Brandend maagzuur is een vervelende en pijnlijke aandoening waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Maar hoe kun je brandend maagzuur stoppen?
Gastro-oesofageale reflux of maagzuur is een vervelende en pijnlijke aandoening waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Over het algemeen zijn de symptomen vrij duidelijk, hoewel ze ook als een verscholen stoornis kunnen opduiken.
Wist je bovendien dat in Amerika de medicijnen tegen reflux bovenaan de lijst staan van de meest verkochte medicatie? Maar Amerika is niet het enige land waar een groot deel van de bevolking te maken krijgt met dit “brandende” probleem.
Heb jij er soms ook last van en wil je jouw brandend maagzuur stoppen, lees dan hieronder enkele interessante tips om deze kwaal tegen te gaan.
Enkele weetjes over brandend maagzuur
Oprispingen en brandend maagzuur behoren tot de vaakst voorkomende aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Ze kunnen het dagelijkse leven behoorlijk verstoren en bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad in mindere of meerdere mate.
Oprispingen ontstaan als maagzuur, dat zorgt voor de vertering van voedsel, via de slokdarm naar de keel terugvloeit. Wat zijn de klachten en symptomen bij zuurbranden?
- Een zuur en branderig, drukkend gevoel achteraan in de keel.
- Oprispingen waarbij een beetje maaginhoud terugvloeit tot in de mondholte.
- Misselijkheid met een nare, zure smaak in de mond.
- Problemen om voedsel door te slikken.
- Pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Men verwart de knijpende pijn nogal eens met hartklachten. Deze pijn kan uitstralen naar de hals en tussen de schouderbladen.
Als iemand minstens éénmaal per week te maken heeft met de hierboven beschreven klachten, dan spreekt men van de aandoening gastro-oesofageale reflux. Bijna de helft van de Amerikaanse bevolking zegt oprispingen te hebben en ongeveer 20% lijdt aan gastro-oesofageale reflux.
Terwijl we weten dat de Amerikaanse eetgewoontes niet tot de allergezondste behoren, zien we ongeveer dezelfde cijfers ook opduiken in landen met een bekend gezonder eetpatroon, zoals Spanje.
Brandend maagzuur stoppen of vermijden. Steeds meer mensen willen dat.
Na de maaltijd
Zodra eten doorgeslikt wordt, komt het in de slokdarm terecht. De slokdarm is een gespierde buis tussen de mondholte en de maag. Spieren in de wand van de slokdarm vervoeren het voedsel naar de maag.
Ook op de overgang van de slokdarm naar de maag zit een spier die ervoor moet zorgen dat de maaginhoud niet terug naar boven stroomt.
Zodra het eten in de maag aankomt wordt het vermengd met maagsap. Dit maagsap bevat heel wat zuren, die een afbrekende werking hebben. Daarom beschikt de maag over een dikke slijmvlieslaag die de maagwand beschermt tegen dit zuur.
Deze beschermlaag komt echter niet voor in de slokdarm en de mondholte, dus als maaginhoud in de slokdarm terecht komt, kan dit ernstige beschadiging en klachten opleveren.
Na de maaltijd, als de maag wat zwaarder is, komt het sluitspiertje naar de slokdarm soms open te staan en vloeit er maaginhoud of maagzuur terug naar de slokdarm. Op zich een normaal verschijnsel dat niet zo veel kwaad kan.
Bij mensen met brandend maagzuur staat het sluitspiertje veel vaker dan normaal open en stroomt er regelmatig maagzuur omhoog de slokdarm in. Dit veroorzaakt de klachten van gastro-oesofageale reflux.
Als er regelmatig brandend maagzuur ontstaat en dit wordt niet behandeld, kan een slokdarmontsteking ontstaan. Wordt de slokdarm chronisch bloot gesteld aan maagzuur, dan kan dit zelfs leiden tot longaandoeningen en een verhoogde kans op slokdarmkanker.
Ook gebitsproblemen en een chronische slechte adem worden gelinkt aan problemen met de slokdarm.
Merk op dat er ook sprake kan zijn van verborgen reflux, waarbij de maaginhoud naar boven komt zonder dat dit opgemerkt wordt. Enkel een zuurtegraadmeting of endoscopie kan in dit geval de diagnose stellen.
Oprispingen zijn van alle leeftijden
Reflux wordt vastgesteld vanaf de geboorte en komt regelmatig voor bij kleine kinderen. Als de oprispingen niet frequent optreden, dan hoeft dit niet alarmerend te zijn. Ongeveer 85% van de pasgeborenen krijgt te maken met het teruggeven van een beetje melkvoeding.
Tot het einde van het eerste levensjaar is het een volledig normaal verschijnsel. Bij de mama zelf treden de oprispingen vooral op tijdens de zwangerschap ten gevolge van de extra druk die de groeiende buik op de maag uitoefent.
Om diezelfde reden duikt brandend maagzuur eveneens vaker op bij mensen die te kampen hebben met zwaarlijvigheid. Overtollig vet rondom het middel geeft meer druk op de maagstreek, waardoor de kans groter is dat de klep tussen maag en slokdarm open komt te staan.
Zwaarlijvigheid in combinatie met een ongezond eetpatroon levert hierdoor heel wat maagklachten op bij zowel kinderen, tieners als volwassenen.
Op oudere leeftijd kunnen de oprispingen opnieuw opduiken ten gevolge van verzwakking van de spieren. Als gevolg hiervan zal opnieuw de maagklep minder goed afgesloten worden.
Hoe kan je brandend maagzuur stoppen of vermijden?
Kies voor gezonde voeding
Wat je eet heeft een grote invloed op het ontstaan van zure oprispingen. Bij bijna iedereen wordt een toename van bestaande klachten gezien na het eten of drinken van koffie, alcohol, chocolade, tomatensaus, pikante gerechten en vooraf bereide zuivelproducten. Vermijd deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk en vervang ze door verse groenten en fruit, volkorengranen, noten en water.
Verbeter je eetgewoonten
Ook je voedingspatroon zelf kan brandend maagzuur stoppen of doen toenemen. Grote maaltijden en eten tot laat in de avond zal de klachten vaker doen voorkomen en de pijn intenser maken. We eten vaak veel te veel, waardoor het spijsverteringsstelsel overbelast wordt en geen tijd krijgt om tot rust te komen.
Kies liever voor vijf supergezonde maaltijden per dag met voldoende groenten en fruit. Vermijd alcoholische dranken en fast food en vette snacks. Het belangrijkste om te onthouden is: kleinere porties, meer kleine maaltijden verspreid over de dag en voldoende water drinken. Eet traag en bewust, kauw je eten voldoende en geniet van elke maaltijd.
Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt
Neem na elke maaltijd even de tijd om te ontspannen. Het is beter niet te druk te bewegen of voorover te buigen net nadat je gegeten hebt. Gun de spieren eventjes rust, waardoor er ook minder spierspanning op de slokdarm uitgeoefend zal worden. Daardoor zal de spijsvertering efficiënter en rustiger verlopen, waardoor de kans op oprispingen aanzienlijk vermindert.
Hou om dezelfde redenen stress zoveel mogelijk in bedwang. Het is zeker geen nieuwtje dat ook stress een negatieve invloed heeft op de spijsvertering.
Neem minimaal een half uur gematigde lichaamsbeweging per dag om stress uit je lichaam en geest te bannen of ga op zoek naar een goede stressmanagementcursus bij jou in de buurt. Brandend maagzuur stoppen kan soms beginnen met enkele simpele aanpassingen in levensstijl.