerdere laagjes kunt maken (de Italianen maken hun lasagne met tenminste 6!) de saus trekt beter in de pastavellen. Tot slot heb je nooit meer last van die rare harde stukjes in je lasagne. Er is toch nog een groot voordeel: de lasagne blijft mooi rechtop staan! Hetzelfde effect krijg je wanneer je verse pastavellen uit het koelschap gebruikt, want het is echt best een klusje die droge pasta koken.
Dan de linzenragu. Die maak je met uien, worstvlees, tomatenblokjes en venkelzaad! Waarna je alles lekker laat inkoken, zodat de smaken heel goed naar voren komen. Over een goede lasagne hoort ook een lekkere bechamelsaus. Die maak je van melk en bloem. Zie je het is toch nog best een projectje! Maar ik beloof je al je moeite meer dan waard! En de dag er na is een lasagne altijd nog lekkerder! Je houd waarschijnlijk wat pastavellen over. Wanneer je die vellen in scheve stukjes snijdt heb je hele hippe pasta, maltagliati! En heel nowaste.
Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gr verse pastavellen (koelschap, 2 pakjes)
500 ml melk
50 gr boter
200 gr oude geraspte kaas
200 gr varkensworstjes (vlees, velletjes er af)
1 ui
150 gr champignons
3 tenen knoflook
100 gr gemengde sla, bijvoorbeeld met rucola
7 gr tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (blik)
400 gr linzen (blik)
1 tl venkelzaad
50 gr bloem
Olijfolie
zout en peper
Materiaal:
Ovenschaal ca 20x24cm
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch) / 180 graden (hetelucht).
Snijd de uien en 2 tenen knoflook fijn. Doe de olie in een pan met een dikke bodem, zet op laag vuur en voeg de uien en knoflook toe. Bak 4-5 minuten. Voeg het venkelzaad toe en bak 2 minuten mee. Voeg het worstvlees toe en bak tot dat het bruin is. Doe de tomatenpuree erbij en bak 2 minuten. Hak de champignons grof. Voeg ze aan het gehakt toe. Doe de tomatenblokjes en linzen erbij. En kook ongeveer 18 minuten op laag vuur tot dat er een dikke saus is ontstaan. Roer er wel af en toe doorheen. Breng op smaak met zout en peper.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan, voeg het bloem toe. En kook de bloem voor 2-3 minuten. Blijf flink roeren. De boter en bloem mag niet bruin worden. Haal van het vuur en voeg in kleine beetjes de melk toe. Roer eerst goed door voordat je het volgende deel melk toevoegt. Op deze manier krijg je geen klontjes. Pers knoflook er boven en zet terug op het vuur. Kook nu de bechamel tot dat hij is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper. Roer de helft van de bechamelsaus door de linzensaus.
Je bent nu klaar om de lasagne op te bouwen. Begin met een laagje saus. Let op de Italianen gebruiken echt weinig saus, op die manier is dit recept ook gemaakt. 4-5 eetlepels per laag ongeveer. Leg een laagje pastavellen precies gepast, geen grote overlappingen op de saus. Verdeel er opnieuw saus over, strooi met wat kaas en leg er weer pastavellen op. Zo maak je 6 laagjes. Op de bovenste laag schep je de achtergehouden bechamelsaus en strooi je nog wat kaas.
Zet de lasagne voor 40-45 minuten in de oven, tot dat hij goudbruin is. Zet eventueel kort de grill aan om een mooi bruin laagje op de bovenkant te krijgen. Garneer met wat gemengde sla.
Wanneer je de lasagne de volgende dag wilt eten zet je hem gewoon weer in de oven, op bijvoorbeeld 180-200 graden voor 30-40 minuten.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?
Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.
Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.