Chinese tomatensoep
Vroeger aten wij thuis ieder weekend soep. Een traditie die ik zelf ook overgenomen heb. Mijn moeder maakte het vaak met een pakje en mijn favorieten waren de Tomaten crème en Chinese tomatensoep. Nu heb ik dit al jaren niet meer gegeten. Maar op de een of andere manier krijg ik door mijn zwangerschap ineens zin in dingen die ik vroeger vaak at. Herkenbaar? Dit had ik bij Merlijn ook en nu weer. Gekookte aardappelen, stamppot, draadjesvlees, rijstepap en huzarensalade zijn dingen die ik ineens weer graag eet. En dus ook die Chinese tomatensoep. Alleen maak ik het recept wel zelf. En dat is helemaal niet ingewikkeld.
Lekker snel
Het fijne aan soep vind ik dat het én snel klaar is én je meteen heel veel veel hebt (wat ik overhoud, vries ik in). Bij mij is soep maken helemaal een fluitje van een cent. Want ik heb een Grohe Red, een kokend heet water kraan. Vroeger keek ik altijd naar de programma’s van Jamie Oliver. Wat hij dan als eerste deed, was de waterkoker aanzetten om tijd te besparen. Hoe handig is het dat je tegenwoordig kranen hebt waar gewoon gekookt water uitkomt. Ik vind het echt een uitkomst en gebruik de kraan heel vaak. Gewoon voor thee, maar ook om aardappelen, pasta, rijst en groente te koken, maar dus ook om bouillon te maken. Het voordeel van de Grohe Red is dat hij niet spettert. Er zit ook een kinderbeveiliging op, dus je hoeft niet bang te zijn dat je kind per ongeluk zijn handjes onder de hete kraan krijgt. Wel zo’n fijne gedachte.
Tikkeltje zoet
Het verschil van een Chinese tomatensoep ten opzichte van de klassiek versie is, dat hij iets zoet is. In de bekende pakjes en zakjes gaat er dus gewoon suiker in. Ik heb ook wel eens gelezen dat men appelmoes gebruikt om de soep te zoeten. Zelf gebruik ik gembersiroop, dan heb je meteen de smaak van gember en het zoetje. In plaats van vermicelli gaan er rijstnoedels in. En uiteraard nog wat extra groente. Al met al een lekker en makkelijk soepje. Laat je vooral niet afschrikken door de lijst ingrediënten want het is echt niet ingewikkeld. Gaat deze op jouw favorietenlijst?
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
- 750 gr tomaten
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 st. lente ui
- 100 gr taugé
- 125 gr rijstnoedels
- 1,2 ltr kippenbouillon (of groentebouillon)
- 1 tl sambal
- 4 – 5 el gembersiroop
- 1 el azijn (ik gebruik appelcider azijn)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 0,5 el maïzena
- Peper en zout
- Olijfolie
Zo maak je het
-
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn en fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tomatenpuree en de sambal toe en bak dit kort mee.
-
Snijd de tomaten in parten en voeg deze bij de uien. Haal 1,2 liter kokend heet water uit je Grohe Red en voeg 2 bouillonblokjes toe. Voeg de (kippen)bouillon toe aan de pan en laat de soep ongeveer 10 minuten koken.
-
Pureer de soep glad met een staafmixer. Breng de soep op smaak met de gembersiroop (even tussentijds proeven), de azijn en eventueel wat extra peper en zout. Voeg de maïzena toe en roer de soep goed door met een garde. Hierdoor wordt hij wat dikker.
-
Laat de rijstnoedels 2 minuten weken in gekookt water. Voeg dit toe aan de Chinese tomatensoep.
-
Garneer de Chinese tomatensoep met een handje taugé en wat fijngesneden lente ui en eventueel wat rode peper en verse peterselie. .
Dit bericht is in samenwerking met Grohe, lees mijn disclaimer.