DIY Cranberry Compote

Ik heb ze alweer gespot hoor de verse cranberries. Bij mij zorgen deze rode bessen voor een instant kerstgevoel. Cranberry compote eten we vooral tijdens de feestdagen. Traditioneel bij de kalkoen, maar je kunt het met heel veel ingrediënten combineren. Lekker in de havermout bijvoorbeeld of in een toetje. Die recepten krijgen jullie allemaal nog van mij. Maar dan heb je natuurlijk wel een goede basis nodig. Want compote uit een potje haalt het natuurlijk nooit bij een zelfgemaakte versie.

En waarom zou je dit ook kant en klaar kopen? Het is zo makkelijk om zelf te maken. Net als jam maken zeg maar. Ik heb er nu lekker sinaasappelsap en -schil aan toegevoegd. Maar het kan ook met citroen. Ik heb de compote gezoet met honing, maar je kunt ook voor suiker gaan natuurlijk. Ik vind het zelf wel lekker als hij nog lekker fris smaakt, dus voegde ik niet al te veel honing toe. Ben jij wel een zoetekauw gebruik dan gerust een kneepje meer…

Cranberry compote

Ingrediënten voor 1 flinke pot

250 gr cranberries
Sap + schil van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
3 el honing
50 ml water

Zo maak je het

Was de sinaasappel en verwijder het oranje gedeelte van de schil met een mesje. Zorg ervoor dat je niet teveel wit hebt, want dit smaakt bitter.

Pers de sinaasappel uit.

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en zet deze op een laag vuur.

Cranberry compote

Laat de cranberry compote zo’n 10 tot 15 minuten pruttelen. De compote is klaar als alle bessen stuk zijn.

Proef en voeg naar wens nog wat extra honing toe.

Laat de compote afkoelen en giet deze in een schone jampot.

Je kunt de compote in een schone pot wel een aantal weekjes bewaren.

Tip: voeg in plaats van water 50 ml port toe voor een extra feestelijke compote.

Cranberry compote

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier.