Creëer je eigen aromatische kruidentuin

Aromatische planten zijn geweldig om in huis te hebben. Ze zijn bestand tegen zowel koude als hete klimaten. Bovendien hebben ze geen bijzonder voedzame grond nodig om te groeien en te overleven. Lees dit artikel om te leren hoe je je eigen aromatische kruidentuin kunt maken.

Kruiden zijn, vanwege hun aangename geuren en unieke schoonheid, geweldig om een positieve sfeer te creëren in hun huis.

Bovendien heb je niet veel geld of ruimte nodig om kruiden te kweken.

Wat wel belangrijk is, is dat je voor elke plant in je kruidentuin de juiste plek kiest. Zowel de kleur, als de textuur en de geur van je kruiden hangt hier namelijk vanaf.

Als je erover na zit te denken om je eigen kruidentuin te creëren en je favoriete kruiden of aromatische planten te kweken, blijf dan lezen. In dit artikel vertellen we je namelijk alles wat je moet weten voordat je je eigen kruidentuin begint.

Kies de juiste plek voor je kruidentuin

Het is heel belangrijk om te weten hoe je moet bepalen op welke plek je welke planten neerzet.

Deze plekken moeten zo ver mogelijk verwijderd zijn van bronnen van vervuiling, zoals straten of wegen vol met verkeer.

Zon

Blootstelling aan zonlicht is voor de groei van veel planten van essentieel belang. Hoewel sommige planten meerdere uren zonlicht per dag nodig hebben, hebben andere misschien alleen schaduw nodig.

Als je een aromatische kruidentuin wilt moet je een plek kiezen die geschikt is voor elk van de verschillende planten die je van plan bent te kweken. Op die manier kan elke plant precies de juiste hoeveelheid zonlicht of schaduw ontvangen.

Je kunt je planten in elk seizoen van het jaar planten, maar het is het beste om dit niet te doen op extreem warme dagen.

Wind

Kruiden zijn meestal behoorlijk bestand tegen sterke klimaten, of het nu gaat om een warm of koud klimaat. Ze moeten echter wel altijd worden beschermd tegen harde wind.

Je kunt het beste een vrij koele plek kiezen waar de lucht goed kan circuleren, maar het moet ook weer niet heel hard tochten.

Door de juiste plek te kiezen, krijgt je kruidentuin voldoende bescherming tegen zowel wind als extreme kou.

Bodem

Aromatische planten kunnen in de meeste gevallen goed overleven en bloeien in laag voedingsrijke grond. De grond moet echter wel een goede afvoer hebben.

Wanneer je je kruidentuin maakt, moet je streven naar een diepte van minimaal 25 cm perfect losse grond voor je planten.

Als de grond niet de voedingsstoffen bevat die de planten nodig hebben, kun je voor de volgende grondsoorten ook biologische compost gebruiken.

1. Zandige grond

Aangezien dit soort aarde erg droog is, is het belangrijk om het te voorzien van voedingsstoffen die helpen om het vochtig te houden. Kies hiervoor uit:

  • Bovengrond
  • Turf
  • Wormenbak
  • Mest

2. Kleigrond

In tegenstelling tot zandige bodems, bevat dit type bodem juist te veel water. Dit kan de groei van planten bemoeilijken en soms zelfs schade toebrengen.

  • Het is belangrijk om biologische compost te gebruiken voor de afvoer.
  • Je kunt schoon zand gebruiken om de kleitextuur in balans te brengen. Dit helpt ook om wat lucht bij de wortels te krijgen.

3. Bodembedekking

Het creëren van een bodem bedekkende laag biedt veel voordelen voor planten.

Verspreid de bodembedekking over de aarde, compost, grind en houtsnippers net voordat je je kruiden plant.

Dit zorgt ervoor dat je planten veel minder water nodig hebben. Het bespaart namelijk vocht en vemindert de groei van onkruid.

Wanneer zijn de planten klaar?

Je zou de aromatische planten in je kruidentuin op het juiste moment moeten oogsten, tijdens het oogstseizoen.

  • Het oogstseizoen is de periode waarin de plant de meeste etherische oliën bevat, de hoogste voedingswaarde en het sterkste aroma heeft.
  • Dit zal voor elke plant van diverse factoren afhangen, zoals de leeftijd van de plant en het tijdstip van de oogst.

Normaal gesproken heeft elke plant zijn eigen oogstseizoen in een bepaalde maand, die hieronder worden weergegeven:

  • Maart: kappertjes.
  • April: paardenbloem.
  • Mei: zuring, kamille, peterselie.
  • Juni: kaasjeskruid, rozemarijn, salie, tijm, dragon.
  • Juli: laurier, basilicum, lavendel, komijn, munt, oregano, mosterd.
  • Augustus: ui, knoflook, basilicum, koriander, marjolein, peterselie, selderij.
  • September: goudsbloem, kappertjes, dille.
  • Oktober: jeneverbes, kaasjeskruid.
  • November: laurier.