Er zijn in het leven genoeg situaties die kunnen leiden tot pijn, depressie of verdriet. Iedereen zal op een bepaald moment in zijn leven verdriet ervaren. Dit verdriet kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een relatiebreuk of het verlies van een dierbare. Wat de oorzaak ook is, we raden je aan het volgende artikel te lezen waarin we enkele tips geven om de vijf fases van rouw te overwinnen.
De vijf fases van rouw
Als je iets doormaakt dat erg moeilijk of pijnlijk is, doorloop je waarschijnlijk de volgende vijf fases van rouw:
1. Ontkenning
Je kunt niet geloven dat dit met je gebeurt. Je denkt dat het allemaal een nare droom is en dat je alleen maar wakker hoeft te worden om te beseffen dat alles oké is. Ongeloof en ontkenning gaan in deze fase hand in hand.
2. Zoeken naar iemand die verantwoordelijk is
Tijdens deze fase ervaar je schuldgevoelens of woede jegens de persoon of hetgeen ‘verantwoordelijk’ is voor jouw situatie. Als je deze fase niet doorloopt, kun je jaren van je leven verspillen aan het opbouwen van wrok en haat, wat erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Bovendien zullen je emotionele wonden op die manier nooit genezen.
3. Depressie
In dit stadium van rouw ervaar je zeer heftige gevoelens. Dit is wanneer je eindelijk de omvang van je verlies herkent. Huilen, gevoelens van eenzaamheid, slapeloosheid en veranderingen in je eetgewoontes zijn veelvoorkomende symptomen van depressie.
4. Woede
Als je eenmaal begrijpt dat je niets kunt doen om hetgeen je verloren hebt terug te krijgen of je relatie te herstellen kun je woede en frustratie ervaren. Je zou ook geïrriteerd kunnen raken met betrekking tot andere mensen die niet eens direct iets met de situatie te maken hebben.
5. Acceptatie
Voor je eigen gezondheid en welzijn, zou het ’t beste zijn om zo snel mogelijk deze fase in het rouwproces te bereiken. De realiteit onder ogen zien en je aanpassen aan je nieuwe situatie terwijl je oude emotionele wonden probeert te genezen, is een proces dat voor de een nu eenmaal makkelijker is dan voor de ander.
Tips om de vijf fases van rouw te overwinnen
De situaties die mensen de meeste pijn bezorgen, hebben meestal te maken met de dood of scheiding. We ervaren doorgaans verdriet wanneer we iets verliezen dat zeer belangrijk voor ons was.
Ondanks het feit dat de nieuwe afwezigheid pijnlijk is, moet je echter een manier vinden om weer overeind te komen en verder te gaan met je leven. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Anders wordt je verdriet namelijk pathologisch en moeilijk te verslaan.
Intense pijn voelen, nergens zin in hebben, suïcidale gedachten hebben of overdreven emoties ervaren zijn symptomen die door een professional behandeld moeten worden door middel van therapie.
Als je onlangs bent geconfronteerd met het verlies van een dierbare, vergeet dan niet om de volgende aanbevelingen te overwegen:
1. Huil zoveel als je nodig hebt
Het is inderdaad zo dat velen van ons al van kleins af aan hebben moeten horen dat ‘huilen voor zwakkelingen’ is. Als het op verdriet aankomt is huilen echter een uitstekende manier om diepe droefheid en frustratie tegen te gaan. Uiteindelijk zal je fysieke, mentale en emotionele gezondheid je ervoor bedanken.
Dit betekent niet dat je de hele tijd door moet huilen. Maar wel dat je tranen je kunnen helpen om je ziel te reinigen. Het is van essentieel belang dat je jezelf toestaat pijn te voelen en dat je je niet schaamt om te huilen. Kortom, huilen kan enorm behulpzaam zijn bij het overwinnen van verdriet.
2. Gun jezelf tijd en ruimte
De vijf fases van rouw kunnen dagen, weken, maanden of zelfs jaren duren. Het hangt allemaal af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijkheid, de relatie die je had met de persoon of datgene wat je verloor, hoe je reageert op problemen in je leven en hoe je de situatie kunt overwinnen.
Afgezien van deze factoren, is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Onthoud dat het inderdaad belangrijk is om te herstellen, maar dat je jezelf niet moet dwingen om dit te gehaast te doen. Het is geen race.
3. Vraag om hulp
Als je net een relatiebreuk hebt doorgemaakt, zoek dan een schouder om op te huilen, of het nu een vriend is, een broer of zus, of (een van) je ouders. Als je onlangs een dierbare hebt verloren, kun je altijd vertrouwen op je partner of je kinderen, of andere leden van je familie. Het belangrijkste is dat je iemand vindt om te luisteren en goede adviezen te geven, of gewoon om aan je zijde te staan terwijl je rouwt.
Je kunt zelfs een therapeut raadplegen of een ondersteuningsgroep bezoeken. Hoogstwaarschijnlijk zul je versteld staan van het aantal mensen dat een soortgelijke situatie als jij heeft doorgemaakt. Vaak kan het effectiever zijn om met een compleet vreemde over je emoties te praten dan met iemand die je al heel lang kent.
4. Uit je emoties
Naast het vinden van een persoon (of een paar mensen) bij wie je je geliefd en beschermd voelt is het belangrijk om te praten over wat er met je is gebeurd. Zelfs als je alleen tegen een spiegel praat of je emoties opschrijft in een dagboek. Elk kleine beetje telt.
Nadat je hebt geuit hoe je je voelt, zul je een gevoel van vrijheid ervaren. De last op je schouders zal minder zwaar zijn geworden en je zult een duidelijker beeld hebben van de stappen die je moet ondernemen. Krop je emoties niet op – ze kunnen zich tegen je keren.
5. Zorg goed voor jezelf
Wanneer we verdrietig zijn, is het vaak zo dat we onze dagelijkse taken verwaarlozen. Zelfs ons uiterlijk kan eronder lijden. Toch is het belangrijk om goed gehydrateerd, gevoed, uitgerust en schoon te blijven. Anders kun je emotioneel en spiritueel niet genezen.
Alleerst moet je goed voor je lichaam zorgen. Sla die douche niet over, kam je haar, trek schone kleren aan, doe een beetje make-up op. Ga het huis uit en adem de frisse lucht in, drink een kopje thee of eet een bordje soep. Dit zal je helpen om beter door die vijf fases van rouw te komen.
Tot slot moet je doen wat je kunt om je gewone leven te blijven leiden. Hoewel het moeilijk kan zijn, hoewel je je vanbinnen verslagen voelt en hoewel niets betekenis lijkt te hebben … je moet vooruit blijven gaan. Langzaam zullen je wonden genezen.