We denken vaak dat onze keuken vrij is van bacteriën nadat deze is schoongemaakt, maar helaas is dit niet altijd het geval. Niet alleen het schuursponsje in onze wasbak zit vol met bacteriën. Er worden meer fouten gemaakt bij het afwassen die er voor zorgen dat etensresten achterblijven en bacteriën worden verspreid.
Charles Gerba is een microbioloog van de Universiteit van Arizona. Na veelvoudig onderzoek is hij tot de conclusie gekomen dat 50% tot 80% van alle ziekten veroorzaakt worden door besmet voedsel binnenshuis.
Per jaar worden maar liefst 6.5 miljoen gevallen van buikgriep veroorzaakt door bacteriën.
De meestgemaakte fouten bij het afwassen
1. Niet het juiste afwasmiddel gebruiken
Eén van de meestgemaakte fouten bij het afwassen is het gebruiken van een verkeerd afwasmiddel of het gebruik van te veel afwasmiddel. Wanneer je teveel afwasmiddel gebruikt kan er afwasmiddel achterblijven en uiteindelijk in ons eten belanden.
Bij het afwassen hoef je enkel heet water en afwasmiddel te gebruiken. Lees het etiket op de fles en volg de instructies. Op het etiket staat aangegeven welke hoeveelheid afwasmiddel je dient te gebruiken.
2. We verspillen veel water
Het is aan te raden om eerst het bestek in heet water te weken, zodat vet makkelijker te verwijderen is en de vaat sneller droogt.
- Wanneer je twee wasbakken hebt kun je beide vullen met heet water en de borden en het bestek laten weken.
- Je kunt ze ook in een afwasteil weken en vervolgens afwassen en naspoelen.
Het is belangrijk om de kraan dicht te draaien wanneer je elke bord individueel afwast. Je kunt een kleine afwasteil gebruiken gevuld met water voor het afwassen van de vaat. Op deze manier verspil je geen schoon water.
3. Het gebruik van een plastic spons
De grootste veroorzakers van besmetting in de keuken zijn te vinden in sponzen en vaatwasmachines. Dit zijn perfecte plaatsen voor bacteriën zoals E. coli en Salmonella.
Het is daarom een goed idee om een spons te gebruiken van natuurlijke vezels.
- Na het afwassen hang je de spons op, zodat deze volledig kan drogen.
- Het is tevens aan te raden om de spons elke week te vervangen.
4. Het onjuist wassen van messen en glazen
Eén van de veelgemaakte fouten bij het afwassen is de messen slechts snel te reinigen, waardoor er kleine hoeveelheden etensresten achterblijven. Het is beter om je tijd te nemen om er zeker van te zijn dat alle etensresten zijn verdwenen.
- Bij glazen is het ook niet altijd makkelijk. Zo kunnen melkbacteriën achterblijven, zelfs na het afwassen.
- Controleer de glazen dus altijd goed en spoel ze goed af, zodat bacteriën niet de kans krijgen zich makkelijk te ontwikkelen.
5. Niet eerst je handen wassen
Onze handen kunnen een bron van besmetting van bacteriën en virussen zijn. Het is dan ook belangrijk om voor het afwassen de handen te wassen met zeep en warm water.
6. Pas op met snijplanken
- Wanneer je snijplanken gebruikt voor groenten en vlees kun je deze het beste eerst afspoelen.
- Vervolgens kun je de snijplank desinfecteren met een schoonmaakmiddel of chlooroplossing gedurende 2 minuten.
- Het is niet verstandig om ze met een spons en afwasmiddel schoon te maken. Op deze manier wordt de snijplank niet goed schoon.
7. Afwassen in een vuile wasbak
Een wasbak kan meer bacteriën bevatten dan een toilet. Het is aan te raden om de wasbak dagelijks te reinigen met azijn en zuiveringszout of met azijn en zout.
Op deze manier is alles gedesinfecteerd wanneer je gaat afwassen en geef je nieuwe bacteriën geen kans zich te ontwikkelen.
8. Etensresten niet verwijderen of afspoelen
- Verwijder alle etensresten en gooi deze in de afvalbak. Je kunt een spatel gebruiken bij het verwijderen van de etensresten.
- Vervolgens plaats je de vaat en het bestek in heet water, zodat alle resten loskomen. Daarna was je de vaat volledig.
Een van de andere veelgemaakte fouten bij het afwassen is het niet verwijderen van etensresten, waardoor deze in de wasbak en op het aanrecht belanden. Hierdoor wordt je vaat niet schoon of wordt het weer vies als je het op het aanrecht zet.
Tips voor het beste afwas resultaat
- Gebruik heet water bij het afwassen en draag handschoenen.
- Was bestek en messen die in aanraking zijn gekomen met rauw vlees als laatste. Op deze manier voorkom je kruisbesmetting.
- Gebruik een schone, droge doek voor het afdrogen van de vaat en verzeker je ervan de doek schoon is.
- Desinfecteer snijplakken met citroen en (zuiverings)zout.
Het is belangrijk om deze tips te overwegen om ziekten die worden veroorzaakt door het verspreiden van bacteriën te voorkomen. Hiermee zorgen we niet alleen voor onze gezondheid, maar zal ook ons servies er als nieuw uit zien.