Weet je nog dat je dacht dat het idee van een vaccin tegen kanker alleen maar science fiction was? Iedere dag komen we dichter bij het behalen van dit doel. De beste wetenschappers in de wereld bundelen hun krachten om een einde te maken aan deze verschrikkelijke ziekte.
Het maakt niet uit waar het vandaan komt: ieder land ter wereld deelt haar middelen om behandelingen en een geneesmiddel te vinden tegen deze ziekte. De beste breinen ter wereld werken aan het bereiken van dit doel.
De ontwikkelde relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba is hier bewijs van. Er is verrassend nieuws over het bereiken van nieuwe akkoorden tussen de VS en Cuba. De twee naties hebben toegestemd informatie te delen om het eerste vaccin ooit te ontwikkelen tegen longkanker, wat de Cubaanse artsen gelukt is.
Het is helaas geen preventief middel en biedt geen genezing. Het vertraagt echter wel de ontwikkeling van kanker, zodat de ziekte chronisch wordt in plaats van terminaal. Dit zou chemotherapie en bestraling onnodig maken.
Op deze manier kunnen enkele van de ergste aspecten van kanker worden vermeden. Dit is altijd een van de moeilijkste dingen geweest van kanker, hoewel het iets draaglijker is geworden dankzij de wetenschap en nieuwe partnerschappen.
Het verrassende nieuwe vaccin tegen longkanker
Volgens de directeur van het project, Fernando Ravsberg, biedt het nieuwe vaccin veel voordelen.
Alle tumoren hebben iets specifieks gemeen: ze bevatten een molecuul dat essentieel is voor hun groei. Het vaccin werkt dit tegen, waardoor de kanker zich niet verder verspreidt.
Een vaccin tegen kanker zal de levenskwaliteit verbeteren voor iedereen die aan de ziekte lijdt. Iedereen die ooit met kanker te maken heeft gehad, direct of indirect, weet hoe belangrijk dit is. Als de ziekte verder vordert, gaat de levenskwaliteit sterk achteruit. Zoveel zelfs dat sommige mensen ervoor kiezen de behandeling stop te zetten.
Cuba biedt zijn inwoners al toegang tot dit medicijn. Voor anderen is het door de politiek iets gecompliceerder, maar het is nog steeds mogelijk voor mensen uit andere landen om deze behandeling te krijgen. De eerste stap is door contact op te nemen met Servimed om in Cuba’s gezondheidszorgsysteem terecht te komen.
Het eerste vaccin tegen kanker ter wereld
Ondanks de gecompliceerde relatie met Cuba is het vaccin al verkrijgbaar in Peru en Paraguay. Het wordt in Europa ook getest, hoewel dit heel duur is. De levering van het vaccin tegen kanker is hierdoor met drie of vier jaar vertraagd.
In de tussentijd zijn Cubaanse artsen op zoek naar buitenlandse investeerders. Op die manier heeft het de weg geopend voor een relatie van Cuba met andere wereldmachten.
Einar Blanco van het Cubaanse centrum voor Moleculaire Immunologie (CMI) bevestigt dat dit makkelijker zal worden dankzij de nieuwe wetgeving als het gaat om buitenlandse investeringen in Cuba.
De nieuwe wet staat het CMI toe om contracten te tekenen met partners in andere landen. Er kunnen voor iedere fase contracten worden getekend:
- onderzoek
- productie
- commercialisatie
Ze hebben ook toegang tot de Mariel-vrijhandel, een grote haven die bestemd is voor de industriële ontwikkeling van het eiland.
Een sprankje hoop
De beschikbaarheid van een behandeling zoals deze zal het verschil maken in het leven van duizenden mensen.
Het gaat er niet om of je in leven blijft, het gaat erom dat je een waardig leven kunt blijven leiden terwijl je de problemen van een chronische ziekte confronteert. De levenskwaliteit na een kankerdiagnose is vaak slecht.
Het eerste kankervaccin zal dienen als inspiratie voor nog vele andere. Wetenschappers zullen in staat zijn om vergelijkbare behandelingen te ontwikkelen voor andere organen door dezelfde processen te doorlopen als die gebruikt zijn om het vaccin tegen longkanker te ontwikkelen.
Artsen hebben enthousiast gereageerd op het nieuws.
Denk eraan dat 40% van de mensen het risico loopt om op een gegeven moment aan kanker te komen te lijden tijdens hun leven. Dit is nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld, dus het is begrijpelijk dat artsen en patiënten het willen bestrijden.
Dit nieuwe vaccine tegen longkanker is een welkome vernieuwing.