Acht manieren om een ruzie te winnen

Niemand vindt het leuk om verstrikt te raken in een ruzie met de mensen om hen heen. In sommige gevallen is het echter nodig om in discussie te gaan. Dit is nodig om jouw standpunt duidelijk te maken en het uiteindelijk met elkaar eens te worden. In dit artikel bespreken we acht manieren om een ruzie te winnen.

Acht manieren om een ruzie te winnen

Het is natuurlijk niet goed om te ruziën. Het is altijd beter om het zo snel mogelijk met elkaar eens te worden. Er zijn echter veel mensen die niet precies weten hoe ze zich in zo’n situatie moeten gedragen. De situatie verandert dan al snel in een luide discussie.


Ten eerste is het een goed idee om gevoelige onderwerpen die tot ruzies kunnen leiden zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast kunnen de volgende acht manieren om een ruzie te winnen je helpen bij het oplossen van deze situaties.

1. Blijf beschaafd

Een ruzie zorgt er vaak voor dat we ons irrationeel gedragen. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat we niet helder kunnen nadenken. Als je echter rustig blijft, heb je het belangrijkste middel om een ruzie te winnen al te pakken. 

Het is belangrijk om open te staan voor de woorden van een ander en deze woorden niet te persoonlijk op te vatten. Zo kun je logisch blijven nadenken en emotionele reacties zo veel mogelijk vermijden.

Beschaafd blijven betekent ook dat je de mening van een ander respecteert. Laat ze zeggen wat ze willen zeggen (welke toon ze daar ook voor gebruiken) zonder dat je jouw eigen houding verandert.

2. Weet waarover je praat

Als je alle informatie hebt om ideeën te weerleggen of benadrukken, wordt het makkelijker om een discussie te winnen.

Als je met autoriteit wil praten, moet je ervoor zorgen dat je al je informatie bij de hand hebt. Misschien is de andere persoon met je in discussie getreden omdat hij zelf niet de juiste informatie heeft. Als hij jouw feiten dan hoort, wordt de kans groter dat hij van gedachte verandert.

3. Maak het niet persoonlijk

Soms ontstaan ruzies door iets dat ver van je af staat of niet direct iets met je te maken heeft. Stel bijvoorbeeld dat je baas slecht gehumeurd is omdat een cliënt vervelend met hem is omgegaan. In sommige gevallen heeft hij misschien de neiging om je hier de schuld van te geven. Zelfs als je niets met deze situatie te maken hebt.

Als je zo’n discussie persoonlijk maakt, heb je de ruzie sowieso verloren. Waarom? Omdat je gevoelens dan waarschijnlijk in het spel komen. Je gevoelens zorgen er immers voor dat je niet helder kunt nadenken.

4. Probeer niet te winnen

Niet willen winnen is misschien wel de beste manier om een discussie te winnen. Dit klinkt misschien wat verwarrend, maar het is echt niet zo raar als het klinkt.

Als je laat merken dat je bereid bent om voor je gelijk te vechten en dat je niet open staat om van gedachten te veranderen, zal je ‘tegenstander’ hier hetzelfde over denken.

Het is beter om aandachtig te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Wees daarnaast bereid om het met elkaar eens te worden op een manier waar beiden partijen baad bij hebben. Op deze manier wordt de kans dat je ‘krijgt wat je wilt’ veel groter.

5. Bekijk de situatie vanuit een ander perspectief

Soms zie je bepaalde zaken niet als een probleem terwijl iemand anders ze wel als probleem ervaart. Het is daarom nooit een slecht idee om jezelf in iemand anders te verplaatsen. 


Het kan veel helpen om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Zo wordt het mogelijk om een ruzie te winnen zonder gewoonweg alles te accepteren wat een ander zegt. Je begrijpt zo waarom iemand zich voelt zoals hij zich voelt.

Weten wat je begrijpt is de eerste stap naar het doorbreken van de muur die je tijdens een ruzie om jezelf heen bouwt. Maak jezelf dus los van de ruzie en richt je op het vinden van een oplossing. Zo komt de discussie sneller tot een einde.

6. Raak niet afgeleid

Van deze lijst van acht manieren om een ruzie te winnen, is deze één van de belangrijkste. Zo kom je namelijk overtuigend over en laat je zien dat het je doel is om het probleem op te lossen. 

In een ruzie heb je vaak de neiging om over opgeloste zaken uit het verleden te gaan discussiëren. Als dit gebeurt, kun je:

  • terug bij de kern van het huidige probleem proberen te komen.
  • beter niet offtopic gaan.
  • zoeken naar een oplossing.

7. Stel open vragen

Deze techniek helpt je bij het winnen van een ruzie omdat je zo de andere partijen aanspoort om aan een oplossing te denken.

Stel geen beschuldigende vragen. Stel in plaats daarvan wat vragen die ervoor zorgen dat iedereen zich betrokken voelt en niet bedreigd. 

Denk bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

  • “Hoe denk je dat we onze financiën zouden kunnen verbeteren?”
  • “Wat denk je van de twee vakantiebestemmingen die we hebben gekozen?”
  • “Hoe kunnen we voorkomen dat onze cliënten voor onze concurrenten kiezen?”

8. Wees je emoties de baas

Het heel belangrijk om dit goed te onthouden. Een ruzie kan namelijk zorgen voor veel gevoelens en het kan moeilijk zijn om deze de baas te blijven. 

Het is moeilijk om om je emoties onder controle te houden. Zeker als het aankomt op gevoelige onderwerpen. Het is echter niet onmogelijk.

Hoe kunnen we voorkomen dat we geleid worden door onze emoties? We doen dit door:

  • kalm te blijven
  • rustig te ademen
  • zo nodig een wandeling door het park te maken

Bedenk je goed dat schreeuwen je niet sterker maakt en dat huilen je niet zwakker maakt. Je moet er echter voor zorgen dat je rustig blijft. Zo blijf je je gedachten en emoties de baas. 

Al deze acht manieren om een ruzie te winnen vereisen natuurlijk veel:

  • oefening
  • concentratie
  • aandacht

Als je hier aan werkt, zullen de resultaten zichtbaar worden. Dit zal ervoor zorgen dat je hier alleen beter in wilt worden.