Alles wat je moet weten over het behandelen van wondroos

Wondroos wordt veroorzaakt door de groep A Streptokokkenbacteriën, dezelfde bacterie die keelontsteking veroorzaakt. De infectie veroorzaakt grote, rode bulten op de huid. In de meeste gevallen beïnvloedt het echter vooral het gezicht en de benen. In dit artikel gaan we het hebben over het behandelen van wondroos.


Symptomen

De symptomen van deze aandoening zijn:

  • Koorts
  • Koud
  • Rillingen
  • Algeheel gevoel van onbehagen
  • Huidproblemen, die meestal rood zijn, opgezwollen met opstaande randen.
    • Er kunnen in het getroffen gebied ook blaren voorkomen. Wanneer wondroos de huid in het gezicht beïnvloedt, omvat het ontstoken gebied normaal gesproken de neus en beide wangen.

Daarnaast veroorzaakt wondroos ook een ontsteking van de klieren, wat erg oncomfortabel kan zijn, omdat het pijnlijk kan zijn voor de patiënt.

Oorzaken

Wanneer de groep A streptokokkenbacteriën de buitenste barrière van de huid binnendringen, treedt er wondroos op.

Deze bacteriën leven normaal gesproken op de huid en op andere oppervlakken zonder dat dit schade veroorzaakt. De bacteriën kunnen de huid echter binnenkomen door sneetjes of zweren, wat resulteert in een infectie.

Aandoeningen waarbij er sprake is van barstjes in de huid, zoals voetschimmel en eczeem, kunnen soms leiden tot wondroos.

Wondroos kan ook optreden wanneer bacteriën zich via de neusholtes verspreiden na een neus- of keelontsteking.

Het behandelen van wondroos

Farmaceutische behandeling

De streptokokkenbacteriën zijn verantwoordelijk voor de meerderheid van de gevallen van wondroos. Daarom is penicilline de belangrijkste behandeling voor de infectie. Orale of intramusculaire penicilline is voldoende voor de behandeling van de meeste klassieke gevallen van wondroos. De behandeling zou 5 dagen moeten duren, maar als de infectie niet verbetert, kan de behandelend medisch specialist deze verlengen.


Eerste generatie cefalosporine kan ook een optie zijn als de patiënt een allergie voor penicilline heeft. Cefalosporinen kunnen een kruisreactie veroorzaken met penicilline en moeten zorgvuldig worden toegediend aan patiënten met een geschiedenis van een ernstige allergie voor penicilline.

Clindamycine is een therapeutische optie. Streptokokkenbacteriën van groep B zijn echter resistent voor clindamycine.

Het behandelen van Staphylococcus aureus is normaal niet nodig voor de meeste infecties. Het moet echter worden overwogen voor de patiënten die niet verbeteren met een behandeling van penicilline of voor patiënten met afwijkende vormen van wondroos, inclusief erysipelas bullosa.

Sommige onderzoekers zijn van mening dat wondroos in het gezicht een empirische behandeling met een penicillinase-resistent antibioticum vereist, zoals dicloxacilline of nafcilline, om mogelijke Staphylococcus aureus infecties te behandelen. Er is echter geen bewijs dat deze aanbeveling ondersteunt.

Roxithromycine en pristinamycine zijn uiterst effectief voor het behandelen van wondroos. Verschillende studies tonen een grotere efficiëntie en minder bijwerkingen aan bij behandelingen die deze medicijnen gebruiken in vergelijking met degenen die penicilline gebruiken.

Hoewel de Amerikaanse Food and Drug Administration deze geneesmiddelen niet heeft goedgekeurd in de Verenigde Staten, worden ze in Europa wel gebruikt.


Goedgekeurde antibiotica

De FDA heeft 3 antibiotica’s goedgekeurd voor acute bacteriële infecties en voor huidbehandelingen. Dit zijn:

  • oritavancine (Orbactiv)
  • dalbavancine (Dalvance)
  • tedizolid (Sivextro)

Deze middelen zijn onder andere werkzaam tegen:

  • Staphylococcus aureus (inclusief strengen die resistent zijn voor methicilline)
  • Streptococcus
    • pyogenes
    • agalactiae
    • anginosus

De meeste mensen die een behandeling tegen wondroos krijgen kunnen thuis herstellen. In sommige gevallen kan een bezoek aan het ziekenhuis echter nodig zijn. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, kan een behandelplan zowel huismiddeltjes als medicatie of een operatie omvatten.

Chirurgische ingreep

Artsen zullen pas voor een operatie kiezen als de infectie snel ver is gevorderd en gezond weefsel heeft gedood (necrose). Een chirurgische ingreep kan dan nodig zijn om het dode weefsel te verwijderen. Terwijl patiënten een terugval na een goede antibioticatherapie kunnen voorkomen, is tijd van essentieel belang.

Naast antibiotica zijn andere vormen voor het behandelen van wondroos.

Symptoombehandeling voor pijn en koorts

  • Koude kompressen.
  • Hydratatie (indien mogelijk via consumptie).
  • Het omhooghouden van het getroffen ledemaat. Het omhooghouden van het gebied wordt aanbevolen om ontstekingen en pijn te verminderen.
  • Verband met een zoutoplossing. De gebieden die zweervorming en necrose vertonen, moeten bedekt worden met een verband met een zoutoplossing. Bovendien moeten ze elke 2 tot 12 uur worden vervangen, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Het behandelen van wondroos met natuurlijke remedies

  • Behandeling met amandelolie. Koudgeperste amandelolie is een van de meest efficiënte manieren om de rode vlekken te verwijderen die het gevolg zijn van wondroos. Na verschillende malen de amandelolie te hebben aangebracht, kan de huid vervolgens volledig herstellen, alsof er nooit vlekken zijn geweest.
  • Een behandeling met alsem. Reinig het getroffen gebied twee keer per dag met alsem. Neem daarna de medicatie in die door je arts is voorgeschreven. Je arts zal waarschijnlijk antibiotica voorgeschreven hebben, die zeer effectief zijn in de vroege stadia van de infectie.
  • Een behandeling met sla. Het aanbrengen van sla is daarnaast een andere verrassende natuurlijke behandeling voor wondroos. Zorg ervoor dat je ze licht blancheert voordat je ze aanbrengt.
  • Een behandeling met kaasjeskruid. Een ander geweldig kompres die je kunt proberen, is er een met de gekookte bladeren en wortels van kaasjeskruid (aftreksel).

Aanbevolen dieet bij wondroos

Het dieet moet een goede hoeveelheid fruit bevatten (ongeveer 20% van je dagelijkse voedselinname). Bovendien moet je dieet gebakken voedsel en vlees volledig uitsluiten. Kies in plaats daarvan voor vis en eieren. Volg dit dieet gedurende 6 maanden, waarbij je slechts kleine onderbrekingen tussendoor toelaat.

Referenties

Erysipelas behandeling en beheer, MedScape

Welke behandeling voor erysipelas? Antibioticabehandeling: geneesmiddelen en methoden voor toediening, PubliMed.gov.

Erysipelas: oorzaken, symptomen en behandeling, medisch nieuws vandaag 

Erisipela: causas, factores de riesgo, signos, síntomas, tratamiento, prevención, pronóstico, ePainAssist

Erysipelas, Nationale organisatie voor zeldzame aandoeningen NORD