Hoewel broers en zussen vechten om de aandacht van hun ouders, zetten ze wanneer ze volwassen worden hun verschillen aan de kant, geven ze elkaar steun en zorgen ze voor elkaar.
De relatie tussen broers en zussen kan soms vrij ingewikkeld worden. Er bestaan tenslotte verschillen en jaren van afgunst en ruzies uit hun jeugd tussen hen. Uiteindelijk worden ze wanneer ze hun volwassenheid bereiken doorgaans echter herboren en ervaren ze de kracht die deze hartsverbintenis hen kan bieden.
Volgens een studie uitgevoerd door het Institute of Personality and Social Research aan de Universiteit van Californië, Berkeley, is de volgorde waarin broers en zussen geboren worden over het algemeen heel belangrijk.
Als kinderen moeten we allemaal gebruikmaken van bepaalde strategieën om aandacht van onze ouders te krijgen. Zodra broers en zussen echter opgroeien, zetten ze doorgaans hun verschillen uit het verleden aan de kant en beginnen ze voor elkaar te zorgen.
De band tussen broers en zussen is een bijzondere band die je niet kunt kiezen. Deze mensen worden met elkaar verbonden door het bloed dat door hun lichaam stroomt en het dagelijkse leven creëert een band die tijd, generaties en leeftijd overstijgt.
Broers en zussen zijn ook vrij bepalend voor elkaars identiteit en onze broers en zussen zijn ook degenen die ons steunen in moeilijke tijden.
Laten we hier dus eens naar kijken.
De band tussen broers en zussen en het belang van geboortevolgorde
Het verbaasd mij altijd om te horen hoeveel studies er vanuit psychologisch perspectief zijn uitgevoerd om te kijken naar het belang van geboortevolgorde.
Oudere broers en zussen
Evolutionaire psycholoog Frank J. Sulloway, werkzaam aan de Universiteit van Californië, Berkeley, omschrijft in zijn book ‘Born to Rebel’ dat oudere broers en zussen bepaalde kenmerken hebben waar veel individuen zich in kunnen herkennen.
- Ze zijn doorgaans verantwoordelijker en beter in staat om veranderingen binnen de familie te accepteren.
- Oudere broers en zussen zijn vaak degenen die hun ouders confronteren wanneer iets oneerlijk is.
- Vaak wordt ook gezegd dat oudere broers en zussen meer waarden ontvangen van hun ouders, terwijl de jongere broertjes en zusjes worden behandeld met meer inschikkelijkheid en minder regels.
- Dit zal er soms voor zorgen dat het oudste kind deze waarden accepteert of juist het tegenovergestelde doet en er dus tegen in opstand komt.
Het middelste kind
Vaak wordt op ironische manier gezegd dat het middelste kind zich in ‘niemandsland’ bevindt. Ze zijn op zoek naar hun plek binnen de familie en daardoor vragen ze ook vaak om aandacht. Houden doorgaans niet van een hiërarchie en zullen in opstand komen tegen dingen die zij als onrechtvaardig ervaren.
Ze proberen dan:
- Ergens in uit te blinken.
- Slimmer te zijn dan hun oudere broers of zussen.
- Juist behendiger te zijn dan hun jongere broertjes of zusjes.
Studies tonen aan dat middelste kinderen altijd een persoonlijke en emotionele relatie zullen proberen op te bouwen waarin er voor ze gezorgd wordt en waarin beide partners duidelijk gelijken zijn en er geen sprake is van dominantie of superieur gedrag.
Vreemd genoeg stelt de popcultuur dat er na het eerste, verantwoordelijke kind altijd een rebelse broer of zus volgt. Dit soort statement of studie ligt natuurlijk echter voor niemand vast. Er zijn ongetwijfeld veel verschillen tussen verschillende families.
Het jongste kind
Volgens het boek ‘Ties that Last Forever’ geschreven door Jurg Frick kan het jongste kind twee zeer verschillende extremen vertonen.
- Ze kunnen het onafhankelijke kind worden dat een zeer krachtig karakter heeft en het huis zo vroeg mogelijk verlaat.
- Ze kunnen kleine jongetjes en meisjes worden die juist nog afhankelijker zijn van hun ouders en broers.
Je kunt zeggen dat het jongste kind altijd zal moeten leven met de titel van ‘de kleinste in het huis’.
Broers en zussen: een tegenstrijdige en toch zeer krachtige relatie
Laten we het dus even niet meer hebben over geboortevolgorde. Iedereen weet namelijk dat kinderen tijdens hun jeugd en adolescentie voortdurend vechten om hun positie binnen de familie vast te stellen.
Jaloezie begint zijn kop op te steken, samen met periodes van confrontaties en extreem ingewikkelde situaties die ons op bepaalde manieren voor altijd bij blijven.
Broers en zussen helpen elkaar om te socialiseren
Deze vroege situatie helpt ons te leren om:
- Te delen.
- Om te gaan met intense gevoelens als woede en afgunst.
- Onszelf in de schoenen van een ander te plaatsen om empathie te ontwikkelen.
Er is iemand met wie je die tegenstrijdige relatie kunt delen
Tussen veel broers en zussen blijft hun relatie altijd ingewikkeld: jouw persoonlijkheid komt misschien niet overeen met de ideeën, waarden en passies van je broer of zus.
De band tussen broers en zussen is doorgaans echter veel sterker dan de verschillen die tussen hen bestaan
Deze bloedband en de verbintenis die ontstaan is uit momenten die je in het verleden samen hebt meegemaakt, zorgen ervoor dat broers en zussen:
- Altijd bij elkaar blijven.
- Zich verheugen wanneer ze elkaar weer zien.
- Dat de kameraadschap uit hun jeugd altijd weer herboren wordt.
De liefde die tijdens hun jeugd is ontstaan blijft voortbestaan wanneer ze volwassen worden.
Onze broers en zussen zijn een bron van eenheid en balans die altijd bij ons zal blijven. We hebben allemaal onze eigen verschillen, onze eigen gekkigheid en verantwoordelijkheden.
Broers en zussen delen echter bepaalde eigenschappen met elkaar en soms lachen ze zelfs op dezelfde manier. En hoewel ze misschien andere paden hebben gekozen, zullen ze elkaar altijd op dezelfde kruising tegenkomen: liefde.