Het maken van de saus kun je een dag eerder doen. De smaak wordt er zelfs beter van, dus wanneer je het jezelf gemakkelijk wilt maken, maak je de saus een dag van tevoren. Heel lekker overigens worstvlees, linzen, tomaat en venkelzaad. Jummm ook heel fijn door de linguine of pappardelle.
Wil je dit recept onthouden? Sla hem dan op in onze gratis app. Zo kun je het recept makkelijk terugvinden. Handig he?
Nou denk je wat is er dan wel spannend aan? De pastarol. Die kook je in zijn geheel, met de vulling er dus al tussen, in een pan. Om te zorgen dat de vulling er niet uit loopt rol je de pastalap goed op. Dit doe je met behulp van een theedoek. Die leg je eerst op je aanrecht, leg de lap pasta erop. Spreid de vulling over de pastalap en rol hem dan zo strak mogelijk (lange kant) met behulp van die theedoek op. Dan bind je hem net als een snoepje aan weerzijde vast met een stuk keukentouw. Dat is dan het spannende gedeelte. Je kookt hem dus in zijn geheel 30 minuutjes in kokend water. Overigens kan het ook allemaal een dag van tevoren. Het is net als lasagne, de pastarol wordt na een dag nog lekkerder en gemakkelijker te snijden. Opwarmen doe je dan in de oven.
Daarna kun je de pastarol in de oven warm houden. Klink leuk he? En ik geef toe ook best spannend, maar het is niet voor niets een showstopper! Elke thuiskok heeft zo af en toe een kleine uitdaging nodig. In het recept hieronder omschrijf ik de werkwijze lekker duidelijk. Wanneer je toch een beetje nerveus wordt dan maak je lekker de saus en vul je er canneloni mee. Ook heel lekker!
Ingrediënten voor 4 personen
2 tenen knoflook, fijngesneden
6 worstjes (400-500 gram)
1 ui, fijngesneden
1 tl venkelzaad
400 gr linzen
2 el tomatenpuree
400 gr gepelde tomaten (blik)
350 ml fritto (pakje)
Handje kerstomaatjes, gehalveerd
Parmezaanse kaas
Paar takjes verse tijm
Voor de verse pasta
300 gr bloem
3 eieren
2 takjes verse tijm
1 ei losgeklopt
Zo maak je het
Dit recept is qua hoeveelheid genoeg voor 2 pastarollen. Wij zijn thuis grote eters en het is te lekker, dus ik zou zeggen maak er gewoon 2! Je hebt ook 2 theedoeken nodig die je gewassen hebt zonder wasverzachter!
Maak eerst de saus. Doe olie in een pan, voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak zachtjes 5 minuten op laag vuur. Roer het venkelzaad door het uimengsel en bak 1 minuut mee. Voeg dan het worstvlees toe (je haalt het velletje dus van de worstjes). Gebruik hier worstjes voor met een lekkere smaak, bijvoorbeeld worstjes met venkel) en bak het vlees mooi bruin. Roer dan de tomatenpuree door het mengsel en bak nog 2 minuten mee.
Voeg de tomaat, fritto, linzen en 125ml water toe. Breng zachtjes aan de kook en blijf roeren tot dat de saus helemaal ingedikt is.
Maak dan de verse pasta. Doe de bloem en de eieren en blaadjes van de verse tijm in een keukenmachine, pulseer totdat er een bal ontstaat en haal de bal dan uit de keukenmachine. Kneed even door, deel in tweeën en maak de bal een beetje plat. Haal het pastadeeg dan door de pastamachine. Eerst op de laagste stand (de stand waar de rollers het meest ver uit elkaar staan). Daar haal je het deeg echt flink vaak doorheen. Ook wanneer het uit elkaar valt of wat brokkelt, je vouwt het gewoon weer op en haalt het opnieuw door de machine. Na 5-6 keer zie je het deeg veranderen. Dan kun je het door de andere standen halen. Elke keer 3 keer per stand (tenminste, het beste is 4-5 keer)
Goed, heb je een mooie lap? Snijd de lap dan tot een lengte van 40 centimeter. Waarschijnlijk heb je nu nog een lap over. Snijd die ook tot een lengte van 40 centimeter. Die 2 plak je aan elkaar met het losgeklopte ei. Zorg dat de deeglappen ongeveer 1,5 centimeter overlappen, dan is de rotolo lekker stevig. Leg de lap in zijn geheel op de theedoek. Dan verdeel je de helft van de saus er over. Inderdaad heel dun. Rol de rotolo op met behulp van de theedoek. Wikkel de theedoek er helemaal omheen en bind de uiteinden strak als een snoepje (zie foto) met keukentouw. Het klinkt als een hele onderneming, maar het is zo gedaan. Maak dan ook de andere rotolo.
Wanneer je de pastarol warm wilt houden in de oven, verwarm dan nu de oven voor op 180 graden (electrisch).
Kook dan de pastarol in een brede pan. Bijvoorbeeld een grote hapjespan. Breng water aan de kook en leg de pastarol of rollen er rustig in. Kook in 30 minuten gaar. Haal de pastarol voorzichtig uit de pan. En pel de theedoek er vanaf. Leg dan de pastarol in een ovenschaal, met een beetje olijfolie en wat tomaatjes en verse tijm en zet dan in de oven om warm te houden (tegen uitdrogen kun je eventueel wat aluminiumfolie over de ovenschaal leggen). Serveren kan natuurlijk ook gelijk. Garneer dan met verse Parmezaanse kaas en wat verse tijm.
Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!
Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?
Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.
Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.