Zelfgemaakte natuurlijke zepen zijn behoorlijk populair geworden. Ze zijn gemaakt van kruidenextracten en etherische oliën, samen met plantaardige en dierlijke vetten. En ze zijn goed voor je! De eigenschappen van de zeep variëren afhankelijk van de ingrediënten. Sommige kunnen bijvoorbeeld erg stimulerend zijn en andere kunnen ontspannend zijn.
De voordelen van natuurlijke zepen
Het grote verschil tussen zelfgemaakte natuurlijke zepen en producten die op industriële schaal worden gemaakt, is hun productie. Kunstmatige zepen bevatten veel synthetische ingrediënten, zoals de meeste andere cosmetica.
Dit is echter niet het geval wanneer ze zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van natuurlijke zepen in tegenstelling tot commerciële zepen:
- Ze bevatten glycerine. Glycerine is erg goed voor je huid en haar. In synthetische zeep wordt dit echter niet gebruikt. De reden? Zodat het afzonderlijk kan worden verkocht. Als gevolg hiervan verliezen ze veel van hun geweldige eigenschappen.
- Ze bevatten geen chemicaliën. Over het algemeen worden chemicaliën toegevoegd om het meer te laten schuimen en voor de geur. Ze kunnen echter ook allergische reacties en irritatie veroorzaken.
- Je kunt ze aanpassen naar je eigen behoeften. Afhankelijk van welke huidproblemen je hebt of waar je naar op zoek bent in een zeep, kun je zelf beslissen welke ingrediënten je wilt gebruiken. Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten, elk met hun eigen genezende eigenschappen.
- Je kunt zeker zijn van de kwaliteit van de ingrediënten terwijl je ook het milieu beschermt door niet bij te dragen aan de vervuiling die commerciële verwerking veroorzaakt.
Natuurlijke zepen om thuis te maken
1. Zeep voor acne
Wanneer je op zoek bent naar ingrediënten om je acne te behandelen, overweeg dan de volgende ingrediënten:
- Klei
- Tijm
- Kurkuma
- Bio-zwavel
- Rozenbottel
Hier zijn de te volgen stappen om tijmzeep tegen acne te maken.
Ingrediënten
- Kleurstof
- Gedroogde tijm
- Thermometer
- Olijfolie
- Loog
- Kokosolie
- Rechthoekige vorm
- Zeep snijder
- Gedemineraliseerd water
- Amandelolie
- Etherische tijm olie
- Handschoenen, veiligheidsbril en een beschermend masker
Bereiding
- Meng eerst het water en de loog in een grote pan met dikke bodem. Het mengsel zal worden blootgesteld aan zeer hoge temperaturen. Roer dus voorzichtig zonder te spatten, het is het beste om je huid te bedekken terwijl je roert.
- Verwarm vervolgens de olie in een andere pan tot ongeveer 40 ° C.
- Meng de twee mengsels zodra de temperatuur 40 ° C tot 50 ° C heeft bereikt. Voeg eerst de olie toe, gevolgd door de loog en het water en roer vervolgens enkele minuten met een garde.
- Voeg de tijmolie en kleurstof toe (optioneel).
- Giet in de vorm en decoreer met tijm. Dek het af tot het droog is, het kan tussen de één en drie dagen duren.
- Verwijder het uit de vorm, snij het in plakken en bewaar het gedurende een maand of 40 dagen om te verzepen.
2. Zeep met olijfolie
Wist je dat olijfolie ook kan worden gebruikt om zeep te maken? Het helpt het water en de vetten die deel uitmaken van je huid in evenwicht te houden en stelt het in staat zichzelf te verdedigen tegen externe ziekteverwekkende micro-organismen.
Ingrediënten
- 1 liter extra vierge olijfolie
- 300 ml water (1 ½ kopje)
- 125 g loog (½ kopje)
Bereiding
- Voeg de loog, al roerend, beetje bij beetje toe aan het water, zoals beschreven in het eerste recept. Nogmaals, wees heel voorzichtig dat je jezelf niet verbrandt, omdat dit mengsel zeer hoge temperaturen zal bereiken.
- Verhit daarna de olie in een pan totdat deze een temperatuur bereikt die vergelijkbaar is met die van het eerste recept (deze mag niet te hoog zijn).
- Meng heel voorzichtig beide mengsels, terwijl je continu blijft roeren en doe dit bij voorkeur met een garde.
- Houdt het vervolgens op een laag vuur en roer ongeveer 30 minuten. Als het steviger wordt, zet het vuur dan uit.
- Blijf roeren zonder enige warmte totdat het een consistentie bereikt die vergelijkbaar is met een pasta. Voeg op dit moment de kruiden of etherische oliën toe die je wilt gebruiken.
- Plaats het nu in de vorm. Zodra het gestold is, verwijder het dan uit de vorm en laat het verzepen.
3. Natuurlijke zeep van groene thee
Naast de vele voordelen voor de gezondheid, kan groene thee ook worden gebruikt om zeep te maken. Welke eigenschappen biedt het? Het is extreem vochtinbrengend en zit boordevol antioxidanten.
Ingrediënten
- 450 g kokosolie (3 ½ kopje)
- 80 g olijfolie (8 eetlepels)
- 300 g shea butter, ook wel karitéboter genoemd (2 ½ kopje)
- 125 g loog (½ kopje)
- 320 ml gedemineraliseerd water (1 ½ kopje)
- 30 g groene thee of Camellia-olie (3 eetlepels)
- 10 g groene theepoeder (1 eetlepel)
- Groene thee aromatische essentie (naar wens)
- Blikjes
Bereiding
- Net als bij de vorige zepen, combineer eerst de loog met het water en roer het goed door elkaar.
- Terwijl het vorige mengsel afkoelt, smelt je in een steelpan de shea butter en kokosolie. Als het bijna gesmolten is, voeg je de olijfolie toe en zet dan het vuur uit.
- Weeg vervolgens 30 gram olie en 10 gram poeder van groene thee af om aan de mix toe te voegen. Dit wordt aan het einde gebruikt.
- Giet de olie in een grote kom. Wanneer het water en het loogmengsel op kamertemperatuur zijn gekomen meng je ze al roerend met de olie. Roer voorzichtig met een garde.
- Wanneer de textuur op een pasta lijkt, voeg je de het poeder en de olie toe en blijf constant roeren. Voeg vervolgens de aromatische essence naar wens toe.
- Giet het mengsel vervolgens in de vorm en strooi er groene theepoeder overheen. Laat het 24 uur drogen en haal het dan uit de vorm.
- Snijd het daarna in repen en laat het 4 weken verzepen.
Ten slotte moeten we vermelden dat je werkruimte goed geventileerd moet worden. De combinatie van zuren kan schadelijke effecten hebben als ze niet snel worden verspreid.
Afgezien van de veiligheidsaanbevelingen, is het maken van deze zeep eenvoudig. Binnen enkele minuten heb je een natuurlijke zeep die perfect is voor een zachte, beschermde en gehydrateerde huid.