We hebben allemaal wel eens iets gehoord over adrenaline. Je associeert waarschijnlijk de afgifte van dit hormoon met activering, motivatie en de energie die je nodig hebt om je goed te voelen en dingen voor elkaar te krijgen. Dit hormoon, dat ook als een neurotransmitter werkt, kan een enorme hulp zijn.
Dat gezegd hebbende, is het interessant om op te merken dat dezelfde stof kan leiden tot chronische stress, hoofdpijn en onrust.
Laten we vandaag in de wereld van adrenaline duiken en deze veelzijdige substantie die je lichaam zo nodig heeft verder bekijken.
Wat is adrenaline?
Zoals we al zeiden, adrenaline is een hormoon dat ook werkt als een neurotransmitter. Je lichaam produceert het in de bijnieren en in bepaalde delen van je centrale zenuwstelsel.
In wezen is het een neurotransmitter die de activiteit van verschillende organen in je lichaam, inclusief je hart, kan veranderen.
- Het belangrijkste doel van het hormoon is om je voor te bereiden om te vechten of te vluchten. Dit kan noodzakelijk zijn wanneer je hersenen een bepaalde stimulus als een bedreiging interpreteren.
- Een ander vermogen van adrenaline is dat je 100% van jezelf kunt geven. Het laat je je hele fysieke potentieel gebruiken om een doel te bereiken .
- Deze activering wordt op verschillende manieren bereikt. Adrenaline verhoogt je hartslag en je bloeddruk en het vermogen van je longen om lucht vast te houden. Het verwijdt ook je pupillen en stuurt meer bloed naar de spieren in je armen en benen.
- Een ander effect van het hormoon – en waarschijnlijk het meest bekende effect – is het effect op je metabolisme. Het maximaliseert je glucosewaarden om ze naar je hersenen en spieren te sturen.
- Een ander interessant feit over deze stof is dat het je spijsvertering beïnvloedt wanneer je hersenen gevaar registreren. Het vertraagt de spijsvertering en zelfs de darmbeweging met een heel specifieke reden. Door daar geen energie voor te gebruiken kan al je energie door je spieren worden gebruikt.
Zo worden zelfs essentiële dingen zoals de opname van spijsvertering en voedingsstoffen op de tweede plaats gezet, omdat deze taken behoorlijk wat energie kosten.
Hoe wordt de afgifte van adrenaline bepaald?
Wanneer een bedreiging verschijnt of wanneer je een intense emotie zoals angst of stress ervaart, stimuleren de zenuwen die verbonden zijn met je bijnieren de afgifte van adrenaline. Daardoor wordt dit hormoon in je bloedbaan vrijgegeven.
De hoeveelheid adrenaline die vrijkomt is voldoende om het gedurende 3 tot 5 minuten te kunnen voelen. Dat is namelijk de tijd die je hebt om op de situatie te reageren. Zonder dat je je andere organen in gevaar brengt.
Het probleem met dit hormoon ontstaat echter dat je gedurende een lange periode stress ervaart. Dan gaat een ander hormoon, cortisol, de afgifte van adrenaline stimuleren.
In dat geval zit de adrenaline niet langer 3 tot 5 minuten in je lichaam. Het kan dan dagen of zelfs weken duren. Daardoor kan je gezondheid aanzienlijk beïnvloed worden. Je hart kan tekeer gaan, of je wordt duizelig. Maar het kan ook leiden tot een slechte spijsvertering en hoofdpijn…
Adrenaline: de positieve en negatieve kanten
Mensen zouden een beetje van hun ware essentie verliezen zonder dit verbazingwekkende hormoon. Maar na alles wat we hierboven hebben gezegd, kun je een negatieve indruk van adrenaline gekregen hebben.
Niettemin moet je begrijpen hoe belangrijk adrenaline is voor je dagelijkse leven en zelfs voor je persoonlijkheid.
Adrenaline laat je voelen dat je leeft
We hebben allemaal die aangename “hoogtepunten” gevoeld als we extreme sporten beoefenen, dansen, in een achtbaan zitten, verliefd zijn…
Al deze gevoelens vormen wat neurologen een ‘hersendrug’ noemen.
Sommige mensen hebben zelfs een echte verslaving aan dat soort situaties waarbij het adrenalinegehalte in het bloed omhoog schiet. Zoals bijvoorbeeld bij risicovolle activiteiten.
Een ander interessant punt is dat adrenaline een depressie kan weghouden. Dit komt omdat het ook een rol speelt bij de productie van serotonine, het hormoon dat geassocieerd is met geestelijk welzijn.
Sporten of plezier hebben met vrienden is een geweldige manier om adrenaline aan te maken.
De gevolgen van te veel adrenaline
Je overmatig veel zorgen maken, voortdurende angsten, aanhoudende onrust en zelfs urenlang fysiek veeleisende activiteiten moeten doen, kunnen ertoe leiden dat er teveel adrenaline vrijkomt.
De huidige levensstijl onder hoge druk met verplichtingen en stress die niet ophoudt veroorzaakt deze “abnormale” situatie in je lichaam. Met andere woorden, er zit te veel van deze stof in je bloed.
Je zult het meteen merken met deze symptomen:
- Spierpijn
- Spanning in je nek, armen of benen
- Duizeligheid
- Wazig zicht of druk in de ogen
- Hoofdpijn
- Moeite met slapen
- Buikpijn
- Hypertensie
- Aanhoudende vermoeidheid
Tot slot, de sleutel tot een goede gezondheid is om je adrenaline in een perfect, delicaat evenwicht te houden.
Het leiden van een actieve levensstijl met zowel beweging als socialisatie, samen met ontspanning en goed stressmanagement, is een prachtige manier om aan je kwaliteit van leven te werken.