Chronische slachtoffermentaliteit: waarom klagen sommige mensen de hele dag?

Ken je iemand die lijdt aan een chronische slachtoffermentaliteit? Er zijn veel mogelijke redenen waarom dit zo is. Maar ze zijn allemaal terug te brengen tot een aantal gemeenschappelijke kenmerken die dit type mensen met elkaar delen.

Mensen met een chronische slachtoffermentaliteit zijn meestal heel onzeker over zichzelf. Ze zijn afhankelijk van de hulp van anderen. Andere kenmerken zijn dat ze niet in staat zijn om hun eigen problemen op te lossen of hun fouten te herkennen.

Een slachtoffermentaliteit wordt beschouwd als een mogelijk symptoom van een psychologische aandoening. Dit komt omdat de mensen die een psychologische aandoening hebben, het met een grotere intensiteit kunnen vertonen.

Het zal uiteindelijk niet alleen hun manier van leven volledig beïnvloeden maar ook die van de mensen om hen heen.

We hebben allemaal op een bepaald ogenblik echt moeilijke momenten gehad. Iedereen van ons is ooit al eens slachtoffer geweest. Iemand probeerde ons te kwetsen, of onze eigen slechte beslissingen brachten ons in zo’n situatie. Wat ons elke dag beter maakt, is een goede houding. Want hiermee kunnen we elke situatie overwinnen en verder gaan.

Helaas bezit niet iedereen het vermogen om dit te doen. Sommige mensen laten zichzelf daarentegen onderdompelen in een zee van negativiteit. Ze worden dan voor de rest van hun leven ‘slachtoffers van zichzelf’.

Hoe gedragen mensen met een chronische slachtoffermentaliteit zich?

Het is gemakkelijk om dit type persoon te herkennen. Het is voldoende om gewoon op hun gezichtsuitdrukkingen, een slechte houding bij het lopen en een voortdurende pessimistische toon te letten.

  • Ze proberen wat hen overkomt te rechtvaardigen als een soort vloek of als de fout van iemand anders.
  • Het resultaat is dat ze hun slachtoffermentaliteit verhogen tot ze zich vervreemden van de mensen om hen heen.
  • Ze houden vaak vast aan gevoelens zoals bitterheid en jaloezie. Bovendien vermijden ze om ook maar enige mogelijke verantwoordelijkheid voor hun tegenspoed te nemen.

Hieronder beschrijven we enkele van de meest duidelijke kenmerken van iemand met een chronische slachtoffermentaliteit.

1. Ze beschuldigen anderen dat ze hen niet genoeg helpen

Meestal voelen ze zich gefrustreerd wanneer ze geen hulp van anderen krijgen. Ze vertrouwen hun eigen vermogens niet. Bovendien hebben ze het gevoel dat ze niet in staat zijn hun eigen problemen op te lossen.

Ze maken ook vaak een groot drama van alles.

2. Op een onbewuste manier manipuleren ze de feiten

Het maakt niet uit wat het ware verhaal is dat achter hun problemen zit. Ze gaan altijd op zoek naar een manier om de feiten anders voor te stellen. Op die manier zijn die problemen dan de fout van iemand anders en niet hun eigen fout.

Dit is iets dat ze op een natuurlijke manier vanuit hun slachtoffermentaliteit doen. Want zo voelen ze zich.

3. Ze vertonen beperkte zelfkritiek

Mensen met een chronische slachtoffermentaliteit zijn niet in staat om hun goede kwaliteiten in te zien. Toch kunnen ze zelfkritiek over hun daden hebben. Maar dit kan slechts een manier zijn om verder te bewijzen dat de dingen de fout van iemand anders zijn.

Uiteindelijk zorgt hun slachtoffermentaliteit ervoor dat hun vermogen tot zelfkritiek heel beperkt is.

4. Hun verbeelding focust zich op tegenspoed

Dit type persoon stelt zich voor dat de wereld lijdt en dat de toekomst niets goed zal brengen.

Ze voelen zich goed wanneer ze hierover met andere mensen kunnen praten. Dit alles wordt veroorzaakt door een verwrongen kijk op de werkelijkheid.

5. Onbewust manipuleren ze

In dit geval nemen ze hun toevlucht tot chantage. Het is dan het enige middel om alle hulp te krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze het nodig hebben.

Om dit te bereiken werken ze in op de geest van andere mensen door zichzelf op elk moment als slachtoffer voor te stellen. Wanneer ze dan een ongeluk krijgen of tegenspoed meemaken, voelt de rest zich verantwoordelijk en biedt hen de hulp die ze zoeken.

6. Een probleem wordt iets eeuwig

Een chronische slachtoffermentaliteit is een probleem dat na verloop van tijd alleen erger wordt. Hun tegenspoed en klagen worden een gewoonte.

Dit kan bij ons een gevoel van wanhoop en frustratie veroorzaken. Bovendien wordt alles een emotionele last.

Het is op dit moment dat sommige mensen slachtoffers worden van hun eigen leven en geen uitweg vinden.

Als dit bij jou of bij iemand die je kent het geval is, overweeg dan om hulp te zoeken. Je zal verbaasd zijn over de resultaten.