Crostata met bosvruchten

Crostata met bosvruchten

Ooit at ik in Italië de lekkerste crostata ooit! Ergens in een heel klein plaatsje waar ze net een tortellini festival hadden. Een tortellini festival, geweldig! En dat taartje serveerden ze als toetje in een familie restaurant waar ze dus alles met de hand maakten en dus ook al die prachtige gevulde pasta’s. Mijn crostata had een vulling van kweeperenjam. En zoals het met wel meer food herinneringen gaat, je krijgt het thuis nooit zo, zoals in dat ene restaurantje (waar we geheel tegen onze principes drie keer hebben gegeten). En wat is een crostata dan eigenlijk? Een crostata is een zoet gebak met fruitvulling. Meestal een jam met zo’n mooi rasterwerkje. 

Aan de slag!

Goed aan de slag. Omdat ik zo’n jam vaak veel te zoet vind maken we de fruitvulling voor deze crostata met diepvriesfruit waar ik een beetje honing aan heb toegevoegd. Maar meer ook niet, want wanneer je fruit kookt wordt het al snel een stuk zoeter dan je zo uit het vuistje eet. Ik laat het wel inkoken, zodat je een dikke saus ontstaat en je gemakkelijk de bodem kunt vullen. 

Rasterwerkje maken

En dan dat rasterwerkje! Ik vind het heel leuk om daar dan een iets moois van te maken. Maar het dit deeg is niet het beste deeg voor een rasterwerkje. Dat komt omdat het vrij snel heel zacht is. Zorg in ieder geval dat de repen niet te dik en niet te breed zijn. Bij te brede repen vloeien ze in elkaar over en dan heb je gewoon een deksel. Zonde van je vlechtwerkje. En te dik eet minder lekker. Je kunt ook slierten maken zoals je met een appeltaart zou doen (slierten rollen). Maar ik vind eerst het deeg tot een dunne plak uitrollen en daarna uitsnijden in lange repen een stuk gemakkelijker (en alles is dan mooi gelijkmatig). Natuurlijk kun je de crostata ook vullen met ander soort fruit! 

Het deeg..

Nog even over het deeg. Raak niet in paniek wanneer het uit elkaar valt. En ga ook niet gelijk roepen dat je niet kunt bakken! Je kunt in nood altijd gewoon het deeg op de bodem leggen en dan met je vingers weer aan elkaar plakken en drukken. Niets aan de hand. Ik doe dat dus zelf ook. En daar zie je echt helemaal niets meer van wanneer het taartje de oven in is geweest. Wil je het toch graag uitrollen, maar valt het uit elkaar, leg het deeg dan weer terug in de koelkast. 

6-8 personen

Ingrediënten

  • 200 gr zelfrijzend bakmeel
  • 100 gr boter
  • 75 gr suiker
  • 2 eieren
  • mespuntje zout
  • 400 gr bosvruchten (diepvries)
  • 2 citroenen
  • 1 el honing
  • poedersuiker voor erbij

Materiaal

  • 20 cm springvorm

Zo maak je het

  1. Mix het zelfrijzend bakmeel, suiker, zout en boter tot een kruim ontstaat. Voeg 1 ei toe en rasp 1 citroen boven het deeg en mix opnieuw. 

  2. Vorm een bal en druk plat (dat rolt straks gemakkelijker uit) en verpak in huishoudfolie. Leg 30 minuten in de koelkast. 

  3. Verwarm de oven voor op 180 Graden (electrisch) of 160 graden (hetelucht). Bereid de vorm voor. Vet in met boter en bedek daarna de bodem met bakpapier. 

  4. Doe het fruit in een steelpannetje en voeg de honing toe. Zet op half hoog vuur tot dat het fruit ontdooit en kapot is gekookt, schep af en toe om. Laat daarna het fruit op laag vuur verder inkoken. Het wordt vanzelf een soort jam. Wanneer het meeste vocht uit het fruit is (hoelang dat duurt verschilt per keer en of je het fruit al ontdooit hebt, maar ca 7-10 minuten) , is de vulling goed. Rasp de tweede citroen en meng door de fruitvulling. Zet even apart en laat licht afkoelen.

  5. Verdeel het deeg in een deel voor het rasterwerk (1/3) en een deel voor de bodem (2/3). Rol het deeg voor de bodem uit tot een ronde plak. Bekleed de vorm met het deeg. Snijd de randen mooi gelijk. Vul met het bosvruchten mengsel.

  6. Rol het deeg uit voor het rasterwerk. Snijd plakken van 1cm. Maak een raster op de taart. Klop het ei los en bestrijk dun met het losgeklopte ei. Zet voor 35-40 minuten in de oven tot dat hij goudbruin is. Laat de crostata in de vorm afkoelen en snijd daarna in puntjes en bestrooi met wat poedersuiker.