Zowel mensen met coeliakie en mensen die glutengevoeligheid hebben moeten een paar veranderingen maken in hun eetgewoontes. Ze moeten daarom voedingsmiddelen die gluten bevatten uit hun dieet verwijderen om zo andere gezondheidsproblemen te voorkomen.
Coeliakie is een aandoening die wordt veroorzaakt door een glutenintolerantie. Grofweg één op de 100 mensen in de wereld heeft er last van. In sommige gevallen hebben mensen wel soortgelijke symptomen, maar testen ze toch negatief.
In verband met deze uitslag zijn sommige gezondheidsdeskundigen daarom de term ‘non-coeliakie glutenintolerantie’ gaan gebruiken.
Hoewel er geen onderzoeken bestaan om deze aandoening vast te stellen, zijn veel mensen het erover eens dat je deze aandoening, net als coeliakie, onder controle kunt houden door een glutenvrij dieet aan te houden.
Veel mensen die last hebben van een non-coeliakie glutenintolerantie nemen vaak snelle maatregelen zonder van te voren met hun dokter te overleggen. Ze beginnen een glutenvrij dieet aan te houden om de ongemakkelijke symptomen te vermijden.
Het is echter heel belangrijk dat je deze aandoening eerst goed laat onderzoeken. Het is namelijk helemaal niet makkelijk om een glutenvrij dieet aan te houden. Je kunt dit ook het beste doen onder toezicht van een deskundige om voedingsonevenwichtigheden te voorkomen.
Net als met alle andere gezondheidsproblemen kunnen coeliakie en een glutengevoeligheid niet bijtijds worden opgespoord als je niet weet wat de symptomen ervan zijn. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te informeren en om te weten hoe je de tekenen kunt herkennen die aangeven dat je een dokter moet raadplegen.
Welke symptomen kunnen wijzen op glutengevoeligheid?
In 2009 publiceerde het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) een gids met de titel Recognition and Assessment of Coeliac Disease. Deze gids werd ontwikkeld door een groep gastro-enterologen, diëtisten en voedingsdeskundigen, immunologen en bepaalde patiëntengroepen.
Deze gids raadt doktoren aan om hun patiënten de mogelijkheid te geven een bloedonderzoek te laten doen als eerste stap om erachter te komen of ze last hebben van coeliakie.
Dit onderzoek wordt afgenomen in het geval er sprake is van een familiegeschiedenis met dit probleem of als de patiënt last heeft van bijvoorbeeld de volgende gezondheidsproblemen:
- Auto-immuunziekte aan de schildklier
- Ziekte van Duhring
- Prikkelbaredarmsyndroom
- Diabetes type 1
De dokter zou dit onderzoek ook moeten overwegen in het geval zijn patiënt last heeft van de volgende symptomen:
- Regelmatig last van een opgezette buik of darmgas
- Zure reflux
- Regelmatig misselijk of braken
- Chronische, dagelijkse constipatie of diarree
- Vertraagde ontwikkeling of groeiachterstand (kinderen)
- Plotseling of onverwacht gewichtsverlies
- Migraine of hoofdpijn
- Gewrichtspijn
- Langdurige vermoeidheid
- Chronische eczeem of acne
- Onverklaarde bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort of een andere vorm van niet-gespecificeerde bloedarmoede.
Dit bloedonderzoek moet worden afgenomen door een erkende dokter. Het zou ook moeten worden bevestigd met een darmbiopsie.
Alternatieve manieren om deze aandoening vast te stellen zouden echter volledig moeten worden vermeden. Zowel coeliakie als glutengevoeligheid wekken namelijk andere belangrijke veranderingen in de gezondheid op die op de juiste manier gecontroleerd moeten worden, naast het vermijden van gluten in je dieet.
Hoe je het beste kunt omgaan met glutengevoeligheid
Als je er na het lezen van de bovenstaande informatie achter bent gekomen dat je chronisch of sporadisch last hebt van deze symptomen, dan kun je het beste eerst een dokter raadplegen zonder op zoek te gaan naar een andere uitleg.
Wij raden aan om zestig dagen lang te proberen om een glutenvrij dieet aan te houden, waardoor je goed zult kunnen zien of je symptomen hierdoor zullen afnemen.
Als je niet in staat bent om gluten uit je dieet te verwijderen, dan is dit een duidelijk teken van een soort verslaving die behandeld moet worden door een voedingsdeskundige.
Granen die gluten bevatten
- Tarwe
- Rogge
- Gerst
- Spelt
- Khorasantarwe
- Haver
- Triticale
Granen die geen gluten bevatten
- Quinoa
- Boekweit
- Sorghumzaden
- Rijst
Wanneer je voorverpakt voedsel koopt, is het belangrijk dat je het etiket goed leest. Het komt namelijk vrij vaak voor dat dit soort voedingsmiddelen verschillende hoeveelheden gluten bevatten.
Tot deze voedingsmiddelen behoren onder andere:
- Verwerkt voedsel
- Sladressings en sausjes
- Voedsel dat veel ingrediënten bevat
- Zoetigheden en brood
Nadat je zestig dagen glutenvrij hebt gegeten, raden wij aan dat je opnieuw je dokter raadpleegt om te kijken of er veranderingen zijn in je lichaam en de symptomen waar je last van had. Hierdoor zul je vast kunnen stellen of er sprake is van aanzienlijke verandering.
Als je inderdaad coeliakie hebt of last hebt van glutenintolerantie, dan zal dit dieet werkelijk wonderen voor je kunnen doen. Je zult dit dieet waarschijnlijk de rest van je leven aan willen blijven houden om de ongemakken van voorheen en de invloed die ze hadden op je leefkwaliteit te vermijden.
Zodra je een medische diagnose hebt gekregen, zul je voortdurend bezig moeten zijn bepaalde gewoontes te veranderen om er zeker van te zijn dat er absoluut geen sprake meer is van gluten in je dieet.