‘Ja, je hebt last van depressie.’ Deze woorden horen helaas bij het depressief zijn. Dat zijn de woorden die je psycholoog of psychiater misschien naar je heeft uitgesproken, die de vermoedens die je had voordat je hem/haar raadpleegde eigenlijk alleen maar bevestigen.
Steeds meer mensen krijgen last van depressie. Het lijkt wel alsof we als mensen, naarmate we op technologisch vlak steeds meer vooruitgaan, steeds meer losgekoppeld raken van waar geluk.
Een van de voornaamste problemen waar mensen die last hebben van een mentale aandoening vaak mee zitten, is dat anderen denken dat hun aandoening onbelangrijk is en eigenlijk niets voorstelt. Het lijkt alsof je gediagnosticeerd wordt en er vervolgens evenveel belang wordt gehecht aan je behandeling als wanneer je een hoge bloeddruk of jicht zou hebben.
Soms lijkt het alsof iedereen die zo hard zijn best doet om uit zijn persoonlijke donkere put te klauteren, uiteindelijk toch wel geconfronteerd wordt met een sociale structuur die depressie ziet als een probleem dat kan worden opgelost met een tripje naar de apotheek, terwijl het in werkelijkheid gaat om een probleem dat niet alleen zeer gevoelig ligt, maar ook nog eens enorm complex is.
Wij nodigen je uit om hier samen met ons even over na te denken. Als je zelf ooit depressief bent geweest, dan zullen deze vijf aspecten je erg bekend voorkomen.
1. Ik heb niet opgegeven; ik ben niet zwak
Eén ding dat iedereen die ooit depressief is geweest begrijpt en iedereen die er nooit mee te maken heeft ook zou moeten snappen, is dat deze mentale aandoening zich niet voordoet omdat iemand heeft opgegeven of het leven simpelweg niet aankon.
- Onthoud goed dat depressieve mensen zichzelf al de schuld geven voor hun problemen. Ga hen er niet van overtuigen dat het hun eigen schuld is. Dat ze zelf de handdoek in de ring gegooid hebben. Zo creëer je alleen maar nog een lading schuld.
- De persoonlijke omgeving van mensen die last hebben van angst of depressie kan dienen als een katalysator en de symptomen soms alleen nog maar erger maken.
- Dit is een mentale aandoening die niet van de ene op de andere dag ontstaat, als reactie op een onaangename situatie of een stressvolle omgeving. Depressie ontwikkelt zich geleidelijk.
Vaak kan depressie door meerdere dingen worden opgewekt. Soms kan het zelfs genetisch zijn, vanwege een tekort aan bepaalde neurotransmitters.
2. Nee, het zal over een maandje niet beter met mij gaan en nee, mijn medicijnen zijn geen placebo’s
Nog een verkeerde overtuiging die veel mensen hebben, is het idee dat deze psychologische processen eenvoudig kunnen worden opgelost door gewoon een paar pilletjes te slikken.
- Medicijnen alleen kunnen het probleem niet vanzelf oplossen.
- We leven in een maatschappij waar een hoog cholesterolgehalte en weinig positiviteit vrijwel de norm zijn geworden. Dit wordt niet zomaar één-twee-drie opgelost door een paar medicijnen achterover te gooien.
- We hebben het niet over een aandoening die even behandeld wordt en na een paar maandjes gewoon weer overgaat. Depressie is doorgaans een steeds terugkerende aandoening.
Dit houdt in dat je een goed psychologisch plan nodig hebt, zodat je bepaalde technieken kunt aanleren die je kunnen helpen om te gaan met verschillende situaties in je leven. Daarom heb je ook de steun van familie en vrienden nodig.
Als deze mensen voortdurend alleen maar vragen hoe het met je gaat en tegen je zeggen ‘Maak je geen zorgen, binnen een maandje zal alles weer overgaan’, dan zullen ze hiermee alleen maar je angst versterken.
3. Ik ben depressief en dit wordt niet veroorzaakt door verdriet
Verdriet automatisch in verband brengen met depressie is een klassieke fout die velen maken. Daarom willen wij het een en ander even verduidelijken:
- Droefheid is een emotie die gebaseerd is op het ervaren van negatieve situaties. Hieronder valt een dierbare verliezen, wanneer er iets gebeurt dat we echt niet wilden…
- Verdriet komt en gaat, net als geluk, walging en woede…
- Depressie daarentegen is een ware AANDOENING en houdt in dat iemand terugkerende gedachten heeft die getekend worden door verdriet, maar ook dat iemand zijn interesse in het leven verliest, fantaseert over zelfmoord plegen, last heeft van angst, schuldgevoelens ervaart…
Het is een zeer ingewikkeld en persoonlijk doolhof, waarin droefheid slechts een van de wegen is.
4. Ik wil alleen zijn, maar ik wil niet dat je weggaat
Nog een aspect van depressie waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is het tegenstrijdige gevoel alleen te willen zijn en jezelf te isoleren. Tegelijkertijd heb je ook de behoefte om anderen om je heen te hebben.
Deze emotionele en psychologische werkelijkheid is niet iets waar iemand die depressief is openlijk over zal spreken. Daarom is het belangrijk dat de mensen om hem heen leren intuïtiever en ontvankelijker te zijn. Daarnaast moeten ze op een niet-beoordelende manier steun en hulp aanbieden en er voor iemand zijn.
5. Depressief zijn zit niet tussen je oren
Wij zijn er zeker van dat er nog altijd mensen zijn die nooit hebben meegemaakt hoe het voelt om volledig uitgeput te zijn, last te hebben van chronische stress of voortdurende slapeloosheid, wat geleidelijk aan allemaal kan leiden tot depressie.
Het zit niet tussen je oren. Soms schuilt deze aandoening in een uitgeput lichaam, een chemisch onevenwichtig brein of in aandoeningen als fibromyalgie.
Wanneer je lichaam lijdt, dan lijdt je geest ook en dit kun je helaas niet gewoon even negeren. Onthoud deze dingen, waardoor je beter in staat zult zijn om meer empathie op te brengen voor mensen die last hebben van depressie.