Aften behandelen en voorkomen

Wanneer we het over aften hebben, is het belangrijkste te weten dat we spreken over een soort zweer of open wondje in de mond, dat erg pijnlijk kan zijn. Aften kunnen wit of geel zijn en zijn omringd door een fel rode kring in de mond. Ze kunnen ontstaan als gevolg van een virale infectie, maar in vele gevallen is het onmogelijk te weten wat de exacte oorzaak is.

De zweren kunnen gelinkt zijn aan problemen met het immuunsysteem (afweersysteem) van het lichaam. Want ze komen ook vaak voor na een letsel in de mond (bij de tandarts of door per ongeluk op je kaak of tong te bijten). Blijf lezen om alles te weten te komen over de oorzaken van aften en over hoe je ze kan behandelen en voorkomen.

Waarom krijg je aften?

 • Emotionele stress.
 • Gebrek aan vitaminen en bepaalde mineralen in ons dieet. Voorbeelden zijn: ijzer, foliumzuur of vitamine B12.
 • Hormonale veranderingen.
 • Menstruatieperiode.

Iedereen kan last krijgen van aften, zowel mannen als vrouwen. Toch zien we ze vaker bij vrouwen en kunnen ze in sommige gevallen erfelijk zijn.

De symptomen zijn…

 • Een rode, pijnlijke plek, die later een zweer wordt.
 • De zweer is gelig van kleur.
 • Ongemak en soms koorts kan voorkomen.

Pijn veroorzaakt door aften kan 7 tot 10 dagen duren. Er zijn anderzijds zelfs gevallen van 3 weken bekend. Alles hangt af van de grootte van de aft.

Hoe aften voorkomen?

Een manier om van deze vervelende zweren af te komen is een adequate inname van vitaminen en ijzer. Deze vind je terug in dierlijke en plantaardige proteïnen.

Vitamines

 • Vitamine B2. Een tekort aan deze vitamine veroorzaakt onder andere scheurtjes in de huid en de mondhoeken. Je vindt het terug in brood, hele granen, groene bladgroenten en melk.
 • Vitamine B3. Deze vitamine helpt orale ziektes tegen te gaan. Je kan het onder andere terugvinden in rood en wit vlees, melk, zuivelproducten en eieren.
 • Foliumzuur. Een tekort hieraan gaat gepaard met zweren in de mond en de aanwezigheid van anemie. Foliumzuur in hoge dosissen innemen kan echter schadelijk zijn. Supplementen zouden dus enkel na raadpleging van een arts mogen worden ingenomen.
 • Vitamine B12. Om voldoende van deze vitamine op te nemen, moet je dierlijke producten zoals zeevruchten, vlees en zuivelproducten eten.
 • Vitamine C. Een gebrek aan deze vitamine zal geen aften in de mond veroorzaken, maar kan tot bloedend tandvlees leiden. Etenswaren die rijk zijn aan vitamine C zijn citrusvruchten en andere categorieën van fruit en groenten.

Probiotica & Omega 3

Er zijn verder ook twee soorten voeding die erg nuttig zijn. De ene groep zijn probiotica en de andere groep zijn etenswaren die omega 3 bevatten. Ze hebben beide ontstekingsremmende eigenschappen.

Een studie van de Universiteit van Kentucky heeft bovendien ook antibacteriële eigenschappen aangetoond. Eet vooral voeding die op zichzelf voordelige eigenschappen bevat en die niet werd verrijkt of aangepast. Etenswaren met natuurlijke probiotica zijn onder andere verse yoghurt en gefermenteerde melkproducten. Voedsel dat rijk is aan omega 3 is vis, zonnebloemolie en noten.

Onthoud…

Wanneer je dieet arm is aan voedingsstoffen, is het zeer waarschijnlijk dat je aften zal ontwikkelen. Je zal dus op zoek moeten gaan naar remedies om de pijn en het ongemak te verminderen.

De American Dental Association beweert dat aften meestal van zichzelf verdwijnen. Toch zijn er enkele mogelijkheden om het genezingsproces te versnellen en de symptomen te verzachten:

 • In de winkel bestaan er bepaalde mondspoelmiddelen, die specifiek gemaakt zijn om bijvoorbeeld aften te verwijderen. Kies echter voor de mildere producten.
 • Gebruik huisgemaakte mondspoelmiddelen. Deze zijn makkelijk te maken door het mengen van zout of baking soda in water.
 • Je kan water ook mengen met zuurstofwater en met een wattenstaafje direct op de aft aanbrengen.

Al deze remedies kunnen zo vaak je wil worden toegepast om het genezingsproces te versnellen.