Je handen zijn zo koud als ijs. Als je iemand aanraakt, klagen ze erover hoe koud ze zijn. Dit is een veel voorkomend verschijnsel en er zijn veel verschillende oorzaken van koude handen die je kunt overwegen. Wil je samen met ons meer te weten komen? Laten we beginnen!
Oorzaken van koude handen: is het iets ernstigs?
Soms, zonder enige waarschuwing, merk je dat je handen plotseling kouder zijn geworden. In de winter heb je zelfs binnenshuis handschoenen aan en in de zomer zijn je handen ook kouder dan normaal, hoewel het niet zo extreem is.
Je zou een van die mensen kunnen zijn die als ze iemand aanraken steeds dezelfde zin te horen krijgt: je handen zijn zo koud!
Nou, in de eerste plaats moet je weten dat de oorzaken van koude handen meestal niet schadelijk zijn. Iedere persoon reageert anders op warmte en kou en sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.
Over het algemeen is het dus normaal, maar er zijn een paar dingen die je zou kunnen overwegen en waar je je bewust van zou moeten zijn – bijvoorbeeld als je vaak merkt dat je koude handen samengaan met extreme vermoeidheid. In dat geval kun je misschien je arts raadplegen om te bepalen wat de oorzaak is.
Een verlaagde lichaamstemperatuur gekoppeld aan vermoeidheid kan wijzen op een probleem in de bloedbaan. Maar laten we eens kijken wat het ook nog zou kunnen zijn.
1. Koude handen: hypothyreoïdie?
We hebben eerder al gesproken over hypothyreoïdie in andere artikelen. Het is een onbalans in de schildklier, die een vertraging van de stofwisseling veroorzaakt, waarbij er bepaalde hormonen worden afgescheiden in lagere niveaus dan normaal. Dit kan gewichtstoename en veranderingen in de huid en haren veroorzaken en het kan een persoon gevoeliger maken voor kou. De handen en voeten voelen bijna altijd koud aan.
Een arts kan de juiste diagnose te stellen en een behandeling voorschrijven en kan ook aanraden je voedingspatroon aan te passen door je jodiumniveaus iets te verhogen.
2. Koude handen: het syndroom van Raynaud?
De naam zou je een beetje kunnen laten schrikken, maar maak je geen zorgen. Het is geen ernstige aandoening, maar het is heel vreemd. Het beïnvloedt de kleine bloedvaten in de vingers en tenen.
Wat er gebeurt is dat het lichaam deze bloedvaten vernauwt als de temperatuur snel daalt of wanneer je je gestrest en angstig voelt. Het is vrij goed merkbaar, doordat het de uiteinden van de vingers en tenen iets blauwachtig kleurt, wat ook samengaat met ongemak en een tintelend gevoel.
Wanneer de doorbloeding terugkeert, kleuren deze gebieden rood en zijn de tintelingen meer uitgesproken, wat bijna een gevoel van warmte veroorzaakt.
Er zijn verschillende vormen van Raynaud. Sommige zijn zeer gering en anderen meer acuut. Het komt niet erg vaak voor, dus als je vaak koude vingers en tenen hebt is het het beste om contact op te nemen met een arts.
3. Koude handen: mogelijk bloedarmoede?
Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende reden waarom mensen van tijd tot tijd koude handen hebben. Het komt door verlaagde ijzerniveaus in het lichaam. Vermoeidheid, versnelde haaruitval en broze nagels kunnen allemaal tekenen zijn van bloedarmoede. Gewoon een simpele bloedtest zal je vertellen of je deze aandoening hebt en je arts zal de beste behandeling voorschrijven. Maak je geen zorgen!
4. Koude handen: problemen met de bloedsomloop of problemen met je gewicht?
Je zou gewoon erg slank kunnen zijn. Het hebben van weinig lichaamsvet zorgt ervoor dat je interne lichaamstemperatuur daalt, waardoor je het gevoel hebt kouder te zijn dan normaal. Het is zeker een mogelijkheid.
Een van de andere oorzaken van koude handen om rekening mee te houden is een probleem met de bloedcirculatie – vooral als je een tintelend gevoel hebt waarbij je de neiging hebt om je handen tegen elkaar te wrijven of je vingers te masseren om de circulatie te verbeteren.
Normaal gesproken heb je niet alleen koude handen, maar ook koude voeten. Overal waar het bloed langer nodig heeft om te komen, is waar je dit probleem zou kunnen opmerken.
We raden aan dat wanneer je naast het ervaren van koude handen ook merkt dat je meer vermoeid bent dan normaal, je huisarts raadpleegt.
Het is waarschijnlijk niet ernstig, maar om dat uit te sluiten kun je het beste de aanwijzingen van de arts volgen.
Probeer nooit om een zelf een diagnose te stellen – dat is een risico dat niet de moeite waard is.