Beroertes zijn een van de meest voorkomende neurologische problemen. Hoewel ze het vaakst voorkomen bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar, moeten we niet vergeten dat jongere mensen niet uitgesloten kunnen worden van dit ernstige medische probleem. Er zijn twee verschillende soorten beroertes: ischemisch (een herseninfarct) en hemorragisch (een hersenbloeding). Volledig een beroerte voorkomen is eigenlijk onmogelijk. Iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of ras, kan namelijk op een bepaald moment een beroerte krijgen.
Maar je hebt wel invloed op hoe groot het risico is dat in direct verband staat met je levensstijl en je gewoontes.
We weten allemaal tot op zekere hoogte, dat er bepaalde dingen zijn die we iedere dag van ons leven doen die invloed hebben op onze gezondheid: roken, een inactief leven leiden, etc. Het is gewoon een situatie waarin je je bewust moet zijn van de risico’s en de verantwoordelijk hier voor moet nemen.
Begin vandaag en zorg beter voor jezelf. Leef dus in harmonie met je lichaam en je emoties en verlaag je risico op een beroerte.
Wil je een beroerte voorkomen (of toch het risico erop verlagen) lees dan deze 7 tips
1. Houd je bloeddruk onder controle
Je bloeddruk is de belangrijkste factor in het voorkomen van hartaanvallen en beroertes. Het probleem is dat we vaak deze belangrijke gezondheidsindicator niet goed genoeg onder controle houden.
Soms associëren we hoofdpijn, een razend hart of duizeligheid met doodgewone vermoeidheid van het dagelijks leven. Als je deze symptomen hebt, is het belangrijk dat je de goede, logische stap zet en naar de dokter gaat om je bloeddruk onder controle te krijgen.
Hoe kan ik mijn bloeddruk verlagen?
- Eet minder zout.
- Vermijd cholesterolrijke voedingsmiddelen.
- Verhoog je inname van vers fruit en groente, evenals van volkoren producten. Deze bevatten allemaal veel vezels.
- Ga niet te veel zitten.
- Als je rookt, verander dit dan vandaag nog.
2. Houd je gewicht onder controle
Overgewicht verhoogt je kans op een beroerte. Dit geldt ook voor de complicaties die samengaan met het hebben van overgewicht, zoals hoge bloeddruk, diabetes etc.
Hoe val je op een gezonde manier af?
Vraag voordat je met een dieet begint aan je dokter wat de beste manier voor jou is om af te vallen. Soms worden gewichtsproblemen veroorzaakt door hormonale problemen die behandeld moeten worden.
- Doe aerobicsoefeningen.
- Drink genoeg water.
- Neem vijf kleine maaltijden verspreid over de dag.
- Eet fruit, groente en vezelrijke producten zoals granen of chiazaden.
- Vermijd verzadigde vetten.
3. Ken je familiegeschiedenis
Sommige mensen hebben een hoger risico op een beroerte dan anderen. We hebben het dan niet alleen over levensstijl. Soms is je familiegeschiedenis een belangrijke factor. Het is altijd een goed idee om je familiegeschiedenis te kennen. Niet alleen die van je ouders, maar ook die van je grootouders en je ooms en tantes.
Als er een geschiedenis is van overlijden door beroertes, moet je deze informatie aan je dokter doorgeven. Dit is van belang, zodat je dokter indien nodig de juiste voorzorgsmaatregelen kan nemen. Op die manier kun je alvast een beroerte voorkomen (of toch het risico erop verlagen) door preventieve maatregelen te nemen.
We moeten hierbij wel duidelijk stellen dat een familiegeschiedenis met beroertes niet betekent dat jij er ook één krijgt. Het verhoogt het risico, maar niets is zeker.
Ook interessant om te lezen:
9 voedingsmiddelen die trombose en een beroerte kunnen helpen voorkomen
4. Het beste dieet om beroertes te voorkomen
Je stress onder controle houden, regelmatig bewegen en gezond en gevarieerd eten kan je helpen een verscheidenheid aan aandoeningen te voorkomen.
In dit geval zou je de volgende voedingsmiddelen in je dieet moeten opnemen om de kans op een beroerte te verkleinen:
- Wortelen
- Spruitjes
- Avocado’s
- Tomaten
- Meloen en watermeloen
- Sardines in olijfolie
- Groene thee
- Walnoten
- Granen
5. Pas op voor atriumfibrilleren
Atriumfibrilleren is een vorm van hartritmestoornissen waarbij je hart op een abnormale manier klopt. Dit probleem treedt op als er bloedklontertjes in je hart worden gevormd. Ze kunnen naar je hersenen stromen en een beroerte veroorzaken.
Als je de volgende symptomen opmerkt, moet je direct contact opnemen met je dokter:
- Vermoeidheid
- Hartkloppingen
- Hoofdpijn
- Ademhalingsmoeilijkheden
6. Diabetes voorkomen en behandelen
Diabetes kan beroertes erger maken.
Als de zuurstoftoevoer afgesloten wordt, zijn er meestal andere bloedvaten die als een bypass kunnen functioneren en het effect beperkt kunnen houden. Maar als je diabetes hebt, kunnen je bloedvaten minder soepel zijn of zelfs verstopt zijn door artherosclerose. Dit maakt het moeilijker om bloed naar de hersenen te voeren.
7. Stop met roken
Je hebt al gelezen dat we stelden hoe belangrijk het is om te stoppen met roken, maar we willen dit artikel niet afsluiten zonder nogmaals te benadrukken welk risico deze enorm schadelijke gewoonte oplevert voor je gezondheid en vooral voor de bloedvaten in je hersenen.
Tabak versnelt de vorming van bloedklontertjes. Je bloed wordt dikker, er komt plaquevorming in de bloedvaten en je risico op een beroerte stijgt.
Begin nu met beter te leven om een beroerte te voorkomen. Zorg goed voor jezelf en geniet van een betere gezondheid en een betere kwaliteit van leven. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.
Uitgelichte afbeelding met dank aan wikihow.com