Op sommige momenten komt het voor dat een persoon voelt dat hij of zij meer geeft dan de partner in de relatie.
Wat is een ‘Ik hou veel meer van jou dan jij van mij’ waard? Liefde zou gebalanceerd moeten zijn, maar zoals je waarschijnlijk wel weet, is het niet altijd zo.
De persoon die meer lief heeft, loopt meer risico om gekwetst te worden. Als jij dit bent, wordt je je bewust van het feit dat jouw liefde niet terug wordt gegeven op hetzelfde niveau. Dit doet pijn en zorgt ervoor dat je jouw relatie in twijfel trekt.
Het is normaal om een koppel te horen geinen met elkaar en dingen te horen zeggen als “Ik hou meer van jou” en “Nee, ik hou meer van JOU”. Wanneer worden die grappen realiteit?
Het lijkt misschien een klein probleem, maar voor velen is het niet moeilijk om zich beledigd te voelen als jij degene bent die meer geeft. Helaas is het een realiteit die we moeten accepteren. Want sinds wanneer zijn dingen altijd gelijk in relaties?
Ik houd meer van jou en dit leidt ertoe dat ik aan mezelf twijfel
Sommige mensen vinden het prettig om degene te zijn die zijn of haar partner meer lief heeft en hem of haar alles geeft.
Misschien heeft de competitiviteit die in andere delen van je leven doordringt zich ook in dit deel weten binnen te worstelen. Het punt is dat het geen wedstrijd is.
Vaak is het zo dat je je begint af te vragen hoeveel je partner van je houdt. Als je er te geobsedeerd door raakt, begin je misschien tekenen van ‘tekort aan liefde’ te zien, terwijl dat slechts jouw fantasie is.
Het is belangrijk om niet geobsedeerd te worden. Het accepteren van de situatie zal je helpen om ook je partner te accepteren. Onthoud dat je van hem/haar houdt om zowel zijn/haar perfectie als imperfecties. Beide horen bij je partner.
Als dit moeilijk voor je blijkt te zijn, bekijk je relatie dan eens vanuit een andere invalshoek. Denk aan je voorgaande relaties die je gehad hebt of aan de relaties die zich hadden kunnen ontwikkelen. Denk je dat jij altijd diegene zal zijn die het meeste geeft? Je realiseert je waarschijnlijk wel dat het antwoord op die vraag ‘nee’ is. Elke relatie is uniek en anders.
Communiceer met je partner over wat je voelt
Als je jezelf niet goed voelt over die “Ik hou meer van jou dan jij van mij”, is het een goed idee dat je hierover communiceert. De andere persoon weet waarschijnlijk niet hoe jij je voelt of hoe jij de situatie ziet en kan je waarschijnlijk helpen om dingen door een andere lens te zien.
Het voor jezelf houden, kan je relatie ondermijnen. Je voelt je misschien overstuur, omdat je niet dezelfde liefde ontvangt of omdat je je realiseert dat het niet eerlijk is… Waar je echter eigenlijk de mist in gaat, is op communicatiegebied.
Het uiten van je gevoelens zal je doen realiseren dat je misschien overdreven heftig reageert. Hoe langer je binnenhoudt wat je eigenlijk moet zeggen, des te meer zorgen je je zult maken en hoe groter je onzekerheden zullen worden.
Denk ook aan het feit dat als je in staat bent om met je partner over iets te communiceren dat zo diepgaand is als dit, hij/zij het misschien met dankbaarheid zal ontvangen en aan alles wat binnen zijn/haar mogelijkheid ligt zal werken, zodat je zijn/haar liefde niet in twijfel trekt.
Het is echter beter om niet te rekenen op deze reactie. Het pakt misschien niet zo uit, maar weet dat communicatie de sleutel in elke relatie is.
Wees voorzichtig met ruimte
Ruimte is zeer belangrijk. Je krijgt misschien het onjuiste beeld dat ‘Ik houd van jou’ betekent ‘Ik bezit jou’, ‘Ik hou je voor mezelf’ of ‘We doen alles samen’. Dit kan de relatie doen slijten en uiteindelijk verwoesten.
Aangezien je denkt dat jij degene bent die meer liefhebt, wil je waarschijnlijk de hele tijd samen zijn met je partner. Op die manier ben je klaar voor al die ‘liefdestesten’ die je twijfel kunnen wegnemen.
Je krijgt echter misschien het tegenovergestelde van wat je wilt. Je partner zondert zich af en voelt zich overweldigd, zal zijn/haar eigen ruimte opzoeken. En deze ‘testen’ pakken niet zo uit als je had gehoopt.
Vraag je je steeds af waarom hij/zij niet gebeld heeft? Waarom denk je dat hij/zij je ontloopt? Wees voorzichtig, anders wordt je afhankelijk en controlerend. Iedereen heeft zijn eigen ruimte nodig om te ademen.
Heb je ooit gedacht dat jij je partner meer liefhebt dan andersom? Hoe voelde dat? Het is een normale situatie waar je je echt niet te veel zorgen over moet maken. Als je samen gelukkig bent, waarom zou je je dan zorgen maken en een probleem creëren op basis van je eigen onzekerheden?