Het belangrijkste signaal dat wijst op een ijzertekort is bloedarmoede. Maar dit gebrek aan ijzer heeft meer gevolgen voor je lichaam. Het is belangrijk dat je die leert kennen.
Als je denkt dat je misschien te weinig van deze voedingsstof inneemt dan raden we aan om op de volgende symptomen te letten.
Een ijzertekort is een algemeen probleem
Miljoenen mensen lijden aan een tekort aan deze voedingsstof. Dit gebrek treedt zowel in de ontwikkelde als in de onderontwikkelde landen op. Het is te wijten aan een onvoldoende opname van ijzer.
Niemand mag een ijzertekort negeren of verwaarlozen. Want het heeft schadelijke gevolgen voor de gezondheid.
Dit mineraal heeft vele functies. Eén van de taken van ijzer is dat het zorgt voor een juiste werking van de hemoglobine die alle cellen van zuurstof voorziet.
Het is onontbeerlijk voor de gezondheid. Aangezien ijzer zich maar in kleine hoeveelheden in het lichaam bevindt is het noodzakelijk dat we het via de voeding opnemen. Wat dus vooral belangrijk is, is dat we een evenwichtig en gevarieerd dieet volgen.
Er bestaan twee soorten ijzer:
- De eerste soort is haemijzer. Je vindt het in dierlijk vlees. Het wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen.
- Niet-haemijzer is de tweede soort. Die zit in groenten. Het lichaam neemt dit type ijzer niet zo gemakkelijk op. Dat is de reden dat vele vegetariërs en veganisten aan bloedarmoede lijden.
Ook op andere vlakken speelt ijzer een rol:
- het helpt bij de productie van bestanddelen van het bloed
- speelt een rol bij de synthese van DNA
- maakt deel uit van het ademhalingsproces
- en het ondersteunt het onderhouden van het immuunsysteem
En dat is nog niet alles. IJzer speelt ook een rol in vele chemische reacties en is van groot belang in de productie en het vrijmaken van energie.
Je ijzergehalte
Je kan je bloed laten te testen om na te gaan of je een ijzertekort hebt:
- De normale waarden voor volwassen mannen zijn tussen de tachtig en de honderdtachtig ug/dl.
- Bij volwassen vrouwen is dit tussen de zestig en de honderdzestig ug/dl.
- De waarden bij kinderen variëren tussen de vijftig en de honderdtwintig ug/dl.
- Bij kinderen onder de één jaar moeten de waarden tussen de honderd en de tweehonderdvijftig ug/dl liggen.
Zijn je ijzerwaarden hoger dan het gemiddelde dan kan dit aan bepaalde aandoeningen te wijten zijn. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Hemochromatose
- Hepatitis
- Hemolytische bloedarmoede
- IJzervergiftiging
Op dezelfde manier kunnen je ijzerwaarden in sommige specifieke omstandigheden dalen. We geven enkele voorbeelden:
- Zwangerschap
- Ondervoeding
- Kanker
- Chronisch bloedverlies
- Chronische hypermenorrhea
De gevolgen van ijzertekort
Let op bepaalde signalen van je lichaam. Het probeert je te vertellen dat je een tekort hebt aan deze essentiële voedingsstof.
Ervaar je meerdere van deze symptomen dan moet je een arts raadplegen en een bloedtest laten doen.
1. Zwakheid en vermoeidheid
Je slaapt vele uren of je rust meerdere keren gedurende de dag. Maar toch voel je je altijd loom en heb je geen kracht. Je hebt het ook moeilijk om ’s morgens op te staan en je valt overal in slaap.
Dit kan te maken hebben met de veeleisende dagelijkse taken. Maar zwakheid of vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door een ijzertekort.
Deze voedingsstof zorgt ervoor dat de zuurstof naar de cellen gebracht wordt. Als het dus ontbreekt, ontvangen onze weefsels geen “brandstof” en slagen ze er niet in om te werken.
Je hebt minder vitaliteit en je voelt je uitermate vermoeid na het uitvoeren van lichte activiteiten. Dit kan dus verband houden met een ijzertekort.
2. Zwakke prestaties en een slecht humeur
Een tekort aan deze voedingsstof heeft een rechtstreekse invloed op je emotionele toestand. Het is dus normaal dat je je erg geïrriteerd, depressief of humeurig voelt als je lichaam onvoldoende ijzer heeft.
Voeg daar nog eens vermoeidheid aan toe, en je zal begrijpen wat de gevolgen zijn: problemen om je werk uit te voeren, je studie goed te volgen of dagelijkse taken te vervullen.
Ga eens na wat er zo allemaal misloopt de laatste tijd. Kan je je nog concentreren op je activiteiten?
Bovendien heeft een ijzertekort een negatieve invloed op het geheugen en de aandachtsboog. Je moet je dubbel zoveel inspannen om alles te doen wat je probeert te doen. Je zal ook vlug je motivatie verliezen. Dit gebeurt zelfs bij de dingen die je graag doet.
3. Bleekheid
Wanneer je bloedarmoede hebt, is de kans groot dat je huid bleker of witter wordt dan gewoonlijk.
Dat komt omdat de huid en de weefsels van de slijmvliezen onvoldoende zuurstof krijgen.
Sommige mensen hebben een witachtige kleur aan de binnenkant van de huid onder de ogen (waar de wimpers beginnen).
4. Duizeligheid en misselijkheid
Wanneer je een ijzertekort hebt dan is de hoeveelheid zuurstof in de lichaamscellen te laag. Het gevolg is dus dat je je voortdurend duizelig zal voelen.
Bovendien zal je het gevoel hebben dat je niet genoeg lucht krijgt wanneer je probeert te ademen. Wellicht zal je ook sneller en vaker in- en uitademen (polypnea).
Wanneer mensen onvoldoende hoeveelheden ijzer opnemen dan kan dit zeer ernstig worden. In deze ernstige gevallen kunnen ze op elk moment van de dag flauwvallen. Wat ook voorkomt, is dat ze een ringend geluid in de oren ervaren of last hebben van lipodystrofie.
5. Hartkloppingen
Heb je soms last van snelle hartkloppingen ook al lever je geen fysieke inspanning? Ook dit kan te maken hebben met een ijzertekort.
Wanneer het bloed niet goed circuleert, dan moet het hart zich veel meer inspannen om het bloed naar alle organen te pompen.
Dit kan leiden tot tachycardie, aritmie en zelfs acuut myocardinfarct.
6. Breekbare nagels en haaruitval
Nagels die gemakkelijk breken, dunne nagels of nagels met witte vlakken dichtbij de nagelriem… dit kan allemaal te wijten zijn aan een ijzertekort.
De reden dat je haar uitvalt, is dat het bloed dat naar het hoofd stroomt, weinig zuurstof bevat. De haarzakjes worden dus niet gevoed.