Bescherm jezelf tegen kwaadwillige familieleden

Iedereen heeft wel zo iemand in de familie: een familielid dat enkel aan zichzelf denkt. Ze zijn manipulatief en spelen met onze emoties. Het is ingewikkeld, omdat deze mensen toch een nauwe band met ons hebben. Wat kunnen we dan doen om onszelf te beschermen tegen deze kwaadwillige familieleden?

Kwaadwillige familieleden: wanneer de familie lijdt

Experts hebben aangetoond dat het hebben van kwaadwillige familieleden in ons leven ernstige schade kan toebrengen aan ons algemene welzijn.

Als we bijvoorbeeld vrienden hebben die egoïstisch en manipulatief zijn, kunnen we de vriendschap altijd stopzetten en nieuwe vrienden maken, die meer stabiliteit en integriteit bieden. Maar wat gebeurt er wanneer die manipulatieve persoon je moeder, broer of zelfs partner is? We begrijpen dat dit niet makkelijk is.

Je kan niet gewoon je relatie met je moeder, broer of schoonmoeder stopzetten. Er zijn veel complexe en moeilijke emoties en gevoelens bij betrokken. Ze zijn ons vlees en bloed en het is moeilijk zo’n band te breken.

Maar sommige mensen zouden het beter toch moeten doen voor hun eigen gezondheid. Deze relaties kunnen namelijk ontploffen. Kwaadwillige familieleden kunnen je emotionele balans ernstig ondermijnen.

Een voorbeeld hiervan is ouders die niet toestaan dat hun kinderen hun eigen partner mogen kiezen of ouders die de vriendschappen en relaties van hun kinderen bekritiseren.

We maken allemaal fouten, maar wat moet je doen wanneer je broer of zus je emotioneel pijn wil doen? Hoe reageren we daarop? Hieronder vind je de nodige antwoorden.

1.  Stel grenzen:  weet wat je wil en wat je niet toelaat

Laat ons even naar een voorbeeld kijken. Je gaat naar het huis van de ouders van je partner voor een avondmaal en ze hebben iets dat erg gekruid is gemaakt.

Je weet dat je niet graag gekruid voedsel eet en dat je spijsvertering dit niet goed kan verdragen, maar om geen aandacht te trekken en om niemand tegen de borst te stuiten, kies je ervoor je stil te houden en het gerecht gewoon op te eten.

Elke keer dat je nu je schoonouders bezoekt, krijg je echter kruidig eten, totdat je niet anders kan dan eens te zeggen dat je niet goed tegen kruidig eten kan. Waarschijnlijk zal je dan iets horen als “Waarom heb je dat niet eerder gezegd?”

Dit is een makkelijk voorbeeld waarin we je willen aantonen hoe je mensen kan laten weten wat je wel en niet aanvaardt. Als je dus niet iedere middag je moeder kan bezoeken of niet wil gaan shoppen met je zus, laat het hen dan gewoon weten.

Als je niet wil dat iemand je zegt hoe je je kinderen moet opvoeden, zeg het hen dan. Laat je horen zonder een uitbrander te geven. Praat altijd rustig en met respect. Je wil namelijk geen bruggen verbranden door jezelf uit te hard te drukken. Dit is niet egoïstisch, je bent gewoon eerlijk.

2.  Leer assertief te zijn, zonder dat je neerbuigend bent

Soms houden we dingen voor onszelf, omdat we familieleden niet willen kwetsen, zoals wanneer ouders en grootouders steeds klagen dat ze alleen zijn, ook al spenderen we veel tijd om hen te verzorgen.

Als broers of zussen zeggen dat je niet voldoende doet om hen te ondersteunen, moet je assertief zijn en hen met respect de waarheid zeggen: “Ik kom wanneer ik kan en je weet dat je altijd op mij kan rekenen als het nodig is.” “Je weet dat ik er altijd voor jou ben, maar vraag me geen dingen te doen die ik niet kan.

Ik heb het de laatste tijd ook moeilijk en zou willen dat je dat begrijpt.” Wees eerlijk en oprecht en zeg hoe je je voelt. Laat iedereen weten wat je wel en niet kan doen. Toon hen dat je ook noden hebt en dat je gerespecteerd wil worden.

3.  Ondersteun je gezin onvoorwaardelijk, maar draag ook zeker zorg voor je eigen noden

We weten dat familie altijd op de eerste plaats komt. Ook al maken ze een deel van ons leven uit, toch kan hun aanwezigheid ook zeer destructief zijn.

Sommige mensen werden misbruikt of slecht behandeld tijdens hun jeugd. Een hartelijke relatie met dergelijke kwaadwillige familieleden onderhouden zal nooit mogelijk zijn, dat is duidelijk.

Het is essentieel dat je altijd zorg draagt voor je zelfvertrouwen, om te weten dat je een volwassen en gebalanceerd persoon bent met een dagelijkse behoefte om gelukkig te zijn.

Als iemand in je familie je schade toebrengt, is het belangrijk afstand te nemen om je integriteit, gevoel van eigenwaarde en kalmte te behouden.